marți, 3 martie 2009

Necruţător

E nevoie oare ca un om politic să fie necruţător? Şi dacă da, asta trebuie să fie o regulă care să nu cunoască excepţie? Poate el ierta vreodată greşeala unui... adversar? Sau e totdeauna un dezavantaj să aibă milă de semenul lui? A ierta e o eroare, ca să zic aşa, impardonabilă? Sau are spaţiul public suficiente resurse pentru ca un politician să fie îngăduitor chiar şi cu cei cu care se află în competiţie? Dacă nu eşti necruţător, eşti un prost politician? Îmi pun toate aceste întrebări urmărind execuţiile publice (simbolice) la care sunt supuşi unii sau alţii. Ce este fascinant e faptul că defectele adversarilor sunt prezentate mereu ca monstruoase. Din această perspectivă, ceea ce vezi în ograda cealaltă e o oroare colosală. Nimeni nu pare să mai greşească într-un registru minor. În tabăra cealaltă, totul are aerul unei catastrofe. Politica nu poate cuprinde pozne, ci doar cataclisme, pentru că, nu-i aşa?, ea e pentru oameni mari. Şi mai interesant e faptul că aceste cutremure, crime şi delicte majore sunt descoperite uneori doar după divorţuri politice surprinzătoare, care urmează altfel spus unor căsătorii ce păreau aşezate. Cutare fost amic frecventabil ieri a devenit brusc o fiară. Regăsirile sunt cu atît mai tandre... Adversarul văzut până deunăzi ca o întrupare a răului e acum, în noile condiţiuni, pâinea lui Dumnezeu. De azi, nu mai iertăm nimic altora, adică amicilor de ieri. Citiţi, vă rog, aceste rânduri nu ca pe o evocare a lumii colorate şi triste a lui Caragiale, ci ca pe o invitaţie la moderaţie şi dreaptă judecată. A fi tolerant presupune să-ţi înmoi, din când în când, glasul.
PS Îi urez, din acest colţ de blog, la mulţi ani fostului preşedinte Ion Iliescu!

6 comentarii:

Anonim spunea...

Politica in general tine cat de puternic esti pe baza unei imagini.Ai scris postul trecut de Adrian Nastase.Adrian Nastase si Traian Basescu sunt din acelasi aluat,numai ca Basescu a jucat mai bine si Adrian Nastase in opinia publica e zero.
Deci,imaginea personala in primul rand,si apoi sa ai grija si de imaginea celorlalti,in sensul negativ,pentru ca pana la urma e o competitie acerba.Sunt atatia care sufla in ceafa unui om politic.Astazi il sustin,maine nu dau doi bani pe el si intr-o stare de purgatoriu s-au rugat sa greseasca.

Anonim spunea...

Imi place unde si cum ati accentuat; vedem, parca, numai in alb si negru, dar culorile astea pot face rocada simplu si rapid.

Anonim spunea...

Oamenii politici ne reprezinta pe noi,prin partidele din care fac parte.Eu ,fidela sustinatoare a unui partid, sunt necrutatoare fata de adversarii politici .Nu le iert grseli majore ,cum ar fi, suspendarea presedintelui.In conditiile astea toti acei oameni politici ,nu au nici un credit in fata mea, si prin urmare nu dau doi bani pe ei,chiar daca acum sunt parteneri de guvernare..

Anonim spunea...

La o întrunire a leaderilor PSD, care a avut loc cu ceva mult timp în Iaşi, domnul Iliescu a stat de vorbă şi cu leader-ii unor organizaţii şi asociaţii de studenţi.
Am rămas surprins de răspunsul domniei sale la întrebarea adresată de un student, leader al unui ONG. "Care ar fi cheia succesului unui politician?" Răspunsul a fost unul pe măsură:
"dragule, în politică, certurile trebuie evitate,deoarece într-o zi e posbil să te cerţi cu adversarul tău politic, iar în altă zi să stai la negocieri şi să te înţelegi cu el. Cheia succesului în politică este modul în care ştii să ajungi la un compromis cu adversarii politici".
Consider că experienţa în relaţiile cu semenii şi analizarea situaţiilor foarte bine poate să aducă un plus unui politician faţă de adversarii săi.

