joi, 2 aprilie 2009

Liberalismul dlor Frunda și Ponta

Dl Frunda trece drept un liberal, adică un om cu maniere elegante, cultivat și distins. Iată de ce m-am bucurat când am aflat că va fi prezent într-o emisiune tv de acum câteva zile în care eram invitat și eu.
În peisajul mediatic actual, e greu să dai peste un interlocutor manierat. Conversația avută înainte de emisiune mi-a întărit nădejdea unui dialog civilizat.
În timpul emisiunii, la care mai participa și dl Ponta, ministru în actualul guvern, dl Frunda a vorbit despre Monica Macovei. Termenii în care a făcut-o erau neobișnuiți. Dl Frunda o acuza că defăimase România într-un seminar la care și domnia sa participase! Gravă acuzație! Defăimare în seminar! De față cu dl Frunda!
Am fost șocat. Trei erau motivele.
Primul era acela că dl Frunda prezenta situațiunea ca și cum abia ar fi supraviețuit baionetei defăimătoare a dnei Macovei. Nimeni nu auzise însă despre lupta purtată de domnia sa....
Al doilea motiv de stupefacție era acela că deși o acuza, în lipsă, de lucruri grozave, dl Frunda era jovial, mai ales când privea spre dl Ponta, făcîndu-i parcă discret cu ochiul. Patima, mă-nțelegeți, era pentru camera de luat vederi!
Al treilea motiv era cel mai șocant. Atunci cînd o acuza pe fosta ministră a justiției, dl Frunda folosea termenii pe care extremiștii i-au folosit ani de-a rândul pentru a-i defăima pe udemeriști.
In acest timp, eu mă vedeam apărându-i în anii 90 pe udemeriști de elucubrațiile patriotard-extremiste. Ce timpuri... Și atunci, și acum această retorică a defăimării îmi apare drept inacceptabilă.
Deși am vorbit imediat după emisiune cu Monica Macovei, acum membru PDL, n-am vrut să insist asupra acestui subiect până ce o anchetă independentă nu lămurește chestiunea. Fiind eu însumi în PDL, n-am vrut să trec drept părtinitor. „Cotidianul” de azi lămurește cazul, după ce a analizat transcrierea discuțiilor din seminar, titrând “Gyorgy Frunda a defăimat-o pe Monica Macovei”.
Atitudinea dlui Frunda este cu atât mai surprinzătoare cu cât partidul domniei sale este înfrățit pe plan internațional cu PDL, nu cu PSD! Mai mult decât atât, deși PDL a vrut să își asocieze UDMR la guvernare, PSD a refuzat categoric. În emisiunea despre care vorbesc, dânsul fraterniza cu dl Ponta împotriva unei ministre PDL pe care publicul o apreciază și acum.
Ca și ministrul M.R.Ungureanu, cu care împărțea primele două locuri la capitolul încrederea populației, dna Macovei a fost dată afară din guvern de către liberali. Acum, în 2009, dnii Frunda și Ponta jubilau încă momentul demiterii ei.
Ai zice că sunt la randul lor doi liberali din specia care are trecere acum. Specia vedetelor politico-mediatice care acuză și denunță. Nu contează ce anume. Nu contează nici măcar partidul acestor vedete: poate fi PNL, dar și UDMR sau PSD.
Ce mi-e Crin și ce-mi sunt Frunda sau Ponta....

9 comentarii:

Schumi spunea...

Daca Monica Macovei a fost populara nu inseamna neaparat ca a fost si foarte competenta. Faptul c-a fost bine vazuta de catre fratele Fratini nu inseamna nici c-a fost diferita in comportament fata de toti ceilalti ministrii ai justitiei pe care i-a avut Romania din 1990 incoace. Doar a avut un PR mai bun.
Zic asta doar pentru ca mi s-a acrit pana peste cap de toate eulogiile care ii sunt aduse cuiva care nu se deosebeste in nici un fel nici de predecesorii sai nici de cei care au urmat-o in aceasta functie.

Marius Delaepicentru spunea...

Pînă la un punct, domnii Frunda, Ponta, şi Crin sunt interschimbabili. Produse de serie, parcă, ale aceloraşi "consilieri de imagine".

victor L spunea...

Schumi,

daca a fost asa nu inseamna ca a fost si pe dincolo, mai ales ca.
Iar cind ti se acreste nu bea ceva dulce (nu e indicat), voteaz-o pe Stanoiu.

Anonim spunea...

