luni, 30 martie 2009

Pe lista PDL

Emil Boc a anunţat componenţa listei PDL pentru alegerile din 7 iunie. Am fost plasat pe cea de-a treia poziţie a acestei liste, după fostul premier Stolojan şi Monica Macovei. Să fie într-un ceas bun!

55 de comentarii:

sym spunea...

Să fie, deși preferam să vă văd pe dvs. sau pe doamna Macovei în fruntea listei. Nu înțeleg de ce d-nul Stolojan, după episodul absolut jalnic - cel cu joaca de-a prim-ministrul - insistă să candideze. Eu cred că aduce grave deservicii partidului, alături de mezina prezidențială.

Asta vă dă peste cap în PDL: aveți unele personalități extraordinare, dar vă încurcați groaznic în detalii.

Cristian spunea...

Doamne ajuta! Mult succes!

Gabi Dumitrescu spunea...

Va urez mult succes, domnule profesor Preda!

Gabriel Preda spunea...

Bafta !

Anonim spunea...

E excelent pe locul 3 ... e excelent ca sunteti cu Monica Macovei pe lista, si nu cu Alina Mungiu Pippidi ...

Anonim spunea...

Domnule profesor,

Va doresc tot ce e mai bun si de aceea sper sa fie o alegere buna , insa va intreb , fiindca nu a fost clara o afirmatie de-a dumneavoastra, cum va veti ocupa si de FSP de la Bruxelles . Va multumesc .

Anonim spunea...

Să fie!

Anonim spunea...

d-le Preda, multa bafta! mi-ati dat motive sa ma misc(inca odata) pana la consulat:).

@carcotasilor:): cat despre Stolojan, evident ca el "trebuia" sa fie "cap de lista". Sa nu uitam totusi, ca PD-L este format din PD si L("L" de la ceea ce era "crema liberala" in PNL, pe care i=a adus Stolojan, odata cu migrarea din PNL).
Stolojan ii reprezinta in primul rand pe acesti liberali, care alaturi de "noii democrati", incearca sa faca un partid liberal conservator, din ceea ce-a fost o aripa reformista fesenista(PD-ul).
Daca Stolojan nu era cap de lista, era un semnal prost pt acesti liberali, mai ales ca la nivel national, afacerea are mai mult gust de "PD"...

Rebranduirea "liberal conservatoare" inseamna si ceva aport "teoretic":), vin diversi conservatori sa conferentieze pe la Bucuresti:) http://www.romanialibera.ro/a150032/un-memento-al-virtutilor-de-altadata.html

asa incat, d-le Preda, succes in incercarea de-a construi si o ideologie acestui nou partid, construit in jurul "unei personalitati", PDL-ul, adica. Alaturi de TRU, MM, etc, cred ca veti fi un nucleu reprezentativ in PE.
ps. am si eu o doleanta: atentie mare la "delirul mistic cu usturoi". nu de alta, dar prea mult conservatorism strica. Eu inteleg ca acest curent trebuie sa se adapteze la situatia loco/nationala, dar ma rog, e bine sa fim atenti:).

Bibliotecaru spunea...

Dacă îmi permiteţi, o întrebare.
Pe ce loc este Andreea Vass.

Marius Delaepicentru spunea...

Felicitări!
Ţinînd seama de tradiţionalele hîrdaie cu lături, pregătite de echipele de zgomote, greul de-abia acum începe. Veţi avea de demontat multe "bombe de presă", pînă ca oamenii să-şi dea seama că sunt doar pocnitori de noroi.
Nu vă doresc decît să aveţi nervii tari, şi acelaşi umor cu care ne-aţi obişnuit, Restul vine de la sine.

sym spunea...

@CP_away

Eu sunt de acord cu mai tot ce ziceti dvs., doar ca d-nul Stolojan s-a facut de cacao. Singur, nu l-am facut noi, nici presa, nici PSD-ul, nici presedintele, nici martienii. A facut-o cu manuta domniei sale.

