luni, 13 aprilie 2009

De la Alianța Familiilor din România

Am primit din partea Alianței Familiilor din România, în calitatea mea de candidat la alegerile din 7 iunie, mai multe întrebări. Le-am reprodus mai jos, împreună cu răspunsurile trimise acestei organizații:

1. Ce măsuri aveți în vedere să promovați la Bruxelles pentru protejarea valorilor morale, a libertăților religioase și a suveranității naționale?
Orice măsuri inspirate de deviza mea politică, pe care am preluat-o de la marele liberal Benjamin Constant: „libertate în toate!”. Valorile morale nu au sens în absența libertății.

2. Tratatul de la Lisabona: Credeți că subminează suveranitatea națională sau că România a procedat bine ratificându-l?
Cred că România a făcut foarte bine ratificând Tratatul de la Lisabona. Europa are nevoie de acest Tratat. Pe de altă parte, din perspectivă românească, europenizarea statului trebuie să completeze europenizarea societăţii, care este deja, în bună măsură, o realitate.

3. Ce limite concrete credeți că ar trebui implementate pentru a proteja suveranitatea națională?
Suveranitatea naţională nu are alte limite în afara libertăţii cetăţenilor şi a decenţei publice.

4. Sunteți de acord ca viitoarele tratate privind integrarea europeană să fie supuse referendumului național?
Aş fi de acord ca un viitor tratat european să fie supus aprobării cetăţenilor, doar dacă textul Constituţiei ar include o asemenea obligaţie. Altfel, Parlamentul – ca depozitar al suveranităţii – se poate pronunţa în mod legitim. În orice caz, în România legea referendumului impune constrângeri care o fac greu aplicabilă.

5. Sunteți de acord ca în Constituția României să se acorde dreptului internațional prioritate față de dreptul intern?
Da. E firesc să fie aşa câtă vreme suntem parte a unei comunităţi politice mai ample decât cea naţională. Dacă această comunitate – așa cum îmi doresc eu – va fi mai articulată decât în prezent la nivel european, e evident că dreptul intern va fi un capitol al celui comunitar.

6. Ați făcut până în prezent vreo declarație cu privire la integrarea europeană? Dacă da, care anume și când?
Am scris de-a lungul timpului mai multe texte despre Europa și integrarea noastră în UE. Esenţa acestora ar putea fi sintetizată cu ajutorul formulei: Europa trebuie să fie o comunitate cu graniţe precise, cu o Constituție şi cu politici coerente.

7. Care este poziția dvs. față de legalizarea eutanasiei și a sinuciderii asistate la nivelul Uniunii? (în prezent statele au politici individuale în această privință)
Sunt împotriva legalizării eutanasiei şi a sinuciderii asistate.

8. Care este poziția dvs. față de legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex (homosexuali/lesbiene) la nivelul Uniunii? (în prezent statele au politici individuale în această privință)
Cred că statele membre pot păstra competenţa referitoare la căsătorie. Eu personal nu sunt împotriva legalizării uniunilor între persoane de acelaşi sex.

9. Care este poziția dvs. față de liberalizarea la nivelul Uniunii a avortului? (unele țări au azi prevederi care limitează accesul la avort)
Sunt favorabil liberalizării avortului. Dacă există comunităţi care, din diverse motive, în primul rând religioase, vor să păstreze această competenţă, sunt de acord să o păstreze.

10. Care este ultima carte pe care ați citit-o despre structurile unionale și integrarea europeană?
Este vorba despre Céline Belot, Paul Magnette, Sabine Saurugger, Science politique de l’Union européenne, Economica, Paris, 2008. Am folosit-o în cursurile pe care le ţin la Facultatea de științe politice a Universității din București.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Excelenta idee; ar fi util daca astfel de intrebari ar pune mai multe ONG-uri, dar si alegatori individuali; e important sa vedem care sunt opiniile unui candidat in privinta unor chestiuni de interes general.

Cristian Preda spunea...

Iar eu sunt gata sa răspund diverselor solicitări. De altfel, pregătesc acum răspunsuri pentru o altă organizație.

Anonim spunea...

Buna ziua, va asteptam la conferinta.
http://www.crpe.ro/blog/?p=58

Cristian Ghinea

Anonim spunea...

raspunsurile de la #8 si #9 sunt exact pe dos de cum le place celor de la AFR :-)

Anonim spunea...

Ce frumos e sa fii anonim...