marți, 10 februarie 2009
Doctorat
Azi, la Facultatea de ştiinţe politice a Universităţii, au fost susţinute două teze de doctorat. Ambele în domeniul relaţiilor internaţionale (RI). Prima dintre aceste două teze a vizat definirea unui nou tip de naţionalism, cel islamic pan-arab. A doua a avut drept obiect analiza politicii României postcomuniste în sud-estul european şi în Orientul Mijlociu Extins. Cea dintâi a fost susţinută de un tânăr diplomat, care s-a pregătit un an şi la Universitatea americană din Cairo: este vorba de dl. Dan Stoenescu, căruia îi prevăd o strălucită carieră în Ministerul de externe. A doua teză a fost susţinută de un fost student al Facultăţii, care lucrează de câţiva ani şi la Institutul de Teorie Militară: este vorba de dl. Şerban Cioculescu, autorul unei subtile analize a deciziilor din politica externă românească recentă. Şi el va avea un viitor foarte consistent în cercetare. Menţionez aceste teze întrucât sunt printre puţinele susţinute în România în câmpul relaţiilor internaţionale. Nici în afara ţării lucrurile nu stau mult mai grozav. Studenţii români susţin rar asemenea teze. O teză foarte bună de RI a susţinut în aprilie 2007 Ruxandra Ivan la Université Libre din Bruxelles. Menţionez luna şi anul pentru a pune în evidenţă un fenomen regretabil: recunoaşterea acestei teze de către ministerul nostru a durat 22 de luni, diploma fiind eliberată abia zilele trecute. E descurajant. O spune cineva care a trebuit, acum un deceniu, să aştepte tot aproape doi ani recunoaşterea tezei susţinute în Franţa, la EHESS. E foarte neplăcut că, într-un deceniu, statul român nu a putut avansa în această privinţă. Să rămânem optimişti! Dar şi conştienţi că birocraţia poate bloca – la fel de mult ca şi lipsa fondurilor – progresul ştiinţific.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
"Acesta o sa fie obiectivul mandatului meu viitor" - asta e replica finala a unui presedinte american dintr-un film de actiune de serie B. In acest film, invatatoarea dintr-un mic orasel american se transforma peste noapte in agent secret, decimeaza in doi timpi si trei miscari latura corupta a 'serviciilor' care pregatea un 9.11 avant la lettre si se retrage intr-o Elvetie de reclama la Milka in final, nu inainte de a-i explica presedintelui, dispus sa o angajeze pentru a-si continua seria de fapte de vitejie, ca obiectivul mandatului sau viitor - marirea salariilor profesorilor - e un obiectiv depasit - pentru ea, cel putin, care se retragea cu valiza plina de banii subtilizati de la bad guys.
Doua diferente intre situatia din Romania si cea din USA:
-profesorii nostri nu se transforma peste noapte in feti-frumosi gata sa dea piept cu raul, fie el personificat de coruptia din invatamant ori de degradarea spatiului nostru public, sub asaltul vulgaritatii si al barbariei;
-presedintele nostru nu se gandeste, nici macar pentru al doilea mandat, sa se ocupe de problema salariilor profesorilor, a investitiilor din educatie sau, ce ar fi mai urgent, situatia subfinantarii cercetarii.
Apropos de recunoasterea diplomelor ... am inceput un stagiu de post-doc in Japonia la cateva zile dupa sustinerea publica a tezei in Romania; profesorul japonez nu mi-a cerut ca dovada decat o scrisoare de la indrumatorul meu de doctorat. Cuvantul unui profesor pe care il respecta a fost de ajuns pentru 'echivalare'; documentul oficial oricum a fost eliberat mult mai tarziu, dar nu mi-a fost cerut niciodata.
Se pare că cineva are nevoie de o îmbrăţişare :)
Confirm aprecierea in ceea ce il priveste pe dl. Serban Cioculescu -- un cercetator autentic (acum si dr.), cu un condei "inspirat" si de o certa calitate, cu scrieri excelent documentate si care lasa sa transpara o eruditie rar intalnita -- si care, ca atare, imi inspira o admiratie lipsita de orice contorsiuni "tactice".
In alta ordine de idei, sunt convins ca persoanele mentionate nu sunt tocmai unele usor de descurajat, chiar si in fata unor indelungate si complicate "proceduri". Dovada si reusitele acestora. Insa, si mai sigur este ca, dincolo de astfel de exemple punctuale, cercetarea in ansamblu, dar si alte activitati, nu au decat de pierdut din intalnirea cu excesele birocratizarii. Calea de la formalizare la irationalizare este foarte scurta; urmata, adesea, de un baroc proces de inchistarii in inertie, interesant si condamnabil in acelasi timp; iar pasul inapoi ramane intotdeauna cel mai dificil...
Domnule Preda aud ca cei de la PSD il imping pe Serbanel Niculaie la inaintare ca secretar de stat.De ce se intinde coarda atat de mult?
Coarda se va rupe la un moment dat...
Trimiteți un comentariu