joi, 2 aprilie 2009

O conferinţă la ICR

Aseară, la ICR, Toader Paleologu a ţinut o conferinţă de bună calitate. Titlul era strident - "ce e o pleaşcă?" - cu referire la unele recente declaraţii politice de-ale ministrului.
Subtitlul conţinea, de fapt, tema conferinţei: noroc şi virtute la Machiavelli şi Montaigne.
Pentru cunoscători, să spunem că interpretarea dată temei în cazul Machiavelli o urma pe cea a lui Quentin Skinner, care a scris pagini memorabile despre erotizarea relaţiei dintre "virtu" şi "Fortuna".
În schimb, Montaigne a fost citit prin prisma distincţiei dintre "noroc constitutiv" şi "noroc circumstanţial". În tonul lui Toader Paleologu, am simţit o pasiune pentru Montaigne pe care am mai văzut-o la cel care mi-a fost mai întâi mie, apoi şi lui, dascăl la Paris: e vorba despre Pierre Manent.
Sala a fost plină.
Chiar dacă unii, cum spunea cineva răutăcios, "veniseră pentru pleaşcă", cu toţii am avut parte de o conferinţă de filosofie politică de ţinută.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Da buna discutia cu pleasca. Intr-adevar domnul Paleologu are dreptate in ceea ce priveste pleasca. Ce sa mai PDL e Basescu. Dreapta, liberalism, toate astea sunt niste aberatii populiste. PDL este o copie nereusita si hidoasa a UMP francez, a dreptei gaulliste. La fel cum procedeaza UMP cu UDF atribuindu-i o pozitie politica ce nu o ocupa la fel si PDL atribuie PNL-ului o pozitie ce ei nu vor sa o ocupe. Cu o precizare aia sunt ce sunt, niste gaullisti si au onoare.Nu-i apar pe liberali nostri pentru ca aveti dreptate sunt niste hoti, dar nici dumneavostra nu procedati corect. Partidul dumneavoastra se reclama drept liberal, dar daca stai sa analizezi masurile guvernului Boc e populist pur-sange. In plus ce liberalism si ce modernizare institutionala veneraza domnul Basescu care-si trateaza subiectii cu apelative precum mogul sau gaozari. Asta-i nesimtire publica. In politica trebuie sa fii inainte de toate, chiar si inainte de a fi intelectual, trebuie sa fii un gentelman. Referitor la intelectualii partiduluii dumneavostra care mizeaza pe cartea liberalismului este foarte clar ca avem de a face cu niste scientificos. Da, acei intelectauli mexicani pozitivisti, adepti a lui Auguste Comte si sustinatori ai dictatorului mexican Porfirio Diaz.Romania este mai aproape ca oricand de America Latina si implicit de patima populismului. Razboiul Rece a sfarsit.Acum nu comunismul este inamicul genuin al democratiei ci populismul. Populismul este otrava veritabilei democratii.
Tot respectul pentru profesorul Cristian Preda!!!

Anonim spunea...

eu nu inteleg ce legatura au cientificos lui Diaz cu populismul?? si PDLul cu America latina? care America latina? care din ele mai exact?

dimitri spunea...

Anonim, nu cred să existe vreun politician manierat, nici nu a existat şi nici nu va exista vreodată. Uită-te la Sever Voinescu, au ajuns pedeliştii să voteze împotriva lui şi de ce, pentru că îl consideră un pericol pentru ei, este un corp străin, adică un tip manierat în grupul unor politicieni. Oricum, mai devreme sau mai târziu orice politician va renunţa la maniere şi îşi va revizui principiile, da fapt va trebui să uite ca a avut vreodată principii.
Am o întrebare, cum poţi vorbi filosofic despre "pleaşcă" în timp ce Johnatan MANN se pregăteşte să distrugă clădirea fostei editurii a ziarului UNIVERSUL de lângă Cişmigiu şi să înfigă două blocuri turn chiar în inima parcului? Asta în condiţiile în care vechea clădire a editurii, monument istoric de arhitectură, va fi demolată.
Salutăm.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

@ Dimitri:

...pai, sa-l intrebam pe "revolutionarul" Oprescu. E "praf"!