marți, 24 martie 2009

Sculptura Cham


Înainte de a pleca din Vietnam, în oraşul Da Nang, aflat în centrul ţării, am avut ocazia să văd ceva excepţional. E vorba despre muzeul consacrat sculpturii Cham. Organizat de Ecole Française d’Extreme Orient la începutul secolului al XX-lea, muzeul conţine 300 de piese care acoperă aproape un mileniu, din două situri importante – My Son şi Dong Duong –, cele mai multe fiind obiecte de cult din budismul de tip Mahayana. Piesa cea mai interesantă este, în opinia mea, o statuetă din secolul al VII-lea, care îl reprezintă pe Ganesa, zeul cu cap de elefant.

5 comentarii:

Radu Popovici spunea...

Eu sunt cam suparat pe indivizii astia, numiti cham. I-au invadat, in trecut, de nenumarate ori pe "prietenii" mei khmerii.

Matase Alba spunea...

Chiar nu va inteleg...nu va e rusine de ce-ati facut pana acum? Mai aveti tupeu sa candidati la europarlamentare ca sa ne faceti de ras si acolo?

Cristian Preda spunea...

Pentru Matasa Alba: la ce va referiti cand spuneti ca v-am facut de rusine prin ceea ce am facut? Activitatea mea de pana acum in cadrul institutiilor statului a fost rasplatita cu Serviciul Credincios acordat de Persedintele Constantinescu, cu Ordinul Leopold acordat de suveranul Belgiei si cu Legiunea de onoare acordata de presedintele Sarkozy. Nu cred ca asemenea decoratii sunt embleme ale unei conduite pe care sa aveti de ce o regreta. Sunt insa dispus sa va ascult argumentele.

Matase Alba spunea...

1. Scandalul de la Stiinte Politice (desi, se spune ca sunteti un profesor si pedagog bun)
2. organizarea Summit-ului Francofoniei
3. trecerea dintr-o tabara in alta: PNL catre Cotroceni
4. afirmatiile dvs despre Eminescu

Iar legat de decoratii, no coment.

Cristian Preda spunea...

Tot pentru Matase Alba (oare de unde vine numele acesta?):
1. sunt flatat ori de cate ori aud ca sunt considerat un "profesor si pedagog bun"
2. lasand la o parte orice modestie, vreau sa va spun ca am fost mandru de faptul ca, intr-un singur an si pornind realmente de la 0, ajutat de o echipa de circa 20 de persoane tinere, am reusit sa organizez un sommet pentru care au lucrat efectiv 17.000 de oameni si care ramane cea mai ampla reuniune internationala organizata in Romania. Aprecierile internationale, transmise atat oficial, cat si neoficial, au fost unanime: a fost cel mai bine organizat sommet al francofoniei.
3. nu am fost niciodata membru PNL! Corect e sa se spuna ca am trecut de la Externe la Cotroceni in 2007. Aceasta trecere s-a realizat in momentul in care cel care mi-a facut invitatia de a merge la MAE - Mihai Razvan Ungureanu - a fost dat afara din guvern. Raman recunoscator tuturor celor care au avut incredere in mine si care m-au si sprijinit in perioada 2005-2007, petrecuta la MAE.
4. Am afirmat acum 11 ani ca in afara lecturilor din Eminescu e bine ca politicienii sa mai citesaca si altceva. Acest indemn, care mi se pare ceva de bun simt, a fost rastalmacit de peremisti si de practicantii unui cult al lui Emienscu care nu face bine nici memoriei sale, nici contemporanilor nostri.
5. Va marturisesc ca am invocat cu oarecare jena decoratiile. Nu fac de obicei uz de asemenea "argumente". Numai ca atunci cand reprezentantii a peste 60 de tari iti spun ca sommet-ul a iesit foarte bine si un compatriot zice ca l-ai facut de rusine, te simti cumva obligat sa recurgi la asemenea "argumente".
M-as bucura sa discutam pe oricare dintre aceste teme. Va rog sa nu ezitati sa imi scrieti, inclusiv pe adresa de email: cristian.preda@icp.ro