Ori asta, sa ma scuzati, nu mi se pare ok. Dumnealui a dat dovada unei profunde neseriozitati, si nu o data. Daca d-nul Stolojan nu vrea sau nu poate, atunci sa-i lase pe cei ce vor si pot. Mai mult, a fost d-nul Stolojan (iara nu presa/PSD/martienii etc) care a spus ca se retrage pentru a lasa loc pentru cei [mai] tineri. Dumnealui nu este consecvent si asta va atrage critici buluc, la un partid care e si asa balacarit ca inamicul public nr. 1 pe toate canalele. E culmea sa le mai dai si motiv intemeiat.

Mie personal imi este indiferent daca d-nul Stolojan este primul sau al zecelea pe lista. Nu votez PDL pentru domnia sa. Dar nu cred ca acest lucru va fi indiferent presei, si consider ca alegerea capului de lista e o miscare importanta, facuta in mod gresit de PDL.

D-nul Preda are un CV si un discurs exceptional, d-na Macovei este probabil cel mai indragit ministru roman din ultimii 20 de ani, erau alegeri mult, mult mai bune. D-nul Stolojan va fi luat peste picior, si e pacat de lista PDL, altfel la alt nivel de calitate fata de competitia N. Nicolai/A. Severin.

Anonim spunea...

@cum o sa va ocupati de FSP de la Bruxelles ?


mai raspanditi, baieti, mai raspanditi ... vedeti ca angajeaza AMP ajutori de bagatori de seama la SAR ... sau poate sunteti tentati de "subsolul lui Mitrea" ?

Anonim spunea...

@sym: sa-i facem un pic de trafic d-lui Preda:).

-domnii TRU, Cristian Preda, etc(desi nu prea mai sunt multi la etc:)) au "trecere" in lumea blogosferei, cred ca se incadreaza f bine la "ideologii" noului partid, care are nevoie si de-o ideologie "aplicata"[nu ca PNL-ul, ala cu gardul si cu leopardul..:))]. Nu se stie in ce masura "ar misca masele":).
Stolojan este oricum un brand solid inca, in restul patriei mume, care nu urmareste conferintele lui Scruton.

-deci, oricum ar fi omul Stolojan, el reprezinta "mai multi indivizi" din PDL, care ar putea la o adica sa creada ca nu se mai simt reprezentati: "mais alors, a quoi bon?:))"
MM e de asemenea un brand, dar in cazul de fata, cel politic conteaza mai mult decat cel "justitiar":).

desves spunea...

Felicitari!
Observ ,chiar cu emotie,ca de data asta Parlamentul European incepe sa insemne ceva pentru Romania.
Si cu siguranta va insemna din ce in ce mai mult ,in viitor
Speram ca grupul PDL sa fie un exemplu de implicare a Romaniei in viata UE si invers.
Suntem siguri ca nu veti uita ca reprezentati interesele noastre,ale celor care va votam !

Anonim spunea...

Mult succes! Prezenta Monicai Macovei pe lista este o adevarata lovitura.

Andra spunea...

Felicitari si mult succes domnule Cristian Preda!
Ma uit chiar acum la Tv si nu pot sa-mi revin din uimire: ce figura deosebita faceti in comparatie cu colegii dvs. de emisiune !
Pur si simplu oamenii aceia par antici in compratie du dumneavoastra; parca nu mai comunica nimic, sunt predictibili si tare obositori.

Acum imi dau seama ce idee buna ati avut sa candidati. Keep Walking!

(m-ati convins sa votez din nou... :))

El Desdichado spunea...

Succes domnule Profesor!
Mi-a placut modul cum l-ati pus la respect pe acest viclean copil de casa, ce raspunde la numele de Victor Ponta.

Adrian Popescu spunea...

Bafta si sa fie intr-un ceas bun!
Berceniul e alaturi de tine.

Cristian spunea...

Am urmarit emisiunea de pe Realitatea Tv si trebuie sa recunosc ca acuzele Dlui. Frunda m-au lasat putin fara cuvinte. Suspectand o neintelegere din partea Domniei Sale, am cautat discursul Doamnei Monica Macovei si tot ce am putut gasi pe site-ul Consiliului Europei a fost un sumar al conferintei de la Berlin din 23 Martie.