Si mie mi s-a parut cam ciudata povestea. Eu am inteles asa chestia: tocmai se anuntase ca Monica Macovei a intrat in PDL si e pe primele locuri pe lista de la Europarlamentare. Impactul pozitiv asupra publicului a acestei miscari spectaculoase, de ultim moment, a fost covarsitor.
Frunda si Ponta or fi avand ei ceva cu Macovei. Personal sau nu. Dar scopul atacului a fost clar. Sa arunce o umbra asupra Monicai Macovei, pentru a anula efectul miscarii spectaculoase a PDL.
Si au reusit.
Dupa executia in direct a dnei. Macovei, urmeaza dezminitrea pe un petec de ziar. La TV se uita tot bizonul, ziare nu citesc decat Libertatea, Click sau Cancan.
Cand o aparea dezmintirea in Cancan, mai vorbim.

sym spunea...

Dvs. nu știați că în România există două mari partide?

Unul este PDL.

Celălalt este Partidul Social Democrat Național Liberal si Conservator (*) "România Mare", căruia i s-a alipit de vreo câțiva ani facțiunea maghiară.

Nu trebuie să vă tulbure nicicum asemănările de poziții dintre domniile lor. Sunt același tip de personalități și au aceleași interese.

(*) de la "conservă", a nu se confunda cu doctrina

steli spunea...

Frunda are o problema cu justitia din vremea M.Macovei.Nu are nici o problema cu interesul Romaniei..Acum face "tandem"cu A.Severin..Se pare ca a uitat cind era acuzat cu minie proletara, de PSD ,ca eludeaza interesele Romaniei la P.E.? Frunda nu a vrut sa se alieze cu PD-L..El ,ca si unii pesedisti ,ca si unii liberali ,vroia alt tip de coalitie la guvernare..Aia a penalilor,carora M.Macovei le provoaca frisoane..

Schumi spunea...

@Victor L mai intai apoi @all

Pe Stanoiu s-o votezi tu, si pe Macovei si pe Stoica la fel. Si imi pare rau ca n-o divinizez pe diva justitiara lu' peste, dar totusi nu m-am trepanat incat sa cred in balivernele si in PR-ul ei. Acuma dansa si-a dat arama pe fata, nu mai face pe mironosita independenta care nu a existat decat in mintea unora... Cu ce s-a remarcat ea fata de ailalti? Ce a facut a facut in mod exclusiv pentru imagine, pentru a pacali lumea ca uite, in Romania se lupta impotriva coruptiei. Apoi a creat niste insitutii care ori exista doar de gura UE ori sunt acolo strict ca si instrumente politice.
Oricum imaginea zanei n-a fost in nici un chip alterata de acea emisiune TV. Oricum sustinatorii sai sunt cu ea pana in panzele albe si cei care si-au dat seama ce hram poarta deja n-o inghiteau.
Iar bizonilor cititori de Click, Libertatea si altele de acelasi gen pur si simplu nu le pasa de acest subiect si nici macar n-or sa se duca la vot.

PSDu' e ALIAT de-al lui Base, nu stiu unde vedeti voi ca sunt adversari. Geoana si ai lui s-au facut prieteni cu Dracu' ca sa aiba loc la ciolan. Daca cineva mai crede ca PSD si PD sunt dusmani sa se uite prin componeneta guvernului.

Iar eu unul, personal, as pune in chestiune liberalismul dlui Preda, care a aderat la un partid declarat "popular" si aliat cu socialistii la guvernare. Ce liberalism mai e si asta, numai dansul ne poate explica.

Anonim spunea...

domu predaaaaaa,,,,sper sa nu castigi..m=nu merita romania lingai si limbisti..daca nu pupai dosul lui baselu,,,nu ajungei sa candidezi

Leave U spunea...

Domnule Preda acesta este un post de politician si de nimic altceva. Postul dumneavoastra acuza, la fel cum pretindeti ca fac si colegii dumneavoastra de breasla. Din ochii muritorului de rand, adica eu, nu vad nicio diferenta intre acuzele aruncate de o parte sau de alta.
Revenind la subiect, oamenii unui partid nu-si pot schimba convingerile peste noapte: daca nu o placeau pe doamna Macovei atunci, nu inseamna ca odata cu noua configurare a guvernamantului s-a schimbat ceva.
Mie personal mi se pare mai coerenta atitudinea domnilor Ponta si Frunda, decat ale PSD si PDL.
Poate ca al meu comentariu este usor influentat de faptul ca pentru mine doamna Macovei a fost un fel de: All show, but no go!