După publicarea rezultatelor unui sondaj INSOMAR în care Traian Băsescu apărea cu 59% dintre opţiunile exprimate, mulţi comentatori s-au grăbit să afirme că actualul preşedinte ar fi (re)ales din turul întâi. E inexact. Cine crede aşa ceva uită că textul constituţional stipulează drept condiţie pentru a câştiga funcţia supremă în stat, după un singur tur de scrutin, obţinerea nu a 50%+1 din numărul celor prezenţi la vot, ci a 50%+1 din ansamblul alegătorilor înscrişi în listele permanente. Asta înseamnă circa 9,25 milioane de alegători! La ultimele alegeri prezidenţiale, s-au prezentat cu puţin peste 10 milioane de cetăţeni. Dacă acesta ar fi nivelul participării şi la scrutinul de la finele lui 2009, atunci un candidat ar trebui să obţină peste 90% din voturile exprimate ca să se evite organizarea unui al doilea tur. Pe de altă parte, dacă unul dintre competitori ar obţine la urne în turul I procentul pe care-l are acum preşedintele în sondaje, un al doilea tur ar decredibiliza procesul electoral ca atare. Turul 2 este, în aceste condiţii, inevitabil, de vreme ce prevederea despre care discutăm e inclusă în Constituţie. Toate acestea fac cu adevărat impresionantă performanţa din 1990 a lui Ion Iliescu: dintre cei 14,3 milioane de alegători care au votat la alegerile prezidenţiale, nu mai puţin de 12,2 s-au pronunţat în favoarea lui Iliescu. În acea vreme, Adrian Severin nu descoperise conceptul de neocezarism, pe care-l găsiţi într-un „raport de analiză” de un consistent comic involuntar publicat la www.fisd.ro.
PS Filon Morar, unul dintre foştii studenţi ai Facultăţii, ulterior şi profesor în cadrul ei, a ales de câţiva ani o carieră diplomatică. Un succes remarcabil pe acest drum este recenta sa numire în calitatea de adjunct al şefului misiunii Uniunii Europene de monitorizare în Georgia. M-am bucurat pentru el, aşa cum m-am bucurat şi pentru alegerea în fruntea Camerei deputaţilor a Robertei Anastase, care a terminat în 2000 un master la FSP. Nu sunt, de altfel, singurii merituoşi dintre absolvenţii Facultăţii al cărei decan sunt.
marți, 3 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Domnule profesor, cereti prea multe domnilor "comentatori".
Nu inteleg despre ce vorbiti.
Din ceea ce ati scris, reiese, fara putinta de tagada, ca presedintii alesi pana acum au fost oarecum "neconstitutionali". Ma rog, exceptie face prima administratie a lui Ion Iliescu. Traim intr-un Absurdistan constitutional.
@Daniel Rucareanu
In 1992,1996,2000,2004 au fost 2 tururi de scrutin. Singura problema de (ne)constitutionalitate ar putea sa fie candidatura si realegerea in 2000 a lui Ion Iliescu: depinde cum interpretam textul Constitutiei din 1991 privind numarul de mandate prezidentiale.
O mica precizare, pentru corectitudine:
Conform siteului MAE:
"Şeful echipei româneşti din cadrul misiunii europene de monitorizare din Georgia, Filon Morar a fost numit de către şeful Misiunii EUMM Georgia, Hansjeorg Haber, în funcţia de adjunct al şefului Biroului regional Tbilisi în Mtskheta."
Sunt 4 birouri regionale, fiecare cu seful sau, secondat de un adjunct.
Este oricum o performanta deosebita, dar este diferit de ce a prezentat dl. Preda in postul sau.
Ceea ce am vrut sa spun este ca actualii "comentatori" de la televizor se intrec de cele mai multe ori in afirmatii discutabile, precum cea pe care ati evidentiat-o mai sus: au vazut un sondaj si una-doua au sarit ca "traian basescu va fi reales din primul tur".
E totusi tara Antenelor si editorialelor cu "Zeus" in titlu.
