joi, 26 martie 2009

Liberalismul dnei Nicolai

Salut desemnarea dnei Norica Nicolai ca lider al listei PNL pentru Parlamentul European. Cu atât mai mult cu cât sunt un suporter al unei prezenţe feminine masive pe scena politică. De altfel, publicul – atât cel românesc, cât şi cel european în general – aşteaptă nu atât cote de reprezentare, cât prezenţe feminine convingătoare. Mi-e greu să scriu însă despre liberalismul dnei Nicolai. O ştiu din vremea în care era peneţecedistă, îmi amintesc de asemenea foarte bine că a fost exclusă din acel partid, dar nu cunosc motivul. Îi las pe cei care o cunosc mai bine să explice profilul său liberal. A propos de PNL, ţin să menţionez că, deşi am simpatizat acest partid, nu am fost niciodată membru al său. Dna Nicolai a afirmat la un moment dat că aş fi fost penelist, reproşându-mi că îi critic pe cei care mi-au fost colegi. Peneliştii nu mi-au fost colegi. Fac această precizare şi pentru acei cititori ai blogului (unul dintre ei semnează Matase Alba) care îmi reproşează că am „trecut de la PNL la Cotroceni”. Corect ar fi să se spună că am trecut de la Externe la Cotroceni. Această trecere s-a realizat în martie 2007, în momentul în care cel care mi-a făcut invitaţia de a merge la MAE – şi anume Mihai Răzvan Ungureanu – a fost dat afară din guvern. Le rămân recunoscător tuturor celor care au avut încredere în mine şi care m-au şi sprijinit în perioada petrecută la MAE (2005-2007), mulţi dintre ei fiind membri ai PNL. De pildă, Radu Stroe, care a fost secretar general al guvernului Tăriceanu când eu eram la MAE, a fost o piesă importantă în dispozitivul de organizare al sommet-ului Francofoniei, al cărui responsabil am fost. Nu e singurul cu care am colaborat bine.

25 de comentarii:

Anonim spunea...

Eu tot sper ca tot mai multi oameni sa inteleaga ca in tara asta nu sunt numai politicieni = afaceristi verosi, sunt, in toate partidele, si in afara partidelor, dar in serviciul public (in diplomatie, in ministere, in armata, in politie, in serviciile secrete) oameni care slujesc cu profesionalism, care inteleg patriotismul nu ca o colectie de lozinci de recitat in fata camerelor TV ci ca un angajament pentru a sluji, alaturi de semenii tai, cum poti mai bine, interesul comun. Sunt profesionisti de care nu aude nimeni, sau de care auzim la vreo 10 ani, cand unul dintre ei castiga un proces la curtea de la Haga, sau cand organizeaza in Romania o reuniune a sefilor de guvern si de stat din zeci de tari ... desi fac pentru tara mult mai mult decat altii, care sunt abonatii posturilor TV, sunt putin vizibili. E si firesc, pentru ca sunt ocupati sa-si faca treaba bine.

Cristian Preda spunea...

Va dau dreptate. Am cunoscut si la MAE, si in alte instituţii ale statului oameni foarte serioşi, indiferent că au fost numiţi politic sau au fost câştigătorii unor concursuri. Nu ei fac actualitatea. Asa se intampla de multe ori in democraţie: e posibil ca elitele administrative sa fie mai bune ca medie decat cele propriu-zis politice. Capacitatea de a aduna voturi nu e automat o garanţie de excelenţă nici intelectuală, nici etică.

Anonim spunea...

Atunci de ce va incapatanati sa incercati sa adunati voturi, dle Preda? Poate nu e menirea dvs...
Lasati-i pe alde Base sa adune voturi si sa nu faca nimic dupa, pentru ca doar la asta se pricepe. ;)

Anonim spunea...

Recunosc că titlul mi se pare hilar.

În rest, nu înţeleg legătura între liberala doamnă Nicolai şi PNL-iştii decenţi dar bine ascunşi şi care din nefericire nu reuşesc să apară nicăieri în conducerea partidului.

Anonim spunea...

Teza calităţii elitelor administrative se verifică şi în cazul Japoniei, unde, în medie, politicieni nu sunt cu mult mai vrednici decît omologii lor români. Diviziile elitei administrative au grijă şi de materialul rulant şi de calea de rulare. Obsesia detaliilor în administrarea libertăţii cetăţenilor este la fel de mare ca cea pentru viziunea de ansamblu. În acelaşi timp, politicienii au înţeles pe pielea lor că sunt lucruri de neatins în miezul administrativ, fără oarecari riscuri asupra propriilor lor cariere. Spus altfel, politicenii sunt lexicul, elita administrativă, gramatica.

