joi, 5 martie 2009

Domnului Vintilescu

Dl. Răzvan Vintilescu, de la „Cotidianul”, a scris pe blogul domniei sale că PDL caută „locomotive” intelectuale, drept pentru care şi-a îndreptat atenţia spre persoane precum Monica Macovei, TRU sau, cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, eu însumi. Dar, adaugă simpaticul jurnalist, aceste transplanturi nu sunt cu adevărat reuşite, întrucât „noii cooptaţi nu vor avea funcţii de decizie”. La final, autorul pune o întrebare: „ce anume v-ar determina să intraţi în politică?”. Două lucruri aş vrea să spun pe marginea acestor observaţii şi întrebări foarte interesante. La noi, ca şi aiurea, intrarea în politică presupune afilierea la un partid. E o concluzie cu un temei pur statistic. Într-adevăr, în istoria noastră postcomunistă, de pildă. doar două persoane au reuşit să intre în legislativ având un statut de independent: e vorba despre Antonie Iorgovan (în Parlamentul naţional, la debutul tranziţiei) şi de Laszlo Tokes, în cel european, în noiembrie 2007. Şi unul, şi celălalt au beneficiat de un capital social de care puţini dispun. În orice caz, eu nu am, de pildă, notorietatea lui Tokes sau a lui Iorgovan. Dar nu e singura diferenţă. Sigur că e posibil să-ţi foloseşti pe termen scurt notorietatea, bunul renume etc. fără a te afilia la un partid. E greu de crezut însă că o asemenea soluţie e repetabilă. În orice caz, în ceea ce mă priveşte, m-am decis să intru în acest câmp pe termen lung. Am calculat paşii unui parcurs pe care îl doresc, evident, nu doar lung, ci şi ascendent. A doua chestiune e la fel de însemnată. Dl Vintilescu sugerează o oarecare dezamăgire produsă de constatarea că intrarea unor intelectuali în partid nu le asigură poziţii de autoritate. Când spune asta, domnia sa uită că un partid nu e o vitrină, un panou cu fruntaşi. Sigur, el este aşa ceva doar atunci când e mai degrabă un club, atunci când include în rândurile sale o mână de oameni care nu vor puterea, ci doar să socializeze. Au existat şi la noi asemenea tentative de a construi politica şi au eşuat. Cariera politică presupune răbdare.
PS Azi de la 16h la 17h voi fi prezent la postul de radio Realitatea FM.

19 comentarii:

Cristian spunea...

Este posibil sa fie numai impresia mea, dar de la o vreme, majoritatea jurnalistilor de la Cotidianul se intrec in articole si titluri demne de tematica abordata de OTV. Doua titluri din editia de astazi m-au facut sa iau decizia sa nu mai cumpar sau sa citesc acest ziar si nu pot sa observ ca pe masura ce trece timpul am din ce in ce mai putina presa de citit si din ce in ce mai mult timp pentru carti, filme sau teatru. Poate reusiti sa-mi explicati cum s-a ajuns ca articole sa primeasca titluri de o tendentiozitate incredibila gen Basescu: „Romani, vă ordon, rupeti-va gatul! sau Presedintele cere mandate de arestare pentru tot cartierul. Care sa fie explicatia? Sa fim oare prizonierii celei mai lungi campanii (anti)prezidentiale din istorie? O seara buna!

Anonim spunea...

Domnul Vintilescu e un fitilescu.

Şi, la rigoare, un futilescu.

Cristian Preda spunea...

Domnul Vintilescu este unul dintre cei mai buni studenti cu care am lucrat la Facultatea de stiinte politice si unul dinre jurnalistii pe care ii citesc cu regularitate si interes.

Anonim spunea...

Dar de ce-ar mai avea vreo importanta cine candideaza…? Cei 60% care lipsesc la vot oricum nu sunt niste "doamne" care prizeaza subiecte politice subtile la ceaiul de la cinci cu "Dan Diaconescu in direct".
Discutiile si problemele care fac agenda politica publica sunt un fel de ping-pong de idei care se joaca intr-un cerc restrans, gen R. Vintilescu and others - pt. ca televiziunile au rupt demult omul obisnuit de politica.
Politica accesibila celor 60% absenti a devenit intre timp (si asa a si ramas): Basescu si PDL = rau, restul = la fel de rau, iar PDL se simte sort of fine with that.
Pt. ca altfel - am fi aflat de chestii ca Sterling si alte orori chiar la timp pt. a fi oprite -

Politica accesibila omului obisnuit e una singura si se raspandeste si se dezvolta - deja - ca un organism autonom:

"Otevizarea bate OTV-ul"
EVZ, Miercuri, 04 Martie 2009
OTV a inceput sa piarda audienta in favoarea RTV+Antena care au preluat si folosesc ele insele reteta OTV.

Deci, politica din Romania e atat de strict tinuta sub control prin media – cu complicitatea PDL - incat PDL le face chiar o favoare acestor oameni ca-i teleporteaza in PE. That's all.

El Desdichado spunea...

