duminică, 1 februarie 2009

Geoană - trei erori!

În intervenţia sa din ultima zi de ianuarie, şeful PSD a susţinut trei idei greşite. Prima e aceea de a obliga fiecare parlamentar să facă, la finele anului, câte un raport, pentru a da seama de ceea ce a făcut în faţa alegătorilor. Asta ar fi ori o sursă de populism deşănţat, ori o birocraţie de prost gust. Mai grav, o asemenea invenţie ar intra probabil în conflict cu prevederea constituţională potrivit căreia mandatul imperativ e nul. A doua eroare priveşte diminuarea importanţei adoptării celor patru Coduri. Să nu ne grăbim, spune Geoană, ţintind de fapt declaraţia Preşedintelui, care sugera deunăzi că adoptarea acestora ar fi un pas către ridicarea monitorizării în domeniul justiţiei. Dacă discuţia asupra codurilor se amână, angajamentul partidelor din vara lui 2008, inclusiv al PSD, nu va fi ţinut. O a treia idee a lui Geoană e aceea că revizuirea Constituţiei trebuie lăsată de-o parte în timp de criză. E greşit. Mai întâi, pentru că nu e obligatoriu ca de revizuire să se ocupe aceleaşi persoane care gestionează şi criza. Nu e de neglijat nici faptul că mari Constituţii europene – a Germaniei, a Italiei, a Franţei etc. – au fost adoptate în vreme de criză. E drept, nu trebuie să ne grăbim, dar nici să amânăm sine die.

14 comentarii:

Anonim spunea...

Domnul Geoana a vorbit mai mult ca sa ne arate ca si domnia sa are pareri si nu se teme sa le exprime in public. Ma bucur sincer pentru dumnealui. Mai grav este ca domnul Geoana este presedintele celui mai mare partid din tara.

Anonim spunea...

Eu as discuta doar despre doua erori ale domnului Geoana. Aceasta daca nu as exclude multele erori de strategie comise, erori ce afecteaza PSD-ul. Parerea mea despre "managementul Geoana" in PSD nu o voi exprima decat...platit.

A cere parlamentarilor PSD sa isi intocmeasca un raport anual de activitate este neconstitutional. Amanarea chestiunii codurilor este riscanta chiar pt imaginea PSD (partid ce este asociat cu intarzierea reformei in justitie).
Cat despre reforma constitutionala, punctul de vedere al domnului Geoana este unul inteligent.
Constitutia nu trebuie schimbata in 2009. Si nu din ratiuni de criza ci de...Basescu.
Pana in toamna se pot intampla multe. "Poate moare magarul, poate cade samarul"- vorba lui Nastratin Hogea. Poate sa nu iasa Basescu din urne. Sau poate sa iasa mai "jumulit". Guvernul Boc este la ani lumina distanta de ceea ce ni se promitea pe la CADI, ISP si alte think-tank-uri ale dreptei pedeliste.
Iar nota de plata a acestui guvern nu o va plati Geoana ci Basescu.

Asa ca logica lui Geoana este corecta:De ce sa ii oferi lui Basescu un mandat puternic "semi"prezidential? Sau poate chiar si sansa unui al treilea mandat- dupa logica aritmeticii constitutionale a domnului Ion Iliescu?

E in interesul opozitiei lui Basescu ca sa se amane cat mai mult in timp reforma constitutionala, mai ales in termenii propusi de "decalogul" (ce nu prea e conform cu Raportul Comisiei Stanomir, dupa modesta mea parare) Presedintelui...

Anonim spunea...

Raportul de activitate nu implica un mandat imperativ. Pentru ca (cel putin din felul in care prezinta aici Dl. Preda chestiunea), nu rezulta ca s-ar confrunta realizarile parlamentarului cu promisiunile din campanie. Sa nu ne ascundem dupa degete; poate ca nu e consfintit in Constitutie, dar asa cum in U.K. nici un parlamentar nu voteaza altfel decat il invata organizatorii parlamentari ai partidului sau, nici in Romania parlamentarii nu voteaza altfel decat le spune constiinta ... sefului de grup parlamentar, indiferent daca au sau nu mandat de la alegatori. Disciplina de partid si ratiunea politica primeaza oricum. Promisiunile facute alegatorilor (cei care, cel putin in teorie, daca nu luam in seama coeficientii dlui. Parvulescu, i-au dat mandatul) isi pierd oricum, imediat ce se afla in Parlament, orice relevanta.
Cred ca transparenta activitatii parlamentare a fiecarui parlamentar e totusi necesara si un raport de activitate are in plus avantajul ca il pune pe parlamentar in fata problemei de a-si defini contributia la activitatea parlamentara. Una e daca statistica oficiala (acum accesibila pe internet) arata ca a fost la 10% din sedinte si nu a luat niciodata cuvantul si alta e daca el scrie intr-un raport asta.

Anonim spunea...

