duminică, 5 aprilie 2009

Interviul de pe blogul lui Istodor

Miercuri, Istodor m-a invitat la un interviu pe blogul lui. Un interviu cu întrebări puse de el, dar și de cititorii blogului său. Reproduc aici textul interviului, după ce l-am editat, reținând doar întrebările la care am reușit să răspund în cele circa 70 de minute cât am fost prezent pe blogul lui Eugen.

Istodor
: Tu mănânci vreodată? Ești om de pește sau de porc?
Cristian Preda: Mănânc, în ordine crescătoare, pește, porc și vită.
Nedormitul: Vorbiţi despre Piţurcă, sârbi, 3-2, Constanţa, starea terenului şi ce vină are Băsescu în toate astea?
Cristian Preda: Pițurcă e expirat.
Istodor: Ai înnebunit? Cum e expirat? Pe cine pui în loc?
Cristian Preda: Preferatul meu e Böloni. A fost serios ca fotbalist, e serios și ca antrenor.
Cititorul Anonim: Domnule Preda, dacă vă veți alătura comisiei de politică externă, așa cum declarați de curând pe blog, în ce va consta activitatea dumneavoastră? Puteți să ne faceți o scurtă introducere cu responsabilitățile dvs din ultimii ani din cadrul OIF și să argumentați, bazându-vă pe experiența de până acum, de ce considerați că sunteți potrivit pentru poziția pe care o vizați la Bruxelles?
Cristian Preda
: În ultimii doi ani, am fost președintele comisiei politice a Francofoniei. Comisia cuprinde reprezentanții a peste 60 de țări. Ea a tratat, în perspectivă multilaterală, dosarele calde din zonele de conflict și chestiunile democratizării. Afacerile externe ale Uniunii sunt mai complicate. PESC și PESA sunt mai articulate decât pozițiile Francofoniei, dar așteptările sunt și ele mai mari. Eu cred într-o politică externă și de securitate comună foarte puternică.
Istodor: Bă, da’ Böloni nu s-a adaptat acilea în Ro. A mai fost antrenor. Visează, e utopic.
Cristian Preda: S-a adaptat în Franța și în Belgia, poate face treabă și aici.
Istodor: Nici Mutu nu se mai adaptează. N-are cui da pase. Ce-i cu băieții noștri? Ai un verdict?
Cristian Preda: Rapidiștii sunt optimiști. Iar eu sunt rapidist.
Nedormitul: Böloni ar împăca şi capra şi varza: rege străin, dar din părţile locului.
Cristian Preda: Dacă e vorba de rege străin, lipsește monstruoasa coaliție…
Istodor
: Până la urmă imoralitatea, pokerul, femeile afectează munca de antrenor? Sau poți fi genial și să le ignori? Mai exact: în fotbal, poți fi și imoral și cu rezultate?
Cristian Preda: Problema lui Pițurcă nu e viața sa privată. Ca și pentru oricare altul, aceasta trebuie protejată. Problema lui e performanța publică. Șansele de calificare sunt practic nule.
Istodor: Auzi, Cristi, Platon cu ce echipă ar ține? La ce echipă ar juca?
Cristian Preda: Platon iubea gimnastica.
Angela: Bărbați! Faceți ce faceți și tot la fotbal ajungeți. Să nu vă deschid câte un Bergenbier? Domnu’ Preda, Eugen, pariuri? Înfrângem sau nu?
Cristian Preda: Angela, nu mai fac pronosticuri cât e vorba despre Pițurcă.
Istodor: Unde a greșit Platon?
Cristian Preda: Platon nu a greșit. Faptul că vorbim despre filosofie sau despre politică i se datorează în mare măsură. A propos de Platon: pot să fac o recomandare de lectură? E vorba despre cartea scrisă de Thomas Carthcart și Daniel Klein, apărută în română de curând la Nemira și intitulată “Platon și ornitorincul intră intr-un bar…”. E cea mai simpatică introducere în filosofie pe care am citit-o în ultima vreme/
Manneken Press: Cel mai lucid politician din Europa este… ?
Cristian Preda
: Au existat mulți politicieni lucizi in Europa. Modelele mele sunt Adenauer și de Gaulle.