Anonim spunea...

Domnule Preda,
Azi am fost mirat citind un comentariu semnat Cristian Parvulescu care se refera si la dv. Intrebat ce calitati politice de viitor europarlamentar ale Elena Basescu domnia sa a replicat "determinare si spirit de compromis" apoi a continuat "Nu stiu cite cunostinte a reusit sa acumuleze de cind e stagiar la Parlamentul European sau cit de bine cunoaste practicile de acolo. Daca vreti, calitatile ei si ale domnului Preda, un alt candidat cert, se completeaza si cred ca pot forma o echipa redutabila". Sursa - Academia Catavencu.
Pe forumul Hotnews un cititor spune "suna a jignire pentru dl Preda". Altul (Florin) insa afirma :De ce să se simtă Dl. Preda jignit ?
Articolul spune că cei doi se completează, adică Elena B are ce îi lipsește D-lui Preda.
Ceea ce înseamnă că D-lui Preda îi lipsește foarte puțin... Asta e intr-adevar un compliment. Insa ma intreb ce a insinuat "blandul" domn Parvulescu?

Anonim spunea...

Activitatea "clasei" noastre politice dimpreuna cu liderii ei, din'89 incoace are ca un trist rezultat, starea actuala a Romaniei, a noastra a cetatenilor ei ! La orice analiza sumara vom putea constata in orice domeniu sau mai corect spus, in toate domeniile, ca rezultatele sint dezastruoase ! Daca amintim numai justitia,politia,sanatatea,educatia,starea este mai mult decit jalnica, este scandaloasa si penala !

Se lauda unii si altii cu performanta aderarii noastre la organismele Europene, la NATO ! Aceasta aderare s-a facut in coditii atit de dezavantajoase pentru noi incit ea poate fi catalogata mai degraba cu o infringere, cu o ingenunchiere, cu o COLONIZARE a Romaniei, a intereselor noastre ! "Vajnica" noastra clasa politica dimpreuna cu liderii ei aflati atunci la putere, vezi Iliescu, Roman,Constantinescu, Nastase, Tariceanu, Voiculescu, Patriciu, Vadim sau Marko au avut mai de graba mare grija cum sa-si chiverniseasca teschereaua, casele, etnia, firtatii din organismele din care provin,grija pentru camarilele personale, si au neglijat total interesele Romaniei si a cetatenilor pe care ar fi trebuit sa le reprezinte in functiile pe care le-au avut la conducerea statului !

Batrinul bolsevic Iliescu ne spune ca "politica este o arta a compromisurilor" ?! O fi nu zic ca nu ar putea fi pentru unii care accepta compromisul, dar atunci cind acesti "politicieni de ocara a neamului nostru" se ocupa de destinele Patriei ei sint, ar trebui sa fie obligati ca aceste compromisuri sa le faca in folosul tarii si poporului carora le-au jurat credinta ! Au jurat ca le vor sustine si apara interesele !!!

Asa ca aceasta stare a lucrurilor aduce pe tinarul sau noul politician demnitar in fata a doua alternative:

1. Sa fie "crutator" si sa intre in jocul politic deja existent unde nu va dura mult si va sfirsi prin a deveni la fel de detestat si de putin credibil in fata cetatenilor,a natiunii sale,un fel de Paria un blestemat urit si hulit, cu sanse serioase ca intr-o buna zi sa trebuiasca sa dea socoteala pentru faptele sale !

2. Sau sa fie "necrutator" cu dusmanii interesului general, necrutator cu hotii si hotiile, cu minciuna, cu lichelele josnice si abjecte, cu tot ceeace ne inpiedica sa fim,sa devenim o natiune onorabila,democrata, civilizata,europeana,cu un standard al bunastarii ridicat pentru toti cetatenii ei !
Astfel procedind, tinarul politician ar putea deveni un adevarat si stimat demnitar !!!