vineri, 13 martie 2009

Liberalismul dnei Câmpeanu

Dna Mariana Câmpeanu a fost până de curând ministrul Muncii. Cariera sa a durat 2 luni şi câteva zile. Dânsa i-a urmat la minister dlui Paul Păcuraru. Criza de resurse umane de la PNL a fost în ultima perioadă a guvernării trecute atât de mare încît dna Câmpeanu a părut să iasă din neant. De fapt, dna Câmpeanu venea de la Casa de Pensii, după ce făcuse o carieră de peste 30 de ani ca statistician. Cât timp a fost la Muncă, dna ministru a petrecut probabil mai multe minute în platourile de televiziune decât în biroul de ministru. Devenind vedetă, dna Câmpeanu a căpătat o ambiţie politică, aşa că a candidat în colegiul 9 de deputaţi din Capitală. A ocupat locul al treilea, obţinând circa 3000 de voturi, de trei ori mai puţine decât câştigătorul competiţiei, debutantul Toader Paleologu. În ciuda acestei performanţe modeste, PNL are mare încredere în dna Câmpeanu. Aşa că domnia sa e în continuare în studiourile TV. Această prezenţă i-a dat, se vede, şi mai mult curaj. Doamna ministru a început să teoretizeze liberalismul. Zilele trecute, când se discuta cu aprindere despre relaţia cu FMI, dna Câmpeanu a construit o întreagă argumentaţie. Liberalismul domniei sale a împins-o să spună că orice relaţie cu Fondul ar fi o reînnodare a unei servituţi, care începe cu Împăratul Traian şi se termină cu Imperiul sovietic, trecând prin otomani şi fanarioţi, cum a precizat dna ministru. Întrebată ce efecte va avea o înţelegere cu FMI, Mariana Câmpeanu a avut şi de data aceasta un răspuns ferm, care implica o mare capacitate de sinteză: vom sta din nou la coadă la raţii ca în vremea lui Ceauşescu! După ce dl Patriciu explica zilele trecute că statul trebuie colonizat cu oameni de afaceri, iată că liberalismul face un nou salt istoric, afirmându-se prin vocea dnei Câmpeanu printr-o retorică anti-imperială, anti-fanariotă şi chiar anti-ceauşistă!
PS La concursul Roblogfest2009, am ocupat onorantul loc 13. Le sunt recunoscător celor care m-au votat!

9 comentarii:

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Din nou nimeresc,inoportun mai degraba decat inopinant, sa urmaresc criticile dvs. la adresa unor membri PNL sau fosti membri PNL cu aparitii publice.
In primul rand, banuiesc ca d-na Campeanu merge la televiziuni fara a cere acordul vreunui for din PNL. Lumea o invita, dumneaei accepta pentru ca probabil nu are atat de multe preocupari in perioada asta, cine stie care o fi motivul. Intr-adevar, din motive inca neelucidate, e mereu pe sticla.
Dupa cum vedeti, nu-i iau apararea. Cred oricum ca acuzatia de idolatrie fata de Patriciu a fost hazardata, declansata probabil de faptul ca ati resimtit reactia mea de atunci ca fiind nepotrivita ca ton.
Una peste alta, liberalismul nu e nici al d-nei Campeanu asa cum PNL nu apartine nici lui Tariceanu, Crin Antonescu, Orban sau Patriciu.
PNL, ca de altfel si PSD sau PD-L trebuie sa devina partide puternice prin forta institutiei si a comportamentului organizational. Astfel de partide nu stau in cativa golgeteri, de fericita sau trista amintire, ci in ele insele. Daca am intelege asta, s-ar face politica un pic mai profesionist.
In acest sens, consider interventia dvs. care o leaga pe d-na Campeanu de liberalism, desueta.
Repet, incercati sa treceti de posibila idolatrie pe care mi-o atribuiti si haideti sa analizam ce avem de spus.

Cristian Preda spunea...