In sumar, declaratia Doamnei Monica Macovei este prezentata astfel:

"Monica Macovei, a former Romanian Justice Minister, talked of how political corruption was going unpunished, and how those accused even appealed to human rights principles to protect themselves. “Politicians have the power in their hands, and when they feel endangered by investigations, they fight back.” She gave examples of ways in which “emergency” decrees were misused by politicians, public property moved mysteriously into private hands, high-profile corruption cases were endlessly postponed or headed off and immunity was improperly invoked. Highlighting the links between politicians, organised crime and business, she said some people were “submitting the institutions of their countries to their own interest”."

Pentru cei care nu stapanesc limba engleza, voi incerca o traducere.

""Monica Macovei, fost ministru al Justitiei din Romania, a vorbit despre modul in care coruptia politica este nepedepsita, si cum cei acuzati au apelat inclusiv la principii ale drepturilor omului pentru a se apara (proteja). “Politicienii detin puterea si cand sunt amenintati de investigatii (anchete), ei contraataca.” Domnia Sa a dat exemple de moduri in care ordonante (decrete) de "urgenta” au fost folisite in mod necorespunzator de politicieni, mutarea misterioasa a proprietatii publice in maini private, cum cazuri de coruptie de profil inalt au fost amanate fara sfarsit sau indrumate in alta directie si cum imunitatea a fost invocata anormal (impropriu). Subliniind legaturile intre politicieni, crima organizata si afaceri, Domnia Sa a mai spus ca unele persoane au “supus institutiile statului propriului lor interes”."

Am insa banuiala ca vom auzi multe pe aceasta tema in zilele, saptamanile si lunile viitoare...

Gabriel Preda spunea...

Interventia Dlui. Frunda alaturi de dl. Ponta, pentru a proteja imaginea colegului de partid Nastase, este regretabila. Oricum, una e ca Monica Macovei sa spuna niste adevaruri dureroase, alta e ca PSD-ul, dupa circul din anii '90, sa se erijeze acum in aparatorul imaginii Romaniei. Ce sa zic, a ajuns Frunda sa vorbeasca la fel ca Funar ... unii oameni imbatranesc urat ...

Viq spunea...

Excelent.

Este poate pentru prima dată cand o formaţiune politică începe să dea, timid ce-i drept, ceva semne de maturitate.
Implicarea numelor cu rezonanţă in viaţa politică este un caştig indiferent cărei formaţiuni s-ar alătura. Se vede treaba ca PDL a reuşit sa fie destul de atractiv şi beneficiază acum de o imagine tot mai bună. Sper să fie o simbioză fructuoasă.

Iar in ceea ce priveşte Parlamentul European, am banuiala ca intr-un viitor foarte apropiat va însemna enorm să avem acolo oameni care să ne reprezinte cât mai bine interesele. Precum incepe să se vadă, problemele globale bat tare în soneria de la propria uşă. Pe interior.

Mult succes va doresc.

desves spunea...

Sunt toti speriati de Monica Macovei de cred ca au cosmaruri noaptea !
Ati maturat cu ei la inceputul emisiunii,dupa care, Ponta -inceput sa se poarte smechereste,ca sa nu calific altfel.
Chiar ar vreo s-o scoata pe MM de pe lista PDL.

Anonim spunea...

Se pare ca incepe distractia ... daca a inceput Ponta sa-l atace pe Preda ... daca ar vorbi mai raspicat si ar fi un pic, doar un pic mai agresiv, cu claritatea lui in exprimare, cu rezerva lui diplomatica alternata cu interventii foarte la obiect, Preda ar fi un adversar foarte dificil pentru toti catelusii de la PSD si PNL.

samantha spunea...

Curios...De ceva vreme va aflati in postura de invitat regulat, descrisa de bunul dvs. amic Catalin Avramescu :

"Doresc, totuși, să îl încurajez pe Adrian Cioroianu. El nu are unde să cadă atît de jos încît să nu poată să devină invitat de meserie la Realitatea TV."

