duminică, 8 februarie 2009

Declaraţie şi decizie

Adrian Năstase a anunţat vineri că va recomanda plenului Camerei să voteze trimiterea dosarelor sale în justiţie. Sâmbătă, preşedintele PSD, Mircea Geoană s-a grăbit să salute „decizia înţeleaptă” a colegului său de partid. Dar e aceasta cu adevărat o decizie? Eu cred că e doar o declaraţie. Una destul de infatuată şi agresivă, aşa cum se poate citi pe blogul fostului premier. Declaraţia lui Năstase poate fi urmată de un vot pozitiv, dar şi de unul negativ al colegilor săi. Într-adevăr, decizia o ia în asemenea cazuri Parlamentul. Până atunci, e un joc al declaraţiilor. Pe care l-aş lega mai degrabă de concurenţa internă din PSD pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale decât de o adevărată schimbare de viziune asupra justiţiei. Deocamdată, singura decizie semnificativă a PSD e aceea de a bloca trimiterea dosarelor lui Năstase în instanţă. Pentru social-democraţi, legislativul trebuie să cenzureze justiţia atunci când e vorba despre cotizanţi PSD. Ca să justifice această viziune, pesediştii au inventat de 2-3 ani încoace legenda unui control al Preşedintelui asupra procurorilor şi judecătorilor. E o legendă, întrucât nici un procuror sau judecător n-a invocat vreodată fie şi cea mai mică interferenţă în justiţie a şefului statului. În schimb, de la cazul Bivolaru încoace, avem nenumărate dovezi publice ale dorinţei social-democraţilor români de a-i feri pe amicii lor politici de orice judecată.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Iar dacă deputaţii PSD nu-l vor asculta, şi pace, :) va fi şi mai bine:
şi cu imunitatea-n justiţie, şi cu onoarea în alegeri.

Anonim spunea...

Aveti perfecta dreptate.

Dl Nastase pare acum in ochii electoratului un "inocent curajos". Sunt sigur ca va fi aparat de colegii sai din parlament, care vor considera ca, desi dl Nastase doreste sa-i fie trimise dosarele in instanta, nu este totusi cazul. Doar dl Nastase este un politician productiv, nu se cade sa-si piarda pretiosul timp prin instante.

In cazul in care chiar s-ar vota trimiterea dosarelor in instanta, sunt foarte sigur ca se vor gasi vicii de procedura si alte asemenea, astfel incat dl Nastase sa stea linistit.

Toata povestea aceasta este inca o cacealma livrata electoratului cvredul.

Unknown spunea...

Din pacate, solidaritatea parlamentarilor PSD atunci cand e vorba despre protectia membrilor partidului fata de justitie nu este contrabalansata de solidaritatea opiniei publice impotriva unor astfel de practici. Cred ca oamenii pur si simplu nu simt ca, daca justitia e terfelita in acest fel de catre oricine, noi cu totii avem de suferit.

Anonim spunea...

Năstase va juca rolul cel mai important al carierei sale politice în următoarele zile. "Victima sistemului ticăloşit", încă mai funcţionează. Mă îndoiesc că Iliescu va risca în al arunca în lupta pentru prezidenţiale pe Oprescu. Năstase este pionul perfect care să-şi rupă gâtul, de dragul partidului.

Anonim spunea...

Exista si posibilitatea ca Nastase sa fie anchetat la cererea sa expresa si atunci nu mai este nevoie de trecerea prin parlament a dosarului .

Anonim spunea...

Legea 115/1999 privind raspunderea ministeriala prevede la art. 8 care sunt exact faptele ce se pedepsesc penal si care sunt considerate a fi savarsite " in exercitiul functiei". Or numai in acest context poate fi aplicata norma constitutional si respectiv art. 12 din aceasi lege.