Mie personal, discursul doamnei Roberta Anastase pe care l-a tinut cand a fost numita in fruntea Camerei Deputatilor, nu mi s-a parut a fi cel al unei persoane cu o asa calificare in stiinta politicii. A fost un discurs greoi, incolor si isipid precum domnia sa...
O fi insipida (nu am cum sa verific asta :-) )
dar incolora nu e ...
http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C5%9Fier:RobertaAnastase.jpg
Filon M. si Roberta A. sunt exceptii prin comparatie cu restul celor care termina stiintele politice in Romania si care sunt obligati sa faca orice altceva decat ce au invatat.
Ma tem ca facultatea pe care o conduceti nu are nici cea mai mica legatura cu piata de munca. Iar cazurile lui Filon si Roberta sunt exemple de reusita personala in opinia mea.
@Anonim
Tema deschisa aici de Anonim e perena, in sensul ca, de la Razvan si Bucurenci (reprezentantii stangii cool, usor anarhista cand e vorba de institutii de invatamant, cei care se intreaba, cu mesaje de la un blog la altul, la ce e buna scoala in general) pana la cei care formeaza CUC, care stiu la ce serveste scoala, si ar vrea s-o reformeze (prin profesionalism si responsabilitate), mai toti cei care lasa o umbra cat de mica in media din Romania au ceva de spus pe tema asta.
In particular, Bucurenci, la a 3-a incercare de a absolvi o facultate acum (a ajuns la un an departare de licenta), a reusit sa faca 2 ani doar la FSPA, unde e decan Preda. Colegii lui afirma ca nu l-au prea vazut pe la cursuri, asa ca e explicabil de ce nu intelege la ce e buna scoala, din moment ce a venit doar la examene (unde, nu ne zice, dar se pare ca nu a avut mari "succesuri"). E ca si cum ai judeca aranjamentul matrimonial numai dupa deliciile si frustrarile divortului.
In fine, Bucurenci l-am selectat pentru ca e si el unul, ca si Anonim, care, de pe margine, a decis ca FSPAe inutila.
Exista mai multe mituri legate de universitati. Studentii par sa fie foarte usor sedusi de 2 dintre ele.
Mitul numarul 1 e ca facultatea e un loc in care, vreme de 4 sau 5 ani, trebuie sa faci act de prezenta, concentrandu-te numai in timpul sesiunii, bine imbibat cu Red-Bull sau cafea, sa memorezi cursuri pentru a trece, cu chiu cu vai, un examen.
Mitul numarul 2 e ca universitatile sunt un fel de scoli de meserii, din care iesi specialist intr-o meserie din nomenclatorul meseriilor sau, mai ingust, o specializare dintr-o anume companie privata sau institutie publica. De ex. inginer tehnolog pentru electronica industriala sau profesor de filosofie de liceu matematica-fizica, sau programator in C++ pentru platforme mobile la firma X.
Cred ca mai ales pentru Universitate, mitul numarul 2 e foarte departe de realitate. Cat despre mitul numarul 1 ... va las si pe voi sa comentati ...
... am uitat un "pe" :-)
Domnule profesor,"performanţele" d-lui Iliescu au şi astăzi, din păcate, efecte negative asupra societăţii nostre. Cu siguranţă d-ul Băsescu va reuşi să obţină un al doilea mandat. Aveţi dreptate, procentul participării va fi, cu siguranţă, sub 40%, mai exact 36,00% (un scor optimist). Însă, sunt curios cum va reuşi să atragă lumea la vot. Numărul de şomeri a crescut, locuri de muncă foarte puţine, sindicatele sunt manevrate de Cucuvea, Bucureştiul nu mai simpatizează de mult cu d-ul Băsescu, iar prostimea dacă mai aude că a vrut să-l cureţe pe Gigi, s-au cam dus anumite procente. Sunt tare curios:))
despre roberta, dl. barbu spunea ca e tufa (ma rog expresia era chiar mai dura) dar ca a inchis ochii la masteratul sau. altfel o pica de nu se vedea. si atunci nu era "celebra", e vorba de vreo 3-4 ani in urma
Trimiteți un comentariu