Nu-i asa ca dinsul se inseala ?

Turnofftheglory spunea...

Domnule Cristian Preda politica asta devine mai incalcita decat pot eu sa vad la nivel de declaratii.Avem un Frunda aliat la nivelul european in Partidul popular ce loveste in aliatul PDL.Avem un aliat PSD ce da in partenerul de guvernare abesrant si cu SMS de la Severin care a sarit demult gardul de la socialisti, e de-a dreptul xenofob individul.Toate prostiile astea se fac pe calculul ca e posibil ca PDL sa ii spulbere in iunie?

Cristian Preda spunea...

Am vorbit cu Monica Macovei imediat după emisiune și, așa cum mă așteptam, m-a asigurat că dl. Frunda îndruga verzi și uscate. Păcat că se pretează la așa ceva....

filadel spunea...

Felicitări! Baftă! Bună mutare! Ce zic? Excelentă.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Felicitari, mult succes in reprezentarea PD-L dar si a celorlalti! Sunteti practic deja cu un picior la Bruxelles si Strasbourg. Sper sa nu lipsiti de pe blog.

Anonim spunea...

sym

Cînd a renunţat la nominalizarea pentru funcţia de prim-ministru, Stolojan n-a fost jalnic, ci lucid.
Şi-a dat seama că s-ar fi plasat în miezul unui ghem decizional care ar fi dus, în final, la paralizie politică şi instituţională.

sym spunea...

@gabhry_el

Eu am convingerea ca un politician trebuie sa-si cunoasca limitele inainte de a fi facut anuntul public. Nu-l acuz pe d-nul Stolojan pentru ca a refuzat, ci pentru ca mai intai a acceptat si apoi s-a recuzat. Nu a fost prima data.

clau spunea...

Stolojan mai candideaza de multe ori? sincer eu m-am plictisit...

desves spunea...

gabi+sym
Si eu am fost suparata foc pentru renuntarea Dlui Stolojan.
Pana cand am vazut un interviu cu Presedintele in care a explicat clar ce s-a intamplat.
Datorita algoritmului rezultat din alegeri( foarte strans) realitatea avea o forma POLITICA extrem de incarcata.
Era absolut necesar ca seful partidului(PDL) sa duca negocierile cu PSD pentru a stabili oamenii cu care sa lucreze apoi in Guvern.Nimeni n-ar fi putut sa negocieze mai bine decat Emil Boc.

alex spunea...

aceeasi intrebare ca la domnul ungureanu... care e proiectul dvs pentru ue? si dvs si domnul ungureanu nu ati aratat atat de mult respect si interes fata de ue. mai degraba pentru alte lucruri. va rog frumos sa imi spuneti ce fel de probleme are ue la momentul asta si cum anume ro poate ajuta.

Sorin Simion spunea...

Felicitări şi mult succes în alegeri! Vă rog să ţineţi cont (începând chiar din campania electorală) şi de românii din străinătate.

sym spunea...

@desves

Eu nu am fost suparat deloc, cred ca uimit e cuvantul, la o astfel de lipsa elementara de profesionalism.

Cred ca d-nul Stolojan are multe calitati, dar nu si de a fi un politician de top.

stefan7777 spunea...

Va doresc succes domnule Preda !Eleganta si subtilitatea dumneavoastra in emisiunea de la realitatea tv sunt greu perceptibile de toti privitorii,de obicei le ramane in minte cate o mojicie de tip Ponta...Sper sa deveniti mai incisiv ,pt ca este o lupta politica si se puncteaza , mariti aria electorala ,politica e pe voturi ...punctati !

Anonim spunea...

Dle Preda, felicitari pentru nominalizare! V-ati gandit deja in ce comisii parlamentare doriti sa va inscrieti in PE?

Anonim spunea...

