duminică, 1 martie 2009

Când vom vota?

Alegerile europene nu se desfăşoară în aceeaşi zi. Anul acesta, cei 375 de milioane de cetăţeni cu drept de vot din cele 27 de ţări ale Uniunii, vor fi chemaţi la urne între 4 şi 7 iunie. În majoritatea ţărilor, s-a fixat deja data. Doar noi, bulgarii, ungurii şi polonezii mai avem de stabilit când se va vota. În 14 ţări-membre, ziua scrutinului va fi 7 iunie, care pică într-o duminică. Două state – Olanda şi Regatul Unit al Marii Britanii – vor vota pe 4 iunie. Irlandezii au ales data de 5, iar în Cipru, Letonia, Malta şi Slovacia alegătorii sunt invitaţi la urne sâmbătă pe 6. În fine, două ţări au ales să organizeze votul pe parcursul a două zile: cehii pe 5 şi 6 iunie, iar italienii pe 6 şi pe 7. Ideea de a vota în două zile merită luată în seamă şi la noi. Să nu uităm că scrutinul din noiembrie 2007, primul test electoral european al cetăţenilor români, a marcat cea mai scăzută rată de participare din istoria noastră electorală de peste 150 de ani. Dacă alegerile s-ar fixa doar pentru ziua de duminică, ar mai fi un impediment. De anul acesta, a doua zi de Rusalii, care pică în 2009 pe 8 iunie, este zi liberă. În aceste condiţii, este de aşteptat ca multă lume să plece din oraşe spre locuri de vilegiatură într-un week-end lung. Şi participarea la votul din noiembrie trecut a fost afectată de faptul că a doua zi era zi liberă. Chiar dacă nu va mai fi o limitare ca la votul în colegiu, oricum aerul de vacanţă care va pluti peste ţară poate demobiliza serios. Aşa că poate n-ar fi rău să fie fixat votul pe 5 şi pe 6 iunie, ca la prietenii cehi: cine pleacă în vacanţă poate vota pe 5, cine rămâne acasă poate merge liniştit şi pe 6. Dacă s-ar pune problema costurilor şi s-ar decide că este prea scump să avem două zile (precum la referendumul din 2003!), atunci eu aş alege ziua de joi 4 sau pe cea de vineri 5. Asta ar impune şi o reglementare suplimentară, existentă în multe locuri unde se votează îndeobşte în timpul săptămânii: este vorba despre obligarea angajatorilor de a oferi 3-4 ore libere fiecărui angajat, pentru a putea merge la secţia de vot. Dacă vrem un Parlament european puternic, nu putem să nu încurajăm participarea. Iar timpul alocat votării este esenţial.

4 comentarii:

Unknown spunea...

eu cred ca votul ar trebui sa fie obligatoriu.
in ce priveste alegerile europene cred ca idea cu votul in timpul saptamanii merita incercata

Unknown spunea...

In ce priveste Romania rurala, am o mica rezerva in privinta votului obligatoriu. Pentru multe locuri din Romania, votul e deja obligatoriu, in sensul ca, pentru multi, supravietuirea pentru o saptamana in preajma alegerilor (multumita galetii de malai si kilului de zahar distribuit cu aceasta ocazie) te cam obliga sa votezi cu cine trebuie. Altfel, la oras, unde lumpenul rebotezat voios in baiat de cartier poate opta totusi intre punga PDL si punga PSD, solutia ar merge.

Anonim spunea...

Votul nu trebuie sa fie obligatoriu,este obligatoriu moral pentru cei care cheama lumea la vot sa faca tot posibilul sa ii convinga pe oamenii aceea sa vina.
Votul este un drept esential pentru care s-a varsat sange,dar cati inteleg?

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

De ce numarul de europarlamentari romani s-a redus cu 2, pentru alegerile din acest an?