La una din apariţiile televizate, întrebat de moderator dacă intenţionează să candideze la prezidenţiale, domnul Preda a răspuns cu mult umor: "--Nu, doamnă. Eu am ambiţii mai mari."
Pe semne, la calitatea elitelor administrative se referea.

Unknown spunea...

@Marius

Ha, ha, ha, nu stiam de aceasta replica a lui Preda ...
Va dau dreptate in privinta administratiei Japoniei; am putut sa compar, cand "mi-am inregistrat" fetita nascuta in Setagaya, diferenta intre eficacitatea birocratiei japoneze si a birocratiei romanesti. Cu echivalentul a 3 dolari, in 1-2 ore, am obtinut si actul de nastere de la primarie (il aveam deja pe cel de la spital) si permisul de sedere pentru copil, valabil pana la 16 ani. Mi-a luat mai bine de o luna, cu cheltuieli de cca. 500 dolari, sa obtin certificatul de nastere romanesc si un pasaport pentru fetita mea, timp in care am fost de 3 ori la consulat si o data la firma de traduceri autorizata de ambasada. De ce firma de traduceri autorizata ? Pentru ca in ambasada nu vorbea japoneza decat o secretara :-), ce sa mai ofere servicii de traducere ... In pretul de cca 500 de dolari intra si costul unui act consular, redactat gresit, din neatentia consulului, act ce a trebuit refacut, pe cheltuiala noastra :-).

Anonim spunea...

Daca imi permiteti un comentariu legat de observatiile lui Preda si Marius... sa nu ma faceti PSD-ist, ca nu sunt ... dar cred ca o explicatie a soliditatii FSN/FSDN/PDSR in primul deceniu de dupa '89 este existenta unei structuri foarte compacte de activisti si simpatizanti in teritoriu, formata din elita administratiei locale si a reprezentantilor industriei de stat. Calitatea acestui corp de sustinatori, atras bineinteles de garantarea perpetuarii pozitiilor in administratie (in conditiile in care nu exista o lege a functionarilor publici) a asigurat, inculsiv in perioada administratiei Constantinescu, continuitatea puterii reale a PSD.

Anonim spunea...

Eu una am incredere ca administratia romaneasca si serviciile publice se vor schimba in bine; trebuie insa ca celor care sunt cu adevarati competenti sa li se acorde credibilitate si deschidere. Si revin la obsesia mea de jurist - legi mai putine, mai predictibile si mai stabile.
De aceea ma bucur ca dl Preda intra in politica; este o persoana responsabila si competenta. In privinta d-nei Nicolai sunt adunate si bune si rele; cred totusi ca are ambitii prea mari pentru puterile ei.

Anonim spunea...

Eu va cred ca salutati desemnarea dnei Nicolai in fruntea listei PNL pentru PE. Prin masura aceasta la care se adauga eliminarea de pe lista a dlui Daianu PNL tocmai a reusit sa-si indeparteze procente bune dintre votantii liberali educati, votanti care probabil se vor indrepta spre PDL sau nu vor mai vota.

Cei din PNL nu par capabili sa inteleaga ca imaginea publica a dnei Nicolai este cea a unei tzatze puse mereu pe scandal, o politiciana cu atitudini vetuste si neliberale.
Asta o spune cineva care a votat PNL la europarlamentarele trecute si e dezamagit de lipsa de viziune a acestui partid.

Anonim spunea...

D-le profesor, unde sunt notate acele rezultate benefice ?... de care administraţie competentă din România vorbiţi?
Cei care lucrează în ziua de azi în administraţie sunt angajaţi doar pe baza unor anumite criterii politice (acei sclavi-intelectuali care fac muncă în folosul partidului) şi mai rămân nepoatele şi fotomodele bâlbâite.

Cristian Preda spunea...

Pentru anonimul care a postat ultimul:
Atunci cand am spus ca am cunoscut oameni foarte competenti NU am spus ca TOTI sunt foarte competenti. Trebuie sa vedem insa si ceea ce e bun, nu doar ceea ce este rau. Eu cred ca exista, de fapt, trei probleme, pe care e bine sa le distingem, deoarece solutiile lor sunt diferite. Prima este aceea a nevoii de a spori competenta medie din administratie. Concursuri bine croite si stagii de formare utile pot rezolva aceasta chestiune. A doua problema este aceea a incurajarii celor mai buni dintre functionari. Asta presupune un sistem de recompense si de penalizari care sa fie articulat si aplicat cu rigoare. A treia problema este diminuarea diferentei dintre calitatea elitelor adminsitrative/birocratice si cea a elitelor politice. E prost si sa ai elite politice incapabile sa priceapa ce fac birocratii, dar si sa ai elite administrative care nu sunt la nivelul unor oameni politici de talent si vizionari. Aici solutia vine si de la cetateni (pentru ca ei voteaza oamenii politici), dar si de la birocrati, care au nevoie nu doar de un "esprit de corps" care sa-i protejeze de ingerintele exterioare, ci si de responsabilitate sociala.

