duminică, 15 februarie 2009

Chavez, Herrero, Creţu

Duminică are loc în Venezuela un referendum. E a zecea consultare electorală din ultimul deceniu. De data aceasta, e vorba, cel puţin parţial, de o reluare a referendumului din 2 decembrie 2007. Atunci, propunerea făcută de preşedintele Hugo Chavez – şi anume aceea de a elimina restrângerea numărului de mandate prezidenţiale la două – a căzut la vot. Propunerea cu pricina este reluată acum. Numai că preşedintele socialist al Venezuelei a adăugat un element: dorind să îşi atragă de partea sa autorităţile locale, Chavez a propus ca renunţarea la obstacolul celor două mandate să privească atât primarii, cât şi consilierii locali. Campania pentru „si” a preşedintelui Chavez a fost centrată pe ideea unei noi „revoluţii bolivariene”. Adversarii reformei constituţionale propuse au găsit însă un text al lui Bolivar din 1819 în care acesta spunea: „nimic nu e mai periculos decât un cetăţean care stă prea mult la putere”. Disputa depăşeşte cadrul naţional al Venezuelei. Vineri, un deputat spaniol din PPE, Luis Herrero, care a mers la Caracas ca observator, a fost expulzat întrucât l-a numit „dictator” pe Chavez şi i-a invitat pe cetăţeni să voteze cu „conştiinţa liberă”. La acest referendum este observatoare şi o pesedistă, Gabriela Creţu, care a scris pe blogul său că în Venezuela „libertatea de expresie e în floare”. E o glumă socialistă sinistră sau o umilire a apărătorilor libertăţii? Ori e pur şi simplu vorba de faptul că onorabila parlamentară nu ştie ce se întâmplă la faţa locului? Aparent ştie, pentru că a declarat acum câteva ore, pentru Radio Nacional de Venezuela, „ni el pueblo venezolano, ni el Estado debe sentirse despreciado por estas declaraciones”. S-a „delimitat”, cum zic socialiştii. De unde se vede că solidaritatea socialistă internaţională e mai importantă decât solidaritatea europeană. Ca să nu mai zic că pentru partidul lui Iliescu, limitarea mandatelor n-a fost niciodată o problemă...

11 comentarii:

Unknown spunea...

salut aceasta postare latino!
Limitarea mandatelor succesive ale presedintilor latino-americani este leit-motivul secolului 20...Chavez a facut primul pas modificand deja constitutia pentru a putea avea 2 mandate (Lula considerat drept democrat a facut si el aceasta deja "traditionala" modificare a constitutiei). Ce il deosebeste pe Chavez de dictatorii sec 20 este cred obstinatia cu care vrea sa pastreze "aparenta democratica" si asta se datoreaza scindarii tarii: jumatate din Venezuela nu ii este favorabila (inca)...Aceasta jumatate a avut insa puterea pana la venirea lui Chavez la putere acum 10 ani...Personal nu cred ca reiterarea referendumului ii va schimba rezultatul din 2007.

Anonim spunea...

Pesedeul nu-si poate uita radacinile.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

..."socialism cu fatza umana", marca draga dlui (hai, sa fim seriosi, tov.) Iliescu, are sustinarori, inca, in PSD.

Corb la corb...nu-si scoate ochii.

Anonim spunea...

În urma eşecului din decembrie 2007, d-ul Chavez s-a exprimat prin următoarele cuvinte :”nu aţi înţeles bine, eu doresc această modificare pentru voi”(vorbe care ne amintesc de d-ul Iliescu în 91).
Ne doare când vedem asemenea evenimente, dar, din păcate, acelaşi tip de evenimente s-au întâmplat şi pe meleagurile noastre mioritice datorită lipsei unei „adevărate”societăţi civile. Dorinţa de afirmare, lupta pentru putere, frica de a se opune sistemului, toate acestea îi fac pe unii care se află în posibilitatea de a acţiona să uite de existenţa unor anumite principii şi de necesitatea de a lupta pentru o cauză mai bună.
D-le Preda, cazul Gabriela Creţu este unul aparte. Lipsa de modestie, dorinţa de afirmare cu orice preţ, lipsa unei experienţe în domeniu şi a unor cunoştiinţe majore au putut da naştere unei asemenea descrieri de facto. Nu vreau să-mi imaginez ce înţelege Gabriela Creţu prin „libertatea de expresie este în floare”, dar, aţi putea face un gest umil şi să scrieţi un articol pentru respectiva :)

Anonim spunea...