Nasc si la FSP oameni.

aka yo-yo ma spunea...

daca voi gindi in termenii dialogului de la "gura sobei" dintre Konrad Lorenz si Karl R. Popper unde sintagma viitorul este deschis are sens si in care deasemenea "totul a fost deja" a lui Ben Akiba primeste unicul raspuns valid : "nimic n-a fost inca", va sustin.
daca nu, nu.

Anonim spunea...

Domnule Preda,
sper sa aveti dreptate si sa imi dovediti ca am gresit. Opinia mea se bazeaza pe experientele anterioare de acest gen din politica romaneasca. As cita aici cazurile Mircea Miclea, Andrei Plesu, Catalin Avramescu, Alexandru Paleologu. Desi implicarea politica a celor de mai sus a variat de la simple intentii electorale pana la posturi politice concrete (obtinute fie prin numiri, fie prin alegeri), niciunul nu a castigat increderea colegilor de partid pentru a dobandi o functie executiva in bucataria interna.

Andrei spunea...

si totusi parca e cel putin penibil ca, pentru a intra in politica, cineva sa isi schimbe ideile sau sa se chinuie sa le justifice pe cele schimbatoare ale sefului.

Anonim spunea...

mult succes,
räutätzile si dusmaniile,dovedesc frica de intelectuali si ura contra pd-l.läsatzii sä latre.

Cristian Preda spunea...

Eu nu-mi schimb ideile intrand in politica. Voi mobiliza cetatenii pentru a schimba politica plecand de la ideile mele. Acest lucru nu se face de pe o zi pe alta. Acest lucru e in plus complicat astazi de neincrederea in politica, larg raspandita.

Anonim spunea...

d-le Preda,
felicitari pt decizia dvs. am mai scris o postare, dar nu stiu daca a intrat, era la o tema anuntata anterior.
Nu va cunosteam(nu sunt in Ro), dar cu siguranta sunteti o persoana articulata si bine intentionata.
Reforma trebuie inceputa in Romania si prin lupta "impotriva nepotismului".
Cred ca d-ra Elena Basescu este un exemplu foarte clar de "nepotism". Nu are calitati care sa o recomande pt functia de parlamentar european, in afara de faptul ca este fiica presedintelui Basescu. Ca veni vorba, am facut mereu efortul sa votez in aceasta directie; cand cu suspendarea chiar m-am agitat sa gasesc "sustinatori intelectuali" in "academia" de prin alte tari.
Ma tem ca daca d-ra Basescu va fi candidat oficial in PE, am sa realizez ca am fost tras inca odata pe sfoara: "la vremuri noi, tot "noi" ".

Dar, sunt convins ca stiti deja ca asa gandesc multi simpatizanti PDL.
succes!

Anonim spunea...

Mircea Miclea a fost ministrul educatiei. Andrei Plesu a fost ministru de externe. Catalin Avramescu a fost propus si acceptat pentru candidatura de la Mizil din partea PD-L. Nu cred ca poti sa accezi la astfel de functii sau la o candidatura fara sa castigi increderea vreunui partid. Catalin Avramescu a avut tot sprijinul Organizatiei PD-L Prahova. In plus, pozitiile de ministru nu se pot obtine fara sprijin politic.

Anonim spunea...

Domnule C.Preda, cred ca ori va inselati dumneavoastra in privinta lui Vintilescu, ori m-am inselat eu in privinta dumneavoastra ! Una din doua, va spun sincer ca as prefera prima varianta. Ultima mirlanie pe care a facut-o aceasta hiena de presa(de care stiu eu,pentru ca am incetat sa-i mai urmaresc mizeriile produse) a fost atacul murdar si calomnios la adresa lui Florin Piersic. R.Vintilescu face parte din categoria celor care murdaresc si pingaresc orice lucru cu care vin in contact,oricit de sfint ar putea fi acel lucru. Caracterul acestui fecioras este foarte asemanator cu cel al fostului ministru de trista amintire liberala de la Justitie, Chiuoariu, pe care d-l pres. T.Basescu la definit foarte exact.

Unknown spunea...

@Silviu din Ardeal

As vrea sa am judecata dumneavoastra limpede, care va face sa vedeti asa de bine caracterul omului, din ce scrie pe blog.

Eu, nefiind ardelean, nu am asa calitati extraordinare dar am invatat la scoala ca nu exista oameni buni si oameni rai, ci ca oamenii fac fapte bune si fapte rele, dupa care ii putem judeca (daca avem discernamant si putem pune in balanta bune si rele). Ei (oamenii) se pot si reabilita, dupa ce au facut fapte rele, facand fapte bune.

Eu nu l-as judeca asa de aspru pe Dl. Florin Piersic (sa inteleg ca si Dvs. suferiti ca a facut si el un pic de informare la Secu, si nu-i puteti ierta Dlui. Vintilescu faptul ca v-a amintit-o); ce-a fost a fost, erau alte vremuri, unii dintre actorii de atunci au reusit sa prinda un tren, si s-au insurat in strainatate, altii chiar si cate un rol printr-un film in coproductie, o fi avut si el motivele si sperantele lui; mie mi se pare ca a reusit sa-si mai spele din pacate distrand populatia vorbitoare de limba romana cu varste si IQ intre 5 si 90 (ani/puncte) de-a lungul catorva decenii.

