marți, 10 martie 2009

Un gest de solidaritate

Se vorbeşte mult despre solidaritate. Gesturile efective sunt însă mult mai rare decât discursurile despre această valoare esenţială. Unul dintre tinerii publicişti de la noi a făcut un asemenea gest. E vorba despre Mihai Neamţu, eminent teolog, care scria şi editoriale la “Cotidianul”. Nemulţumit de atitudinea gazetei în ceea ce de-acum reprezintă un adevărat caz de presă – “cazul TRU” – MIhai Neamţu a decis de bunăvoie să părăsească echipa acestei gazete.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Care este pozitia dvs legata de cazul TRU vs Cotidianul?
Eu inteleg din postare ca sustineti impreuna cu alti PDL-sti (S.Voinescu)tabara TRU.
Eu sint tot mai uluit de lipsa de repere morala a celor din tabara TRU. Etic vorbind Romania este o continua "tabula rasa". Solidaritate sau confuzie morala?
Unde in lumea civilizata candideaza un editorialist si ramine editorialist? Daca un politician publica un articol atunci il publica ca politician nu ca jurnalist(sau credeti ca sintem asa de prosti sa credam ca A.Nastase scria ca jurnalist?)
Ce e asa de greu? Si eu care am fost asa de naiv sa am sperante de la PDL-stii mai tineri...
Ce e asa de greu?

Cristian Preda spunea...

Sunt de parere, ca si dvs., ca un cititor nu poate fi pacalit: atunci cand un politician scrie la gazeta nu e jurnalist. Dar sustin de asemenea sau tocmai de aceea ca TRU ar fi adus un plus "Cotidianului". El e una dintre putinele voci publice bine conturate. Dincolo de conditia de jurnalist sau de politician avem nevoie de opinii cat mai diverse si cat mai articulate. Asta e tot.

Anonim spunea...

Pe de alta parte gestul asta spune clar: vreti sa faceti politica? FACETI-VA ZIAR !
FACETI_VA TELEVIZIUNE !
Sa fim seriosi, tot in logica lui TRU se poate spune si ca in Marea Britanie NU exista vreun partid care se respecta si care nu sa nu aiba (cel putin un) ziar militant, in care sustinatorii partidului resp. sa poata intra in dialog cu cei pe care i-au ales, si reciproc.
La fel cum, de 4 ani de zile, PDL nu si-a format 2 sau 3 purtatori de cuvant decenti care sa fata o interfata cu media atata de strict controlata.

Jurnalistii pro-PDL din media sunt aruncati incontinuu de 4 ani cu un sut in fund de peste tot si plasati pe linie moarta in vreun ziar marginal necitit de nimeni.

Iar responsabilitatea pt. asta o poarta numai PDL care in felul asta arata ca, de-a lungul celor 18 ani de prezenta in politica, nu are nevoie si nu va avea nevoie de sustinatori.
Si ca se poate descurca foarte bine si cu idiotii formati de media lui Vantu si patriciu, platiti cu un kil de zahar si unu de ulei.
Deci victimizarea in acest caz ramane doar o modalitate de a ridica circul la rang de mod de a face politica.

Anonim spunea...

Si eu care credeam ca Neamtu a plecat datorita bursei pe care a primit-o de la ICR (cum si pe ce criterii e alta discutie). How convenient...Pe de alta parte, nu inteleg (sincer) scandalul declansat de indepartarea lui TRU de la cotidinaul in chestie.S-a vorbit despre Aron, Michnik, etc. Un ziar privat are, cred, dreptul de a nu face campanie gratuita unui candidat sau unui partid. Postez in spatiul dvs. pentru ca, desi nu va impartasesc orientarea politica, mi se pare ca sunteti unul din cei mai onesti intelectuali romani. Va felicit pentru ca ati refuzat inflamarile partizane si logica dublei masuri care au obturat orice dialog in spatiul nostru public. Va provoc totusi pe final: ce credeti cu adevarat despre interventia presedintelui asupra candidaturii "acelui femei" care intamplator ii este fiica? Fiica de ce grad?

Anonim spunea...

Apreciez pe toti cei care au avut decenta sa se solidarizeze cu TRU! Il felicit in mod special pe dl Mihai Neamtu care a dovedit ca este un mare caracter prin demisia sa de la un ziar care nu mai seamana absolut deloc cu ceea ce reprezenta acum, sa zicem, doi-trei ani. Pe de alta parte nu pot sa nu-mi exprim indignarea si dispretul pentru marea majoritate a fostilor "colegi" ai lui TRU. Exceptie face domnul Patrasconiu care a demonstrat decenta, echilibru si onestitate. Cazul TRU este simptomatic societatii romanesti. Din pacate.