Istodor: Marx a greșit sau Lenin, stalin, Ceaușescu?
Cristian Preda: Marx e un filosof de secol 19. Scriu asta pentru că unii dintre liceenii de azi cred că Marx s-a născut după al doilea război mondial.
Istodor: De ce Adenauer și de Gaulle?
Cristian Preda: Adenauer - pentru credința într-un ideal, care l-a animat încă din anii 30. Iar De Gaulle pentru curaj.
Manneken Press: Mulțumesc, amândoi erau strategi buni, dar oratori slabi. Altul decât TB din România este…?
Cristian Preda: Există și în România politicieni lucizi. Am pretenția că eu însumi sunt lucid.
Istodor: De ce dracu’ ți-ai dorit să fii consilier? Ai fost consilier. Ești consilier. Îl uiți pe Milică? Ții la Băse?
Cristian Preda: Am devenit consilier pentru că, după ce mi-am luat doctoratul în Franța în științe politice, Emil Constantinescu m-a invitat să lucrez cu el. Cu actualul Președinte am lucrat din 2007, după ce între 2005 și 2007 am fost la Externe. A apreciat ce am făcut acolo și m-a invitat să lucrez direct cu el. Pentru mine, cele două experiențe sunt o oportunitate profesională extraordinară.
Istodor: Să fii consilier… nu ești frustrat?
Cristian Preda: De ce frustrat, Eugene?
Istodor: Ce-i aia bă oportunitate? Nu e de ajuns că ești pe picioarele tale? Că ești prof, că ai o facultate unde predai? Vrei mai mult sau ce?
Cristian Preda: Nu am întâlnit nici un profesor de științe politice din Europa care să nu fie tentat de politică. Iar politica la nivel înalt e evident mai atrăgătoare decât oricare alta. Până și autorul meu preferat, Raymond Aron, a fost tentat….
Manneken Press: De câți politicieni lucizi e nevoie și de cât timp ca să schimbăm o țară de țărani atemporali într-o națiune de cetățeni ?
Cristian Preda: Națiunea română e alcătuită din cetățeni responsabili. Din 1996 încoace, la fiecare alegere pentru Parlament, cetățenii i-au trimis acasă pe cei care organizau scrutinul. În interbelic era exact pe dos. E un progres uriaș. Nu mai suntem o națiune de țărani.
Istodor: De ce nu ne potolim ca-n cărțile citite: o casă, o gagică-nevastă, un copil, cărți și trai nene toată viața. Ce ne trebuie arenă? Societate? Trafic rutier? Teve?
Cristian Preda: Nu mă pot baricada în viața mea privată. Am nevoie de spațiul public. În același timp, detest vedetizarea…
Sym: Am câteva întrebări: (1) Pentru cei mai neinformați (ca mine) în privința francofoniei, ne puteți explica în câteva cuvinte care este implicarea României în această zonă și care sunt beneficiile? Uneori am senzația că este ceva în care am intrat ca să le facem pe plac francezilor, cu care mie mi se pare că avem mai degrabă o legătură formală decât una efectivă de apropiere. (2) Aveți vreo opinie cu privire la retorica furibundă îndreptată împotriva d-nei Macovei? Nu par să fie atacuri obișnuite, d-nul Ponta reacționează ca un rechin ținut într-o cușcă nemâncat o săptămână, căruia i se pune în apă un pic de sânge. E un spectacol. (3) Alegerile europarlamentare sunt percepute în România (și nu numai) ca neavând miză. Are PDL-ul (și dvs. în special) vreun plan pentru a genera interes? Până acum nu am văzut dezbateri axate pe problematica europeană. Cu parteneri gen A. Severin, nici nu știu dacă e posibil. Ce veți face? (4) Dacă v-ați oferit atât de grațios să răspundeți la întrebări încerc să scot mai multă informație - știți cumva dacă d-na Macovei și d-nul Ungureanu au intenția să iasă la înaintare, precum dvs., sau vor sta mai în umbră în această campanie? Nu prea i-am văzut/auzit până acum. (5) S-a discutat măcar un pic la Cotroceni cuplarea alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare?
