marți, 24 martie 2009

Demagogie

Liberalismul începe acolo unde se termină demagogia. Restul e calcul. Nu poţi reuşi dacă pornesti la drum cu minciuni care sunt destinate să flateze pasiunile maselor inculte. Definiţia aristotelică a demagogiei rămâne, cred eu, valabilă.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Daaaa!
De pildă, Crin Antonescu vrea DOAR un singur mandat de preşedinte.

:)))

De ce această afirmaţie demagogă?

Printre altele, pentru că Antonescu susţine că nu doreşte să fie ca şi ceilalţi preşedinţi care de cum au cîştigat primul mandat şi l-au pregătit pe cel de-al doilea.

Înseamnă că îi este frică, are un fior, se sperie - ca să îi citez micile obsesii (rapid psihanalizabile) - că ar proceda la fel.

Dacă ar fi ÎNTR-ADEVĂR aşa cum se pretinde, n-are de ce să derapeze.

Ar putea şi să-şi onoreze primul mandat şi să candideze la un al doilea.

Anonim spunea...

da, mare politist. adica tot un fel de mama omida da cu pretentii, nu-i asa?
adevarul e ca alergatul intre platon si aristotel te cam lasa fara opera...

apreciez modul exemplar in care va satisfaceti, moralmente, seful. va mingiie pe crestet sau va da cubul de zahar?

Anonim spunea...

De fapt, domnule Preda, liberalismul incepe acolo unde spune Patriciu. :)) Daca vrea, incepe de la Tariceanu; daca nu, incepe de la Antonescu.

Anonim spunea...

mi-e greu sa inteleg cum va mai arata neutralitatea discursiva a cadrelor didactice de la FSPUB in noile conditii...D.Barbu&A.Ionescu primesc bani de la fundatia lui Patriciu, L.Vlad a primit o sinecura de la conservatori, Cristian Preda este consilier la Cotroceni, etc.

Anonim spunea...

Dar definitia liberalismului? Principiile liberalismului, domnule Preda, le mai aplicati acum ca politician asa cum le revendicati ca politolog? Am unele indoieli.

Anonim spunea...

Vedeti ca sunteti proaste amandoua ? Se zice marinel :-)
Liberalismul e un moft, si ce mai atata vorbarie despre PNL ... asa vor sa-si astearna, ce ne mai tot dam de ceasul mortii, sa-si astearna ... parca daca iesea Tariceanu acum toti ar fi aplaudat ... tot aia era, ca doar nu l-ar fi ales presedinte pe Valeriu Stoica ...

Anonim spunea...

O fi valabilă definiţia aristotelică dată demagogiei, dar în zilele noastre, liberalismul începe acolo unde se termină flower power. Întrebaţi-l pe dl. Crin (Antonescu, nu Halaicu) dacă nu mă credeţi.

Anonim spunea...

Imperialistu'

:))))))

Anonim spunea...

Domnule profesor,

Am o mare intrebare ? ce va fi de FSP dupa ce castigati mandatul de parlamentar ? Daca ati ramas asa cum va stiu , raspundeti la aceasta intrebare ; atat eu cat si colegii mei suntem tristi ca ne abandonati , incalcand valorile de care ne vorbeati in anul I ?

Anonim spunea...

Ei, studenti, nu fiti tristi, ganditi-va ca e oricum mai bine pentru noi toti daca la Parlamentul European ajung si insi pe care voi ii respectati ... si apoi, poate ca asta e un exemplu pe care sa-l urmati ... dupa 20 de ani de cariera profesionala exemplara, sa vina angajamentul politic ... nu cum fac multi tineri, care se grabesc sa puna mana pe un mandat cand inca nu au votat decat de 2-3 ori ...

Anonim spunea...

Sa nu fiu rau dar Elena Basescu e "fata lu' tata" si asa a parvenit in politica.
Atunci cand regretatul (de unii) Gheorghe Gh. Dej l-a pus pe Zaroni ministru iesise catrenul "Caligula imperator si-a facut calul senator/ apoi Dej, mai sinistru, si-a facut boul ministru!"
Acum as putea zice "Iar Traian, ca ca sef de stat/Si-a facut fata eurodeputat/Desi stia biet' de el,/Ca duduia are minte de...miel."
Pe bune...tot PDL-ul acum se chinuie sa stranga semnaturile pentru duduca, nu e cam comica faza asta?

Anonim spunea...

Daca cineva imi arata mie macar un politician (din astia de pe la noi) care sa nu fie demagog eu imi mananc sapca.

Anonim spunea...

ce-aveti dom' profesor cu liberalismul? dvs sunteti democrat-crestin...tb nu e demagog?

Cristian Preda spunea...

FSP e partea cea mai importanta a vietii mele profesionale. Nu voi abandona nici FSP, nici felul in care am abordat pana acum cursurile. Pot distinge intre spatiul academic si cel politic.