joi, 26 februarie 2009

De ce?

Am intrat ieri în PDL. De ce? Din trei motive. Primul e acela că PDL este în momentul de faţă partidul modernizării. El e, cu alte cuvinte, purtătorul unui proiect care afirmă că progresul social nu e posibil în absenţa unei schimbări a statului. Această modernizare înseamnă reformă constituţională, dar şi, consider eu, o gestiune a treburilor publice care să excludă confuzia acestora cu interesul privat sau nefericita asociere a afacerilor cu politica. În al doilea rând, am ales să intru în acest partid politic întrucât consider că el are nevoie de o experienţă intelectuală: înainte de a fi făcută, politica trebuie gândită. Asum faptul de a avea un proiect politic, pe care vreau să-l apăr public, inclusiv în arena europeană. În al treilea rând, am ales PDL pentru că aici este, cred eu, locul natural al liberalilor. După al doilea război mondial, liberalismul s-a definit în conjuncţie cu democraţia, nu doar cu naţiunea. Iată de ce sunt într-un partid care se numeşte Democrat-Liberal, nu Naţional Liberal. Pentru că naţiune fără democraţie se poate, dar nu şi invers. Sunt convins de altfel că o polemică (neapărat) civilizată cu naţional-liberalii e utilă dreptei şi libertăţii în genere, tot aşa cum cred că e în interesul PDL să asume identitatea sa populară europeană, adică aceea de adversar convins al stângii socialiste şi comuniste.
Am explicat ieri şi intenţia mea de a candida la alegerile pentru Parlamentul European. Patru sunt cauzele care mă împing să aleg o carieră europeană. Cea dintâi este aceea că mă simt capabil să reprezint România de aşa manieră încât peste cinci ani ea să nu mai fie ceea ce a fost adeseori, şi anume elevul codaş al clasei. Atât pe parcursul negocierilor, cât şi în perioada recentă, România a trebuit să dovedească mai degrabă că poate trece clasa decât că are o consistenţă proprie, un parcurs clar şi distinct. Îmi doresc să fac în aşa fel încît să fie un premiant la scara Uniunii. În al doilea rând, cred că un parcurs european îmi îngăduie să asum filosofia mea politică: şi anume o politică bazată pe solidaritate, nu pe dezbinare, o acţiune întemeiată pe încredere, nu pe ură, o sensibilitate care încurajează competiţia talentelor, dar nu discreditarea adversarului. Din nefericire, postcomunismul a secretat diferenţă şi adversitate, neputând suscita speranţă şi optimism. În al treilea rînd, consider că un mandat de parlamentar european îmi va îngădui să fac din calitatea vieţii referinţa politică fundamentală. Consider că, indiferent de regiune sau de ţară, oricare cetăţean european e îndreptăţit să ceară o guvernare orientată de calitatea vieţii. Cu tot ceea ce înseamnă aceasta – de la calitatea educaţiei la calitatea aerului pe care-l respirăm. În fine, convingerea mea fermă este aceea că, în perioada următoare, Europa are nevoie de o definiţie politică, de un contur politic ferm şi de o substanţă care s-o transforme într-un veritabil regim al popoarelor europene. O Europă politică puternică înseamnă, înainte de toate, un Parlament European puternic. Într-adevăr, nu poate fi imaginată o substanţă politică a Europei în afara consolidării instituţiei ei parlamentare. Sunt gata să particip, cu mijloacele de care dispun, la un astfel de demers. Eu îl cred onorabil.
În fine, trebuie să mărturisesc că am fost încântat să-l am alături în momentul prezentării publice a acestor opţiuni pe bunul meu prieten şi coleg de la Université Libre de Bruxelles, profesorul Jean-Michel de Waele, un eminent specialist al teoriei partidelor şi al europenizării lor.
PS 1 Mulţumesc tuturor celor care m-au încurajat în deciziile pe care le-am luat, ca şi celor care s-au arătat sceptici. Şi unii şi ceilalţi mă ajută să văd mai bine peisajul opţiunilor din societate.
PS 2 Azi la 12h, la Hotel Intercontinental, voi modera o dezbatere a ISP despre doctrina dreptei populare în România, la care participă importante voci liberale şi democratice.