Domnu` Imperialistu` :

Lasa , domne , ca nu-i grav ca vorbeste si dom`Geoana .... E mai rau cind tace si face !
Si apoi , vezi ca si dumneata mai gresesti :
Poate Psd A FOST cel mai mare partid .... Nu mai este - si inca de la alegerile locale de anul trecut - asa nici macar in mintea celor mai fideli shoshonari pesedaci ! :)

Anonim spunea...

Mda, parcă nu aţi şti că d-ul Geoană e paralel în legătură cu politica internă.(el este bun la politică externă)
Problema e că ..sunteţi sigur că a vorbit domnia lui şi nu altcineva??:))

Anonim spunea...

Mister Thor, asa-i, e mai rau cand tace si face, dar Partidul Stat a ramas cel mai mare partid, in ceea ce priveste numarul de membri. La asta m-am referit, Thor. :)

Anonim spunea...

Interpretările ne omoară! Ce legătura are nulitatea mandatului de parlamentar cu un eventual raport de activitate dat de catre acesta?
Extrem de periculoasa aceasta interpretare. Cititorul Anonim va explica foarte bine de ce, intr-un comentariu excelent.

Anonim spunea...

Ideea raportului nu mi se pare in niciun fel o eroare, in masura in care, asa cum s-a intamplat ieri, a fost asumat politic la reuniunea grupurilor parlamentare PSD.

Sa nu ne ascundem dupa Constitutie. Oricum, aceste raporturi se fac de catre ONG-urile din Romania (de exemplu, IPP). De fiecare data ies parlamentarii la TV si spun ca nu li s-a consemnat nu-stiu-ce fel de activitate (cea din teritoriu, de obicei). Acum, daca ei completeaza cu mana lor, macar o sa avem date clare despre ce au facut ei. Asumate.

Nu cred ca raportul trebuie sa se refere neaparat la promisiunile electorale. El trebuie sa contina date generice despre activitatea parlamentarului: initiative legislative, luari de cuvant, activitate in teritoriu, alte date considerate relevante de parlamentar. Ulterior oricine poate comenta datele, dar plecand de la o baza clara.

Daca sistemul va functiona in cazul PSD, cred ca se va impune ca buna practica si in randul celorlaltor partide. E chiar de apreciat ca partidele au astfel de initiative (bineinteles, daca vor fi concretizate).

Intr-un Parlament autohton acuzat de secretomanie, faptul ca faci un pas inainte fata de ceea ce se intampla, de exemplu, in Parlamentul francez (unde se completeaza un raport anual de activitate) mi se pare o masura dramatica pentru o imagine dramatica a acestei institutii.

Anonim spunea...

Eu as merge si mai departe si as sugera dlui. Geoana sa faca un pas in plus si sa instituie un mecanism de control pentru parlamentarii PSD la fel ca cel care functioneaza in companiile multinationale: evaluarea anuala; fiecare parlamentar PSD ar trebui sa fie evaluat de catre superiorul sau direct, seful de grup parlamentar sau pe linie de partid. Acei parlamentari care nu corespund, ca performanta (numar de initiative legislative finalizate, numar de initiatie legislative, numarul de interventii in plen, numarul de prezente, activitatea finalizata intr-o comisie a parlamentului ...) standardelor de performanta stabilite pentru fiecare sa piarda din privilegii (de exemplu sa piarda sustinerea partidului pentru un nou mandat, sa fie exilat intr-un colegiu cu competitie dura, sa is e limiteze suportul financiar pentru o noua alegere). In felul acesta, PSD-ul ar avea o sansa in plus sa se reformeze.

Anonim spunea...

Anonim 1, aici Anonim 2.
PSD-UL se va reforma ...doar atunci când va muri Cucuveaua:)), însă, atunci e posibil să dispară şi partidul. Dar, stai liniştit, PDL-ul e pe val :))...încet, dar sigur, omoară concurenţa:D

Anonim spunea...

@Anonim
Ei, radeam si eu de cei de la PSD ...

Anonim spunea...

Credeti ca dl Geoana stie ce inseamna "mandat imperativ"?

Personal, ma indoiesc.

Anonim spunea...

Sistemul parlamentar e gresit ( voit ) din start : pentru ce sa asiguri atator "pierde timp" atatea facilitati si indemnizatii ce nu se cumuleaza cu pensiile , desi cred ca 1/2 sunt pensionari ,pentru a face... ce ?!.
Nu dau eu solutii acuma ,pentru ca oricum nu ma asculta nimeni ,dar ce se petrece cu parlamentul nostru e o bataie de joc pe banii nostri.
Si mai vorbim de criza si austeritate ...
Vorba lui nenea : Sictir mon cher !

Anonim spunea...

Recvizuirea Constitutiei prin partile ei indecente poate avea efect nedorit si neasteptat chiar si de Pirat ( tot ce rimeaza se adevereste mult mai repede , stiati ?)
Pai daca mai face Cozma o figura si-i ia fatza , cu asemenea constitutie atletica ,nici nu-i de mirare sa ne pricopsim cu o dictatura de toata frumusetea (floare de mina , nu altceva)