duminică, 12 aprilie 2009

Urmuz la Chișinău


La editura Cartier din Chișinău, a ieșit de curând o frumoasă ediție din Paginile bizare ale lui Urmuz, ilustrată de Dan Perjovschi. Reproduc aici două fragmente.
Primul este din Ismail și Turnavitu: „Turnavitu nu a fost multă vreme decât un simplu ventilator pe la diferite cafenele murdare, grecești, de pe strada Covaci și Gabroveni. Nemaiputând suporta mirosul ce era silit să aspire acolo, Turnavitu făcu mai multă vreme politică și reuși astfel să fie numit ventilator de stat, anume la bucătăria postului de pompieri Radu-Vodă”.
Cel de-al doilea e din Emil Gayk: “A reușit în curând să ne dea o nouă îndrumare în politica noastră externă, emițând cel dintâi și cu multă autoritate părerea că trebuie să luăm pe transilvăneni fără Transilvania; susține însă că trebuie cu orice preț să obținem prin intervenția Vaticanului Năsăudul cu trei kilometri, kilometri situați nu însă împrejur, ci aliniați unul lângă altul, în lungime alături de oraș și cu direcția spre ducatul de Luxemburg, ca semn de admonestare pentru că a permis să I se violeze neutralitatea de armatele germane“.
Lectură plăcută!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Da, postarea aceasta cu Turnavitu vi se potriveste cel mai bine. Tocmai ati inceput sa miscati si mai tare din palele elicei si va pregatiti sa schimbati plafonul.

serban spunea...

Mira-m-as sa se vanda Urmuz la Chisinau si mai ales acum cand celor de acolo le arde pamantul sub picioare...
Ar fi o chestie chiar in spiritul autorului sa-l auzi pe Voronin intrbandu-l pe Smirnov:Pelicanul sau Babita?
Dar ce ne facem daca baga aparitia cartii la provocari romanesti voalate si-l declara pe Perjovschi persona non grata,inchide editura si cere azil politic la gagauzi?
Cartea ajunge si la Bucuresti?Cand si unde?

Cristian Preda spunea...

Am găsit cartea la Cărturești. Pe coperta a doua scrie că e tipărită în 610 exemplare.