21 de comentarii:

Marius Mina spunea...

PDL , Partidul modernizarii D-le Preda?
Glumiti serios?

Anonim spunea...

Două nelămuriri:
1. Este PDL partidul care, "întâmplător", a luat locul PNŢCD la dreapta eşichierului politic românesc, după ce au devenit clare mai multe chestiuni: incapacitatea "muribundului" PNŢCD de a-şi reveni după (auto-)eşecul din 2000; nereuşita fostului PD de a rămâne singurul partid social-democrat din România; calitatea PPE de cel mai puternic grup (euro)parlamentar european, în contextul aderării ţării la Uniunea Europeană; deci, concluzionând, PD/PDL "vine" să acopere acest gol dinspre dreapta, sau a fost vorba de un "viraj" politic spre dreapta?
2. În ce măsură liberalismul românesc se poate "dispensa" de sintagma " naţional"? Fac absolut complet abstracţie de parodia de liberalism întruchipată de actualul PNL...

Anonim spunea...

Confuzia privat-stat are legatura cu istoria si maturitatea statului roman. Statul roman exisa doar intr-o forma primtiva (interne, armata, invatamint). Restul institutiilor sint constient, planificat si sistematic slabite (capacitatea noastra de organizare are si ea un rol).

Sint multi cei pentru care PDL a devenit inca o iluzie/speranta pierduta. Fara ei nici toti politologii din lumea nu mai salveaza situatia.

Cit despre decizia cu Parlamentul European merita gindit de doua ori. Se munceste serios si anonim acolo (si e nevoie si de maxima flexibilitate) ...citiva dintre europarlamentarii actuali au dezertat deja... sau sint obligati sa vorbeasca rezonabil si la subiect in limbi straine(Adrian Severin) ;-)

P.S. Am asistat la sedinta de marti a Parlamentului britanic. Ce oameni, ce politicieni, cit bun simt.

Anonim spunea...

Felicitări! Veţi avea de raclat mult gunoi.

Anonim spunea...

Dacă aveţi nevoie de un consilier politic vă rog să anunţaţi:))

Anonim spunea...

PDL partidul modernizarii? Ma asteptam la mai mult d-le Preda

Anonim spunea...

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/841256/Elena-Basescu-vrea-sa-fie-eurodeputat/

Adica veti fi pe aceeasi lista cu Elena Basescu?

Nu mi-o luati in nume de rau, v-am apreciat intotdeuna, dar ma intristeaza teribil sa va vad alaturi de asemenea "tineri politicieni".

Bineinteles, exista voci care vor sprijini si justifica aceasta candidatura (a fetei). No comment.

Sper sa colaborati bine, dle. Preda, cu viitoarea d-voastra colega.

Colega din cauza careia (pe langa Elena Udrea) eu am incetat sa votez PDL.

Ma rog, cine stie, poate nu am dreptate....

Anonim spunea...

SKY ...
Ce-ar fi sa fiti sincer si sa aratati adevaratele motive :
simtiti ca cineva e pe duca....

Anonim spunea...

Felicitări domnule Preda!
România are nevoie, mai ales la nivel reprezentativ, de oameni ca dvs. În politică, ca și în orice altă meserie, e nevoie de oameni care se pricep și care chiar vor să facă ceva, să schimbe ceva în bine.

Vă doresc succes!

AP

Anonim spunea...

Domnule Preda,
daca ne veti reprezenta in Parlamentul European incercati sa ramaneti liberal in conceptie si atitudine. Respingeti gandirea colectivista, birocratia inutila, normarea si reglementarea excesiva, aparati suveranitatea - este un concept clasic autentic, simplu si benefic, aparati libertatile individuale, comertul si initiativa privata. Cantariti bine un compromis politic; nu uitati ca interesul national nu trebuie sa calce peste cel individual pentru ca libertatea fiecaruia dintre noi este baza democratiei. Nu uitati ca cea mai subtila forma de oprimare este oprimarea in numele legii.
Sper sa ajungeti parlamentar european si sunt convinsa ca veti fi un politician respectabil si de onoare. Succes!

El Desdichado spunea...

