luni, 9 februarie 2009

Actualitate africană

La Alger, chiar în ziua în care debarca acolo pentru o vizită oficială Raul Castro, a fost anunţată data alegerilor prezidenţiale. Se vor ţine pe 9 aprilie. Actualul preşedinte Bouteflika va putea să candideze, după ce o schimbare a Constituţiei produsă în noiembrie anul trecut a eliminat limitarea numărului de mandate la două, el fiind deja ales în 1999 şi reales în 2004. O altă ţară care îşi fixează calendarul electoral este Guineea: junta militară condusă de căpitanul Moussa Dadis Camara, instalată la putere după moartea lui Lansana Condé, a anunţat că în ultimul semestru al anului vor fi ţinute alegeri, fără a preciza însă ce fel de scrutin. În Madagascar nu se vorbeşte despre alegeri: după demonstraţii şi gesturi radicale de contestare, oficialităţile au recurs la forţă, numărul morţilor din ultimele zile fiind îngrijorător. Algeria, Guineea şi Madagascar reprezintă trei forme-tip de funcţionare a politicii africane recente. Limitarea numărului de mandate nu a reuşit mai nicăieri. Intervenţia militarilor este, în multe ţări africane, un ingredient al evoluţiilor post-dictatoriale, dar aduce mai degrabă incertitudine decât stabilitate. În fine, gestiunea contestării duce rareori la dialog şi mult mai frecvent la uciderea unor civili. Între decembrie 1989 şi noiembrie 1996, nici unul dintre aceste elemente nu a lipsit din România: nici ambiţia unui număr nelimitat de mandate, nici instabilitatea creată de intervenţia militarilor în politică şi nici asasinarea civililor revoltaţi. Mi se pare mie sau unii au uitat aceste lucruri?
PS Am adăugat blogului o secţiune cu fotografii surprinse în câteva locuri prin unde am trecut în ultimii ani, inclusiv câteva minunate ţări africane.

6 comentarii:

Anonim spunea...

D-le Preda.

Imi cer scuze pt ca postez in afara temei dvs dar chiar ca nerusinarea PSD a ajuns la limite insuportabile.

Cititi ce a declarat recent Mircea Geoana in legatura cu "dosarul Nastase"

"In ceea ce priveste dosarul lui Adrian Nastase, Mircea Geoana a precizat ca acesta isi va spune in mod clar care este pozitia avand in vedere ca face parte din Biroul Permanent al Camerei Deputatilor.

"Domnul Nastase isi va spune in mod clar care este pozitia sa si cred ca TOTI COLEGII NOSTRI VOR VOTA IN FUNCTIE DE POZITIA SA", a mai precizat Geoana.

Nu se autosesizeaza nimeni in Parlamentul României in fata unei asemenea declaratii? Adica acea Comisie Juridica a parlamentului este acolo chiar de florile marului?
Se pare ca da, din moment ce Geoana declara nonsalant ca de fapt nu conteaza absolut deloc probele puse la dispozitia Comisiei Juridice si a Parlamentului pt ca PSD oricum a votat si va vota exclusiv in functie de "pozitia lui Nastase" ??
Adica daca Nastase vrea in instanta, PSD voteaza pentru. Daca Nastase nu vrea, PSD voteaza impotriva trimiterii lui Nastase in judecata!

Chiara asa batjocura trebuie sa induram? Doamna Roberta Anastase nu are chiar nimic de spus in fata unei asemenea declaratii din partea sefului PSD?

Mai lipseste sa vina si vreun judecator care sa ne spuna ca in caz ca Nastase va ajunge in fata justitiei, sentinta va fi la latitudinea inculpatului Nastase!!??


http://www.ziare.com/index.php?module=news&news_id=666518

Unknown spunea...

Oricum, faptul ca se discuta trimiterea in judecata a lui Adrian Nastase e totusi un progres fata de anii '90; fie ca e vorba de a bara cariera politica a unui prim-ministru, fie ca e vorba de a trata in mod egal orice cetatean, iata ca am trecut de la mineriade (reteta Iliescu de a indeparta un prim-ministru) la punere sub acuzare si de la ideea ca un parlamentar e deasupra legii la ideea ca, e drept, cu unele piedici, chiar si un fost prim-ministru poate fi judecat.
Acuzam acum nesfarsitele eschive ale lui Nastase dar totusi, acum 15 ani nici nu ne-ar fi trecut prin minte ca cineva cu influenta lui Nastase ar putea fi deranjat pentru niste "termopane".

Anonim spunea...

Speram să se înţeleagă mai repede că modul african de a face poltică este diferit faţă de cel occidental. Pe un continent unde în 1994 încă se mai practica genocidul, fără ca cineva să intervină, nu cred că se poate spera la o îndreptare a situţiei.

Anonim spunea...

Mi s-a parut ca am gresit blogul, zau asa !?
Pai un ditamai consilierul prezidential face niste comparatii atat de incitante cu niste regimuri dictatoriale ,intr--un moment atat de delicat , cu pareri pro si mai mult contra modificarii Constitutiei , incat iti vine sa te ascunzi sub pat de pe acum , ca vine iar lovilutia , daca nu suntem cuminti si nu-i punem pe tava Presedintelui Constitutia care-i implineste visul african ( ca dupa aia si mandatele curg tot de la ultimul si apoi nu mai are importanta daca-s 2,3,sau cate-o mai putea duce ). Se pare ca n-am visat , dar nici pe altii nu-i putem opri sa(se) viseze....

Unknown spunea...

cum nu mai este vorba de Romania sau "cel putin" de Europa sau SUA cum interestul iata si al bloggerilor dispare! mare pacat si previziune sumbra pentru comparatismul made in romanistan...
nu renunta sa discuti problemele africane. mie imi face mare placere sa citesc

Anonim spunea...

Şi mie îmi face plăcere să citesc numai că nişte domni profesori de la Facultatea de Ştiinţe Politice au decis că cercetarea pe această temă nu îmi face bine.