Cristian Preda: 1. România oferă din 2007 burse doctoranzilor din lumea francofonă. E respectată pentru asta. E doar un exemplu. 2. Întrucât dorește acest portofoliu pentru el, Ponta detestă orice titular trecut, prezent și viitor de la Justiție. Cu atât mai mult pe Macovei, care a făcut și treabă acolo. 3. E probabil ca alegerile europene să fie în mare măsură o repetiție pentru prezidențiale. Nicolai și Severin sunt mai degrabă expresia unei alegeri anti-Băsescu decât o opțiune europeană veritabilă a celor două partide. Sunt gata să îi infrunt pe orice chestiune europeană, ca și de politică națională. 4. Nu știu. 5. Nu.
Istodor: Cum ai tras sforile să iei locul trei pe listele PDL, unde nu ai activat? Bineînțeles că Băsescu te-a pus, el a făcut listele.
Cristian Preda: Mă bucur că ocup locul al treilea. Președintele m-a sprijinit în proiectul de a începe o carieră europeană. Nu ascund faptul că am relații foarte bune cu liderii PDL.
Angela: Există filosofie? Sau există doar experiențe personale povestite ale altora la care te poți alipi dacă întâmplător corespund cu a ta?
Istodor: Mișto Angela: există filosofie sau o împletire logică de cuvinte și o interpretare ușchită a lumii trăite?
Cristian Preda: Filosofia nu e experiență povestită, ci trăită.
Istodor: Auzi, Cristi…Spune-mi și mie: Udrea, Ioana și Elena Băsescu sunt coincidențe în viața politică? Dacă n-ar fi Băse, ele n-ar fi în prim plan. El este un fel de promoter? Cui folosește prezența acestor domnișoare și doamne?
Cristian Preda: Eugene, eu cred că e regretabil faptul că adversarii Președintelui îl atacă atacându-i familia. Îmi amintesc cât de trist era Dragoș Constantinescu (care mi-a fost coleg de liceu) când i se întâmpla așa ceva tatălui său. Pe Ioana și Elena Băsescu nu le cunosc cum îl cunoșteam pe Dragoș, dar bănuiesc că sunt la fel de triste că se întâmplă asta.
Istodor: Stai, dar Elena s-a băgat, Udrea s-a băgat. Sunt persoane publice. Cum să le ataci? Are silicon Elena? Se joaca cum dictează Băsescu Udrea, se joacă? A cui e vina?
Cristian Preda: Cred că și Elena Udrea și Elena Băsescu asumă condiția lor publică.
Istodor: Nu le-am băgat eu în politică. Întâmplător sunt promovate de Băse, nu de mine, iar ele nu au o imagine proprie. Ce poți spune despre Elena Băse? Dar despre Udrea? Așa, ca imagine de om politic, cum se recomandă. Prima nu se pricepe decit la nimic, cealaltă la avocatură poate, dar n-a probat-o în public.
Cristian Preda: Eugene, să-mi dai voie să te trimit la Elena Udrea și la Elena Băsescu cu asemenea întrebări insidioase.
Istodor
: De ce nu se mișcă lumea după ritmul lui Băsescu? De ce se schimbă în ritmul lui Iliescu?
Cristian Preda: Președintele Băsescu e mai credibil după patru ani și jumătate de mandat decât era Iliescu la finele oricăruia dintre cele trei mandate ale sale. De asta e și așa agresiv Crin Antonescu.
Manneken Press: PSD este cea mai bună soluție de coguvernare sau cea mai comodă?
Istodor: Manneken, bună întrebare.
Cristian Preda: PSD e soluția pe care a impus-o refuzul liberalilor la oferta Președintelui. E păcat că nu avem o guvernare de dreapta (pentru că eu plasez și PNL și PDL la dreapta), dar e mai important să avem acum o guvernare stabilă. În momente de criză, stabilitatea politică și solidaritatea sunt esențiale.