Imi par intemeiate motivatiile, dar imi permit sa fac o remarca.
Asertati ca in PDL sunt adevaratii liberali. Eu sunt destul de sceptic si asta pentru ca am senzatia ca adevaratii liberali sunt foarte putin si ca cel putin 90 % dintre cei care afirma ca-s liberali nu-s capabili sa articuleze o definitie onesta a liberalismului. Pe de alta parte, desi va dau dreptate in privinta desuetei asociatii liberalism-natiune, eu cred ca acest partid al PDL-ului, in ciuda numelui nu este neaparat incarnarea liberalismului authentic. Stiti bine ca si partidul lui Jirinovski se numeste partidul Liberal-Democrat... Nu vreau sa sugerez ca ar exista vreo afinitate ideological intre cele doua partied, ci doar faptul ca uneori termenii sunt goi de continut.

Anonim spunea...

Dle Preda e bine ca ati luat decizia de va implica si politic (si pana acuma ati facut-o) dar azi ati demonstrat ca locul dvs este pe scena. De multa vreme nu am mai ras atata.

modernizare, pd-l, democratie, liberalism, natiune, civilizatie, atitudine, competitie, solidaritate sunt un amestec atat de perfect hilar in postul dvs ca meritati de departe scena.

Nu am ce comenta mai mult. Rasul este nu doar sanatos dar si suficient. Va multumesc dle Preda.

Cristian Preda spunea...

Multumesc pentru comentarii tuturor celor care au intervenit. Dlui Marius Nica ii spun pur si simplu ca nu glumesc. Cred in modernizare. Am scris mult pe aceasta tema si m-as bucura sa aprofundam subiectul. Cat priveste Anonim (il voi numi pe primul 1, pe ceilalti - in ordinea postarii), PDL a recuperat si cadre si militanti si votanti ai PNTCD. Cat priveste relatia liberalismului romanesc cu natiunea, eu n-am eliminat-o. Am spus doar ca referinta esentiala trebuie sa fie democratia. Pentru ca democratie fara natiune nu se poate. Invers nu e adevarat. Lui Tio ii dau dreptate cand scrie ca imaturitatea statului roman e vinovata pentru confuzia public-privat. Impartassc cu Tio si admiratia fata de parlamentarii britanici. Lui Marius Delaepicentru ii multumesc pentru incurajari, iar lui Anonim 2 ii multumesc pentru ca se gandeste sa ma ajute. Lui Anonim 3 ii spun: da, PDL e partidul modernizarii. A formulat acest proiect, care e necesar. Nu exista un alt proiect mai rafinat la alt partid. Am ales sa sprijin formula cea mai coerenta. Urmatorului anomin (4) ii spun ca nu cunosc componenta listei PDL. Pana sambata se depun candidaturi, dupa care sefii PDL vor decide cine va ocupa cele 33 de locuri si in ce ordine. Mesajul lui Anonim 5 e de neinteles. Sorry. Lui Anonim 6 si lui Gabi Dumitrescu le multumesc pentru cuvintele de incurajare. Pentru El Desdichado: eu sunt de dreapta pentru ca sunt si democrat si liberal. Voi cauta sa fac din aceasta lectura a dreptei formula dominanta in PDL. Lui Shadow ii recomand lectura cartilor mele despre liberalism si democratie. Sunt gata sa discutam pe marginea oricarei teme. Altfel, referintele la posibile atitudini (ras, plans, etc.) sunt inacceptabile, pentru ca sunt calificari lipsite de argumente. Accept - cu imensa bucurie - orice discutie despre temele mentionate de mine si reluate de Shadow.

El Desdichado spunea...

Domnule Preda, eu va doresc succes in actiunea dvs. de a imprima o astfel de viziune si altora din acel partid. Stiu ca aveti capacitatea sa o faceti, dar ma tem totusi, ca exista destule persoane -si ma refer aici la nume ''grele''- care se vor dovedi impermeabile la mesajul dvs. si va vor obstructiona. Sper sa ma insel.

P.S. In alta ordine de idei felicitari pentru prestatia de ieri seara de la Realitatea.

Anonim spunea...

Va doresc mult succes ca politician, sper sa ne reprezentati cu cinste.