Anonim spunea...

Excelent sintetizat, dle. Preda. O conditie necesara pentru ca cele doua corpuri care sunt obligate sa lucreze impreuna sa inteleaga ca ambele trebuie sa se reformeze treptat, prin atragerea si recompensarea celor mai competenti este cresterea graduala a procentului de oameni competenti si eficienti. Cu alte cuvinte, cata vreme "jes justes" nu sunt destul de multi, nu vor putea impune reformele care-i favorizeaza. De aceea, e imperios necesar ca oameni ca Dvs. sa inteleaga ca e important, pe de o parte sa se implice in politica, si pe de alta parte, sa impuna prin exemplu personal si prin sprijinul acordat acelora ca ei care incearca sa paseasca pe aceeasi cale, acest gen de schimbari care sunt, in opinia mea, nu ireversibile, dar inevitabile. Depinde de cei ca Dvs. de cat de repede vom face aceste schimbari.

Anonim spunea...

A fost un moment, prin 2005, cand am parut ca alianta DA intelege imperativul reformei in administratie si politica. Au angajat cativa tineri in posturi la Externe, tin minte parca de Marius Oprea la Arhivele Diplomatice, Vlad Nistor la Institutul Diplomatic, in afara de dl. Preda secretar de stat la Externe, si, bineinteles, Razvan Ungureanu min. de externe. Sunt sigur ca, in afara de aceste numiri in posturi nu propriu-zis politice, mai degraba tehnice, au fost multe altele, in posturi mai putin vizibile, ale unor oameni in egala masura competenti si dedicati. Din pacate, in focul conflictului din interiorul aliantei, acest spirit innoitor a fost pervertit mai tarziu.

Anonim spunea...

Apropo de liberalism,am gasit un citat interesnt:

"Owners of capital will stimulate the working class to buy more and more expensive goods, houses and technology, pushing them to take more and more expensive credits, until their debt becomes unbearable.
The unpaid debt will lead to bankruptcy of banks, which will have to be nationalised, and the State will have to take the road which will eventually lead to communism."

Karl Marx, Das Kapital, 1867

Un exercitiu intelectual binevenit nu?

Anonim spunea...

@Anonimul anticapitalist

daca Marx a scris asa "houses and technology" in 1867, eu mananac Capitalul, fie el cu textul in engleza si cu numele in germana.

Anonim spunea...

e un hoax recent, de tipul "a zis Marx asta sau au fost fratii Marx, sau Obama ..." si respondentii voteaza, si daca destui gugufi raspund da, cica Marx a zis (nu fratii sai). Cam atat despre un experiment interesant. Mars inapoi in biblioteca!

Anonim spunea...

Se ştie că nu ai fost penelist dar de multe ori ţi se reproşează faptul că ai fost consilierul lui Emil Constantinescu şi că drumul CDR-PD-L e cam lung şi întortochiat.
Oricum, problema e alta, FSPUB a fost întotdeauna un loc unde preşedintele sau primarul Băsescu, după caz evident, s-a simţit foarte bine. Chiar ţin minte un dialog pe care l-ai purtat cu un profesor de la SNSPA şi care la un moment dat îţi reproşa că FSPUB este un loc plin de băsisme (drept replică la afirmaţia ta "lăsaţi domnul profesor că ştim şi noi cum se iau diplomele la SNSPA").

Anonim spunea...

@dmitri

Chestia asta nu poate ramane asa ... ori ne intoarcem la subiect, ori, daca e sa ne masuram in sudalme, luati de aici ... adica dvs. credeti ca e OK ca diplomele sa se ia asa pe ochi frumosi ? Sau pe bani ? Sau de la profi care au crescut si s-au format la Stefan Gheorghiu? Sau de la Stefan Gheorghiu, ca ce mai tura-vura, asta e SNSPA-ul vostru ?

Si ce daca un presedinte care a condamnat comunismul se simte bine la FSPUB?

Hai va las, duceti-va la MacDonald, ca va astepta cu un festin de pui cu sos teriaki, oferiti-va un rasfat, ca pentru un intelectual sofisticat ce sunteti.

Anonim spunea...

Ce parere aveti d-le Preda despre compromisul politic? Eu il consider necesar in scopul slujirii unor interese majore. Compromisul politic se apropie de ceea ce numim uneori diplomatie, moderatie, echilibru, capacitate de decizie. Concesiile pe care politicienii sau grupurile politice le fac uneori nu trebuie absolutizate. Cred ca asumarea cu buna credinta a unui compromis politic poate fi salvatoare in anumite momente de instabilitate politica sau de criza.