Si, da, va dau dreptate, reclama cu Piersic la zaharul Margarit, aia cu tortul, e super. Vai, ce bine musca din tortul purtat de fotomodel ca pe o palarie...si culorile alea roz ... da ... ei, daca nu era asa de blond, poate prindea si el un rol in 'Regina' si nu mai avea nevoie sa joace in reclame.

Sper ca v-am enervat destul. A, si nici eu nu-l plac pe Vintilescu, dar din alte motive. Eu am ciuda pe el ca scrie mai bine decat mine.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

...se "zvoneste" ca pe lista de europarlamentare PSD ar "catinda"..."cantaretul" Adrian Paunescu, "scriitorul" Adrian Minune, "activistul" Adrian Severin (afirmat in Parlamentul European, dar cu o jenanta "ciordeala" de beneficiu imobiliar pentru 270 mp in Kisselef si un apartament "dus" si la socrii sai...) si alte persoane (ne-Adrian :) , gen doamnele Cretu 1 si, resp, 2,...dl "fregate" I.M.Pascu).

Dle Cristian Preda, dupa parerea mea umila, PDL a fost cand in Internationala Socialista (inainte ca PSD sa "fure" partidul istoric romanesc PSDR si sa se aciuiasca pe acolo) si la "dreapta PSD", cand in PPE (actualmente), la dreapta politicii..., dar la "stanga PNL".

Poate ca ar fi timpul sa se decida acest partid (cu oamenii ei, din conducere si din "electorat"), sa fie...nu dupa o pozitie vav de "mai la stanga" si "mai la dreapta" celorlalte doua forte politice (e drept, una "erodata" de prestatia lamentabila a actualei conduceri PNL), ci sa-si croiasca propria atitudine politica, de echilibru (as zice, sugera)..."de dreapta"?

Unknown spunea...

@Babilon i(mobi)lar

Pozitia PDL e clara; incearca sa implice personalitati cu notorietate pozitiva, cu activitate profesionala consistenta si angajamente in serviciul public (si ii dau exemple aici pe recentii Preda, Funeriu, Paleologu).
Politica e facuta de oameni; acesti noi veniti au ceva in comun: sunt oameni cu principii si cu un ideal politic asumat; toti declara clar, fara sfiala, ca se angajeaza pe o cale intelegand sa-si urmeze idealul politic.
Daca nu va place PDL-ul de acum, alaturati-va acestor noi veniti si ajutatii. Veti reusi astfel poate sa-i dati acestui partid forma si consistenta idealului dumneavoastra.
Hai ca se poate (ca in reclama la CEC)!

Unknown spunea...

uups, am uitat o liniuta ... sa ma ierte Academia :-)

El Desdichado spunea...

Cititorule_Anonim, imi pare mie sau te comporti ca secretara domnului Preda? :D

Anonim spunea...

@ Cititorului Anonim

Inteleg ca sinteti pe postul Ginditorului Anonim(si nu sinteti neaparat cel pe care n-il prezentati in poza alaturata scrierii dumneavoastra)din usa Bloggului d-lui C.Preda si ca aveti cite o vorba buna pentru toata lumea. Va felicit pentru sirguinta cu care participati la efortul d-lui C.P. in proiectul pe care si l-a propus.
Gasesc si eu ca ar putea fi un demnitar de care Romania are nevoie,de care noi toti ducem lipsa si sintem afectati de aceasta lipsa !

Nu-s cum se face ca vocea si vorbele candidatilor sau a celor aflati in suferinta opozitiei suna intr-un fel, si se schimba rapid si radical imediat ce ajung la putere sau in functia pentru care se face competitia ! Cred, sper, ca d-ul C.Preda nu face parte din acea categorie !

Nu intentionez sa intru in polemica cu dumneavoastra pe tema intelepciunii Ardelene ! Sa spunem doar ca ea se sprijina pe bunul simt,pe cei sapte ani de acasa si pe o credinta curata in Dumnezeu !

Intentia mea nu a fost sa-l atac pe R.V. ci doar sa-i atrag atentia d-lui C.Preda,in legatura cu reputatia de care se "bucura" R.V. in presa si in rindul cititorilor, si stiti vorba aia nu numai ardeleneasca, "spune-mi cu cine te aduni ca sa-ti spun cine esti" ! D-l C.Preda se afla intr-o competitie pe care ii doresc sa o cistige pentru binele Romaniei ! Nu cred ca o alaturare a sa cu R.V.
il poate ajuta ci dimpotriva !

Si eu cred ca omul este definit de faptele lui si intradevar depinde de discernamintul, intelepciunea fiecaruia de a recunoaste realitatea si mai ales de a o accepta, de a lua in consecinta deciziile responsabile pentru el dar si pentru aproapele lui(pentru societate) !

Va doresc sa reusiti sa puteti depasi limitele si ideile d-lui R.V. ! Poate astfel veti reusi sa-l ajutati, pentru ca are mare nevoie sa fie ajutat!

Sa auzim numai de bine !!!