Hugo Chavez a reusit sa intre in acel club al dictatorilor ce au parte de o imagine excelenta. Orice am spune, stanga mondiala il iubeste pe Hugo Chavez. Nici lui Obama nu pare sa ii fie antipatic aceasta caricatura agresiva a lui Bolivar si Fidel Castro.
Doamna Cretu exprima punctul de vedere al unei familii politice. Nu m-ar mira ca ministrul nostru de externe sa vada si el in Venezuela o democratie fericita...

Anonim spunea...

Democraţia venezueleană a mandatelor limitate biologic versus dictatura băsesciană a tiranului suspendat.

Democraţia celor 300 de opozanţi cărora le-a fost interzis dreptul de a candida versus dictatura în coabitare (dictatorul e de o culoare, majoritatea parlamentară, guvernul şi sute de majorităţi locale, de altă culoare).

Bonus: Gabriela Creţu, 22 aprilie 2007
http://www.gabrielacretu.ro/dreptul-la-cuvant.html

Chaves are ceva în comun cu Iliescu: e la al treilea mandat. A fost ales în 1998, în 1999 s-a modificat Constituţia, mandatul prezidenţial devenind de 6 ani.
În 2000 au avut loc noi alegeri prezidenţiale după noua Constituţie (la fel ca şi în cazul lui Iliescu, numărătoarea a mandatelor a reînceput de la zero, neluându-se în considerare primul mandat).
Actualmente, Chaves e la al treilea mandat.

Anonim spunea...

Şi încă ceva: Chavez este şeful guvernului iar scorul putere-opoziţie în Adunarea Naţională e 167-0.

Unknown spunea...

Nu am idee de doctrina social-democrata si nu stiu cum functioneaza simpatiile si aliantele intre socialisti din diverse coluturi ale lumii dar, citind comentariul Gabrielei Cretu pe propriul sau blog (ca raspuns la unul dintre comentarii), pare ca Dna. Cretu, in ciuda formatiei sale academice solide, e o mare naiva.
Scrie ca o persoana care inghite pe nemestecate tot ce i se spune. Pentru cine vrea sa se lamureasca singur, cititi aici:
http://www.gabrielacretu.ro/venezuela.html#comment-114078

Anonim spunea...

Ha! Foarte "simpatica" dna cretu!

Se pare ca libertatea de expresie din Venezuela este direct proportionala cu inteligenta dnei.

Unknown spunea...

si iata ca a castigat...poate in sfarsit si pentru mai binele Venezuelei opozitia se va trezi si va propune ceva viabil...

Vecina De Blog spunea...

In care democratie nu sunt mintiti oamenii in campanii electorale? Si in fond, unde exista adevarate democratii? Se poate argumenta ca oamenii au fost manipulati sa voteze intr-un fel sau altul (unii au vazut in acest vot o marire a puterii lui Chavez, altii altceva), dar asta nu inseamna ca nu au libertate de expresie.
E adevarat, dna Cretu vede democratie acolo unde este populism, dar din ce am vazut la tv peste jumatate din populatie a votat cu Chavez nu fortat, ci din convingere. Este vorba de jumatatea saraca.
In Venezuela nu prea exista clasa de mijloc. Aceasta tara bogata in petrol este caracterizata de o ridicata inegalitate a veniturilor. In aceste conditii mi se pare normal ca un om ca Chavez sa fie iubit de saraci.
Nu putem compara cu situatia din Europa. Si chiar daca ar fi un context comparabil, cultura este diferita, de aceea si politica acolo este mai...pasionala :) Nici eu nu inteleg solidaritatea socialista cand socialismul inseamna altceva in America Latina.