Dle. Preda, nu e de ajuns ca ati sunat-o pe Monica Macovei; trebuia sa-l puneti la punct pe Ponta pe loc, mult mai decis. Si pe Frunda, daca imi ingaduiti ... in fine, in afara de asta, sunt chestii care nu se vad usor la TV ... de ex., de fiecare data cand vorbeati, vocea Dvs. se auzea mai incet; nu se foloseau prim-planuri cu Dvs., uneori chiar cand vorbeati camera era pe ranjetul lui Ponta ... la fel, de fiecare data cand vorbea Ponta, se facea prim plan complet si vocea se auzea clar; la fel si cu Frunda; din regie s-a manipulat discutia in asa fel incat sa para ca nu ati avut niciodata replica sau ca erati ezitant. Nu cred ca o astfel de regie e intamplatoare.
Dar, cu toate astea, daca ati vorbi mai raspicat, si ati fi mai ferm cu catelandrii aia gen Ponta, poate ca impresia generala ar fi mai buna ...

Schumi spunea...

Mda, era normal ca taica Base sa-si plateasca datoriile fata de oamenii lui, si nu se putea mai bine decat sa-i trimita la mama dracu' la Bruxelles sa nu mai fie p'aci in lumina reflectoarelor.

PS: oare am mai spus ca faptul ca dl Preda este activ in viata partizana romana nu prea se pupa cu pozitia sa administrativa de la FSPUB? La fel cum chiar dansul spunea ca SNSPA e o relicva comunista si fosta scoala de cadre Stefan Gheorghiu, o sa se poata spune de FSPUB ca este un fel de scoala de cadre a PD. Iar eu cu asta nu sunt de acord.
Apoi, oare cum va putea dl Preda sa-si imparta fizic timpul intre Bruxelles si jobul de decan de la Bucuresti, unul care implica si o natura administrativa, mai mult decat cea didactica.

Razvan spunea...

Monica Macovei e un celebru mitoman. Documentul despre care vb. Frunda in emisiune chiar exista, si M. Macovei chiar a facut afirmatii false, nu pentru prima data. Dupa cum bine ne amintim, Macovei a eliminat din CVul propriu cariera de procuror dinainte de 1989, mentionand discret si fals ca ar fi fost avocat.

Ca dl. Preda nu va demisiona din functia de decan este deja evident, domnia sa nu identifica incompatibilitatea dintre doua functii de mare raspundere. Domnia sa considera ca poate fi, simultan, consilier prezidential si decan, desi este evident ca 2 functii de aceasta anvergura nu pot fi tratate in regim part time. Insa imi manifest o curiozitate: statutul de membru GDS este compatibil cu acela de politician? Moral vorbind...

Razvan M spunea...

Asa cum spunea si Adrian, nu numai Berceniul este alaturi de tine, dar si Memphis-ul este. Succes.

sym spunea...

@Razvan

Unde exista documentul respectiv? Un link, va rugam...

desves spunea...

@sym
Nu intelegi.Incearca sa urmaresti mai mult
Asta daca de fapt,nu vrei sa intelegi

Oanacris spunea...

Felicitari! Locul 3 este onorant, dar as fi preferat ca locul 2 sa nu-i apartina lui Macovei. Oricum, conditia a fost indeplinita si, asa cum am promis, fac un drum la ambasada de la Sofia si te votez! Mai infige un stegulet pe harta Bucurestiului: pe linga Berceni, ai si Piata Muncii.

sym spunea...

@desves

Am inteles perfect ce spuneti dvs., dar permiteti-mi sa nu fiu de acord. D-nul Boc a fost seful partidului si inainte si dupa, nu a fost aici nici o rasturnare spectaculoasa de situatie.

desves spunea...

@sym
Ceea ce nu ati inteles este"forma politica a realitatii" de dupa alegeri.Rezultatul alegerilor a impus un algoritm foarte strict pentru formarea guvernului si care trebuia urmarit cu mare atentie de seful partidului PDL.Negocierile pentru formarea guvernului trebuiau respectate si aplicate apoi de-a lungul intregii activitati a guvernului.
Daca nu ati inteles nici acum,imi pare rau nu mai pot continua discutia

sym spunea...