Angela: Lumea se mișcă și se schimbă în ritmul lui Iliescu, Antonescu și Băsescu. Ce să-ți spun… Ce contează dacă Elena B. sau Elena U. are silicon sau nu? Eu una judec oamenii după ce au în cap. Era o întrebare bună ieri. Cum mai convingeți oamenii să se mai ducă la vot?
Cristian Preda: Cred că poți convinge dacă nu îndrugi verzi și uscate. Lumea vine la vot dacă are impresia că trimite în Parlament (inclusiv în cel european) persoane normal constituite, animate de sentimentul datoriei față de comunitate.
Andrei: Câte măsuri ale noului guvern pot fi catalogate ca fiind liberale (tradiția clasică) și aș dori să le numiți, dacă există? În ce măsură discuția despre modificarea Constituției a pornit de la ideea perfect liberală că cetățenii trebuiesc protejați de potențialele abuzuri ale statului, iar Constituția trebuie să vizeze nu distribuția de putere în funcție de puternicii zilei, ci tocmai reglementarea asimetriei dintre puterea statului și puterea cetățenilor.
Cristian Preda
: Perioada de criză de acum reclamă măsuri care cu greu pot fi calificate drept liberale în sensul clasic. Modificarea Constituției a plecat de la ideea că peisajul instituțional e strâmb. Asta înseamnă că, în loc să faciliteze găsirea unor soluții în situații de criză, Constituția produce crize.
Istodor: Ai întrebări și pe facultatea ta… Vorbește unul că te-a călcat OLAF-ul.
Cristian Preda: OLAF a fost sesizat acum mulți ani, când fostul decan a fost acuzat absolut pe nedrept pentru un program care nu era gestionat de el. OLAF a constatat de altfel că totul era în ordine. Sunt mândru de Facultatea mea. E singura din Europa cu predare în trei limbi. Rata de mobilitate europeană a studenților e de circa 25%, în vreme ce rata medie la nivel european este de 4%.
Sisi: Cum s-a născut inimiciția dvs. personală cu Bogdan Teodorescu?
Cristian Preda: Nu sunt într-o relație de inimiciție cu Bogdan Teodorescu. Pur și simplu el sprijină politicieni în care eu nu cred: Năstase, Antonescu etc.
Andra: Dle. Cristian Preda, de ce-ați intrat în politică dacă “toți-sunt-la-fel”?
Cristian Preda: Nu sunt toți la fel. Există politicieni talentați și alții mai puțin talentați. Există unii corupți și alții impecabili.
Euxdobrin: Cum a reușit actualul PD-L “să fure” marea majoritate a electoratului PNȚ-CD?
Cristian Preda: PDL a recuperat o parte însemnată din votul de dreapta, pentru că PNȚCD a dispărut și pentru că PNL s-a dus la stânga.
Istodor: Bă, tu ai conștiința curată? N-ai furat, n-ai trădat, n-ai spus prostii?
Cristian Preda: Eugene, am conștiința curată. Trădarea, furtul și, îndrăznesc să spun, prostia îmi sunt străine.
Angela: Prostii poate spune oricine. Eu aș fi întrebat: ești sigur că vrei să poți fura, să poți să trădezi, să trebuiască să minți?
Nedormitul: Ce e mai frumos de furat? Merele din curtea vecinului sau trandafirii din grădina publică?
Cristian Preda: Educația pe care am primit-o mă împiedică să fur și să mint.
Manneken Press: În Emil Constantinescu mai credeți?
Cristian Preda: Îl respect pe președintele Constantinescu. Cred, de altfel, că “foștii” trebuie să aibă parte de respectul concetățenilor lor.
Istodor: Să fii om cu mine, bă, dacă ajungi mare și tare pe la Europa și să nu te mai prind prin Berceni că-ți rup oasele!
Manneken Press: Hai, Istodor că s-a eliberat un loc la Cotroceni!
Cristian Preda: Stau în Berceni din 1992, după ce stătusem deja între 1966 (anul nașterii) și 1982. Între 1982 și 1990 am stat cu părinții mei pe Chiscani, între Turda și Griviței. Din 1991 în 1992 am stat pe rue Tournefort la Paris. E o stradă pe care o iubea și Noica…