Dle Scutaru,
Va multumesc pentru observaţii. Am doua precizari si o recomandare pentru dvs. Cea dintâi precizare: un partid se exprima prin fiecare dintre membrii sai. In acest sens, se poate vorbi despre liberalismul sau despre socialismul etc.etc. lui X sau Y, indiferent daca X sau Y sunt lideri cu notorietate sau anonimi. A doua precizare: referintele istorice ale dnei Campeanu sunt foarte subtiri. PNL are istorici de mare valoare, care ar putea sa o ajute sa progreseze în acest domeniu. Recomandarea mea . sper sa nu mi-o luati in nume de rau - este sa va recitiţi textele inainte de a le publica. Aveti o redactare neglijenta si probabil, intrucât scrieţi grabit, nu folositi termenii in intelesul lor propriu. E pacat, pentru ca aveti un acut simţ al observatiei. Cu cele mai bune gânduri,

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Multumesc pentru recomandari, intr-adevar am o redactare neglijenta de cele mai multe ori. O sa incerc sa fiu mai atent.

Anonim spunea...

@Preda & Scutaru

Sunteti induiosator de civilizati ... pai sa fi spus bloggerul ceva despre stilul unui comentator pe la Rogozanu, Ciutacu sau Lucescu, ieseau scantei cu luciri de fecale ...

Anonim spunea...

Domnule Cristian Preda,

Intr-adevar, d-na ex ministru pare uitata si de al de sus, si de partid, prin varii studiouri de televiziune. Aveti perfecta dreptate afirmind ca un partid se exprima prin fiecare dintre membrii sai. O completare as avea la aceasta afirmatie: membrii de partid participa la emisiile de televizie cu acceptul (implicit sau explicit) al partidului. D-na Cimpeanu nu se va fi mutat de capsorul domniei-sale cu cortul in studiourile Realitatii, dar nu numai.

Anonim spunea...

D-le Preda, nu este cazul să dezbateţi "liberalismul d-nei Câmpeanu".
PNL_ul este singurul partid din România care oferă o anumită libertate membrilor săi de a-şi expune ideile (un lucru bun, însă, păcat că majoritatea ideilor acestora sunt pure aberaţii).
După cum bine aţi observat,PNL-ul suferă la capitolul organizare, lucru care se datorează numărului mult prea mare de "luminaţi" care doresc să ajungă la conducerea partidului. Nu există o coerenţă în declaraţiile membrilor săi (nu împărtăşesc aceleaşi idei).
PS: Dacă am lua în considerare ideile lui Fr. A. Hayek, la adresa liberalismului românesc din perioada interbelică, am ajunge cu siguranţă la anumite concluzii care ar supăra atât pe unii anali politici din România, cât şi pe unii membri ai PNL.
Bineînţeles, unii vor spune că PNL-ul, după Rev din 89, se îndreaptă spre alte direcţii.
Însă, ştim prea bine că un partid poate fi mult mai bine identificat în urma rezultatelor guvernării sale şi ale politicilor adoptate.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

S-ar fi vrut si...se (mai) vrea "pe cai mari" madam Campeanu.

Poate nu stie ca (in 2 luni de "membra PNL", dupa ce fusese cam lipita de PSD si de politica lui - daca o chema PSD s-o puna sefa, o uschea...invartindu-se! - nu a avut cand afla...): "Calul" liberal e mort, mai de mult, ca simbol, de pe vremea "PNL-Aripa tanara" a lu' Tariceanu, Patriciu and comp.

Din pacate, despre ce "liberalism" (mai) reprezinta azi...actuala conducere a PNL, am avut toti in acesti ultimi ani..."Praf" si pulbere (caltabosi, petr... = nu Petre Roman zic :) s.a.)

Marius Mina spunea...

Ma tem ca imediat dupa ce Basescu va fi detronat ,PDL ul va exploda din cauza excesului de liberalism demagocratic.

Anonim spunea...

Se pare ca pentru unii ca dvs. frustrarea atinge dimensiuni faraonice. Lipsa "de pe sticla" se pare ca va roade puternic interiorul viciat, dornic de obtinerea de posturi politice pe alte cai decat cele ale valorii personale...
Eu nu cred ca aveti caderea de a comenta despre oameni cu valoare incontestabila ... dvs ... un ilustru necunoscut!
Oricum imaginea doamnei Ministru va e de ajutor, altfel cine ar mai fi citit acest blog desfrunzit?