Anonim spunea...

Anonim, cred că e timpul să mai citeşti o dată comentariul meu, practic am un ton neutru, nu acuz pe nimeni doar prezint unele fapte aşa cum au fost.
Altfel, ca să ştii, află că tot FSPUB am terminat şi eu şi chiar l-am avut profesor pe Cristian Preda.
Nu te mai chinui să mă ataci că mă faci să râd.

Cristian Preda spunea...

Domnului Dmitri (spre deosebire de dvs., eu nu imi ingadui sa va tutuiesc):
1. Presedintele Basescu nu a fost niciodata la FSPUB.
2. Atunci cand am lucrat cu Presedintele Constantinescu am dobandit o experienta pentru care ii sunt recunoscator.
3. Am votat PNL in 1990, CDR in 1992, 1996 si 2000, DA in 2004 si PDL in 2008. Nu cred ca sunt singurul cu o asemenea istorie de vot.

Anonim spunea...

Domnule Preda, pentru că tot epuizarăm subiectul (nici nu era greu) vă propun o mică cercetare şi o acţiune. Tema e legată chiar de istoria afacerilor externe. În 1944, cînd armata sovietică a intrat în Bucureşti, tot personalul diplomatic al puterilor inamice a fost internat în lagăr. Printre cei internaţi se afla şi un consul japonez, pe nume Sugihara Chiune, împreună cu familia. In cele 18 luni de lagăr, unul din copiii lui Sugihara a căpătat o boală, iar la cîteva săptămîni după repatriere a murit. Chiune Sugihara este printre drepţii între popoare al Institutului Yad Vashem, pentru actul de eroism din iulie-septembrie 1940, cînd era consul la Kaunas, şi a salvat mai bine de 6000 de evrei. Ceea ce a urmat în Lituania, cînd naziştii au exterminat 94% din populaţia evreiască, arată că Sugihara a făcut ceea ce trebuia. Povestea e, nu tulburătoare, ci zguduitoare. Actualmente, circa 40.000 de descendenţi ai evreilor salvaţi îi datorează viaţa lui Chiune Sugihara. Povestea merită introdusă chiar şi în programa şcolară, în manualul de virtute pentru elevi. Dar, pînă atunci, poate ar fi mai nimerit ca statul român să facă ce-i stă în putinţă pentru a omagia gestul diplomatului japonez, eventual să adreseze şi scuze familiei. Nu ştiu să fi avut loc aşa ceva, de aceea îndrăznesc să vă aduc la cunoştinţă povestea. Dacă o ştiaţi, vă rog încă de pe acum să mă iertaţi.

Cristian Preda spunea...

Pentru Marius Delaepicentru: nu stiam nimic despre cele relatate de dvs. Va multumesc pentru referinta, care e intr-adevar, ca multe altele de acest fel, cutremuratoare. Voi avea in vedere subiectul reparatiei.

S. spunea...

3. Am votat PNL in 1990, CDR in 1992, 1996 si 2000, DA in 2004 si PDL in 2008. Nu cred ca sunt singurul cu o asemenea istorie de vot.

Cu siguranta, nu. Dar cu siguranta stiu multe cazuri in care istoria de vot se opreste in 2004, pentru ca dupa circul aparut intre Basescu (PD) si PNL li s-a facut greata dupa ce deja fusesera dezgustati de PSD. Si altii, un pic mai optimisti, care in 2008 s-au intors la optiunea din 1990. Aceia cu o istorie ca a dvs sunt cei mai optimisti.

PS: daca presedintele Basescu venea la FSP poate atunci ar fi niste lumini ceva mai bune prin salile din Sf Stefan. Eu zic sa-l invitati.

dimitri spunea...

Dacă faci politică trebuie să te aştepţi ca lumea să te mai şi tutuiască. Eu mă adresez ca unui politician, asta ai devenit prin înscrierea în PD-L şi prin participarea la alegerile europarlamentare. Dacă, de pildă, blogul ar fi fost unul de ştiinţă politică, de teorie, aş fi avut altă abordare dar eu văd că scrie blog politic.
Altfel, tutuiala o poţi privi ca pe un soi de comunicare candidat-alegător, până la urmă şi preşedintele Băsescu vorbeşte foarte des la persoana a doua singular şi se vede că are succes.
Revenind la subiect, s-ar putea să mă înţel dar eu ţin minte că traian Băsescu a făcut o vizită FSPUB undeva în 2003, dar am spus, s-ar putea să mă înşel şi oricum nu am spus-o ca pe un reproş.
PS. Dacă vrei pot adopta un ton politicos deşi blogul, ca parte a ceea ce numim social media, recomandă folosirea unei abordări mai familiare.
Cu respect,
un alegător.