@desves

Ce nu intelegeti dvs. este ca "forma politica a realitatii" era aceeasi si cu 10 minute inainte de nominalizarea d-nului Stolojan, si cu 10 minute dupa ce domnia sa a renuntat. Deci nu asta a fost schimbarea.

Nu puteti spune "da, am acceptat nominalizarea, dar nu stiam ca vom guverna cu PSD-ul". Eu cred ca se stia in linii mari cam care va fi situatia. Esicherul politic era cunoscut.

Atunci schimbarea s-a produs in domnul Stolojan, intre cele doua momente. Daca domnia sa nu si-a dat (si luat) seama, inainte de nominalizare, ca d-nul Boc ar fi mai potrivit sa conduca negocierile si respectiv guvernul, pentru asta doar d-nul Stolojan raspunde.

Eu personal consider ca domnia sa nu mai avea ce cauta in politica, trebuie sa-si faca bagajele in momentul acela, cum de altfel a lasat sa se inteleaga. Daca initial a spus ca nu poate, ca-i lasa pe cei mai tineri etc., acum il vedem in fruntea listei de candidati. Repet, nu e prima data cand domnia sa se retrage subit dintr-o situatie de mare profil public. Mi se pare neserioasa toata treaba.

desves spunea...

@sym
daca ati fi urmarit interviul cu Presedintele ati fi vazut ca renuntarea Dlui Stolojan s-a petrecut cu aprope 2 zile inante de a fi anuntata public

Tio spunea...

Eu sint mai mult decit convins ca oameni ca dvs si M.Macovei ar trebui sa intre in politica dar sa ramina in tara. Strategic e o greseala enorma sa trimiti politicieni atipici cu o anumita reputatie, popularitate si credit in exil. Cei de la PE vor fi, cu exceptia unor interviuri ocazionale, total absenti de pe scena politica nationala...si pe scena politica nationala se duce adevarata batalie ptr Romania.

Matase Alba spunea...

Multa bafta! daca asta va doriti...

Bogdan Stavar spunea...

Domnule Decan,

In primul rand vreau sa va urez succes.
In al doilea rand vreau sa subliniez o inadvertenta. Ati sustinut ca domnul Crin Antonescu are foarte multe absente de la lucrarile plenului Parlamentului, ceea ce este adevarat. Dar trebuie tinut cont ca in democratiile consolidate, vezi SUA, membrii Congresului vin de multe ori doar la vot si lucreaza foarte mult in comisii. Nu este cazul Romaniei unde totul pare doar o video-politica, unde nu poti castiga voturi decat daca obtii si mentii notorietatea. Dar domnul Stolojan, care a fost cap de lista al PLD si a fost ales drept europarlamentar nici macar nu a fost la Parlamentul European, ci a continuat sa ramana in tara. Astfel, domnul Stolojan nu prea are prezente la Parlamentul European si drept recompensa a primit de la PDL locul 1 pe lista.
De aceea nu cred ca este corect sa criticam pe altii, in timp ce partidul din care faceti parte uzeaza de astfel de persoane.

inador spunea...

Multa bafta d-le Cristian Preda.Este o onoare sa fiu sustinatoarea PD-L cu dvs pe lista,alaturi de Stolojan,M.Macovei si TRU.Imi permit sa va dau un mic sfat.Lasati cavalerismul cand va intalniti cu politicieni versati si care se pricep la atacuri sub centura.Fiti mai incisiv,mai bataios !-in politica va veti intalni mereu cu hiene(nu colegi)si care nu cunosc fair-playul.

inador spunea...

desves,

pe mine motivatia d-lui Stolojan m-a convins.In negocieri cu pesedeii ,de care s-a lovit D-l Stolojan ,s-a vazut clar ca un vice presedinte de partid n-are sanse sa se impuna in fatza lui Geoana,tot mai dornic de a obtine maxim de putere.Numai presedintele PD-l putea sa-i anihileze ambitiile.

Anonim spunea...

http://morar.catavencu.ro/2009/03/30/unde-in-aceasta-lume-ar-putea-fi-cristian-preda-europarlamentar/

john enache (McGogoo) spunea...

bafta!