Tournefort: Rue Tournefort, frumoasă strada… Știam pe cineva la nr. 24. Nu știam însă că îi plăcea și lui Noica.
Istodor: E ora 13. Unde te duci? Ce mănânci azi? Ce vin îți place?
Cristian Preda
: Nu știu dacă apuc să mănânc la prânz. Mi se întâmplă deseori să nu mănânc decât seara la 10 când ajung acasă. Prefer vinul rose.
Istodor: N-am reușit să te prind cu vreo șmecherie, să ajungem legați diseară la Gâdea sau Crețuleasca.
Cristian Preda: Gâdea îmi e simpatic. Și eu îi eram lui. La începutul carierei sale, mă chinuia la emisiunile lui de la miezul nopții.
Manneken Press: Stilul ăsta colocvial face cât 1000 de peripatetice.
Cristian Preda: Eugene, noi nu mai terminăm interviul ăsta? Mă dă Băsescu afară dacă stau toată ziua pe blog…Mai spun una-alta si pe blogul meu….
Andrei: Cea mai bună vorbă spusă despre Cristian Preda în contextul recent a fost a d-lui Vintilescu. Parafrazând, între Cristian Preda și mulți cei care încearcă să-l lipească de vreo imagine, o idee “rea”, vreun dictator e o distanță enormă, creată de bibliotecile care celor din urmă le sunt total străine
Istodor: Gata, te las. Du-te la Băse, intră în cabinet și urlă: sunt mândru de mine. Poți?
Cristian Preda: Promit că așa voi face. Are umor și el, dragă Eugen. Îți mulțumesc foarte mult pentru invitația de a dialoga în această formulă. Le spun la revedere și cititorilor acestui blog!
Angela: Spuneți-ne à bientot, nu la revedere. Și mulțumim.
Andra: Vă multumesc pentru răspuns. Cred că este cel mai bun interviu cu un politician în many-many years. Aduceți o noutate absolută în politică, domnule Cristian Preda. Nu știu de ce, dar simt că se potrivește acestui interviu (credits to bleen): You’ll Never Walk Alone http://www.youtube.com/watch?v=0nfFi-_Hb2A&feature=related
Nicole: La revedere, dle Cristian Preda! Am fost și eu aici, deși n-am pus întrebări. Salutațiuni președintelui, de asemenea! @Eugen, Mișto idee, ca lumea ți-a ieșit! brava!
Gavril-escu: La aia cu Daciada Sârbu nu a răspuns!
Istodor: E, or fi multe la care n-a răspuns. Mai ales la alea pe care nu i le-am pus. Experiența de azi mă îndeamnă să coborâm printre noi și alți inși de teapa lui Cristi. Așa că mă apuc de treabă.
Cori: Mai ales, caută unul mai puțin plictisitor și mincinos. Atâtea a făcut el pentru francofonie de n-a auzit nimeni! Da salariul…bleah.
Gabriela: Excelent interviu, felicitări! Mi-e teamă, dle Istodor, că nu veți găsi prea mulți “inși de teapa lui Cristi”. cel puțin nu printre politicieni..
Adina: Dacă-l aduci aici pe Băsescu, ești tare. Și pe Vanghelie, pliiz, pliiz, pliiiiiiiz.
Freedom: Și dacă Pițurcă e expirat, Crin cum e?

2 comentarii:

liana_enescu@yahoo.com spunea...

Realizati ce ati spus ? Cristian Preda: Națiunea română e alcătuită din cetățeni responsabili. Din 1996 încoace, la fiecare alegere pentru Parlament, cetățenii i-au trimis acasă pe cei care organizau scrutinul. În interbelic era exact pe dos. E un progres uriaș. Nu mai suntem o națiune de țărani. Si eu cred la fel , si din '90
pana acum nu am gresit nici un pronostic politic .Succesuri in alegeri domnule Preda pentru ca pronosticul meu este ca dumneavoastra veti fi ales .

Anonim spunea...

misto interviul :).

felicitari!

ce-i drept, se pricepe si Istodor sa faca un interviu:). dar nu stiu daca mai sunt multi degustatori de "sah" din asta, prin politica romaneasca :)