In mod normal nu ma uit la Realitatea TV si am oroare de emisiunea d-nului Dumitrescu, dar am facut o exceptie pentru dvs.

M-a deranjat repetata "scapare" a d-nului Antonescu care s-a referit la PDL folosind termenul "Partidul Democrat". Eu inteleg ca-l deranjeaza termenul liberal. Dar in conditiile in care domnia sa si partidul domniei sale fac doar o mascarada de liberalism, fiind in esenta o adunatura de aventurieri politici, m-a surprins ca ati lasat lucrul acesta sa treaca cu vederea. Singura replica, cea in care ati afirmat ca locul natural al liberalilor este in PDL, a fost prea finut facuta, dupa parerea mea.

Nu sunt de opinia ca insulta si grobianismul trebuie sa primeze, avem suficient (inclusiv in persoana d-nului Antonescu). Dar afirmarea clara si raspicata a unor stari de fapt si convingeri nu cred ca poate sa dauneze.

Anonim spunea...

Sa va fie rusine domnule Preda!!! Cel mai prost partid care a existat pe scena politica a Romaniei democratice (pluripartidiste)!!!

Anonim spunea...

Dle Preda
Voi cauta sa cumpar cartile dvs de liberalism poate voi gasi acolo argumentele la "insiruirea" de termeni in legatura cu pd-l-ul pe care e drept nici eu nu le-am gasit in postul dvs.

Dar referintele la ras nu pot fi inacceptabile. Ele ne pot face mai buni, mai umani si mult, mult mai putin tensionati.

Rasul nu este inacceptabil. Poate doar plansul care are totusi si el rolul lui de "descarcare". Rasul are factorul sau constructiv, benefic, catalizator al schimbarii. Caragiale a fost un "monstru" al rasului in politica si in societate. Pana si azi este de actualitate.

Pana voi reusi citirea acestor carti ma voi bucura si de o simpla argumentatie a dvs a termenilor insiruiti pe forum in relatia cu pdl. Pt ca sunt sigur ca in isiruirea respectiva ati identificat bine "factorul" hilar.

Pana atunci va urez un bun amuzament in pdl nicidecum durere, suparare sau deceptie. Bafta atat la argumentatie cat si la "modernizare".

Cristian Preda spunea...

Pentru Shadow.
Imi place ironia dvs. In plus, aveti dreptate in ce priveste rasul. Atunci cand vorbeam despre ras in nota anterioara, eu aveam insa in vedere nu forma la care va referiti dvs. ci deriziunea. Nu veti gasi in cartile mele o demonstratie a modernitatii PDL. Eu nu sunt politruc. Am insa o viziune despre liberalism si democratie si sunt dispus sa o pun la lucru in acest partid. Poate ca in acest fel proiectele pe care le are PDL vor fi ceva mai articulate si vor avea ceva mai multe sanse de succes. Sper ca parcurgand acest drum sa si rad. Cu pofta, in hohote, dar si sanatos.
PS Va rog sa cititi acest mesaj ca un micro-manifest impotriva deriziunii.

El Desdichado spunea...

Deriziunea nu se simte nicaieri mai bine ca in Balcani.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Liberalismul, ca politica, e "facut" tot de oameni. Iar daca oamenii care "practica" sunt de speta care am vazut-o la actuala conducere PNL, de exemplu, se alege...prafu' (un fel de PNTcd 2).

PDL-ul are o sansa. Poate s-o fructifice. Sau nu. Nu se vad chiar in roz lucrurile si spre sau despre acest partid, dar e clar ca, la ora actuala, e alternativa princeps pentru cei care doresc "modernizare" si "liberalism" autentic (nuantele pot fi..., desigur).

In orice caz, de reprezentarea politicii de dreapta (si nu numai) de catre oameni precum autorul blogului (C.Preda) e clar ca se simte nevoia.

Anonim spunea...

domnule Preda cred ca aveti o problema de perceptie legata de PD-L pai de unde este partidul modernizarii? unde este proiectul de modernizare de care spuneti? eu nu l-am vazut nicaieri.
in schimb vad ca veti fi coleg de partid cu dom' Costel. ah pardon a fost dat afara.
pot sa respect gestul lui Catalin Avramescu care atunci cand se punea problema candidaturii lui Dumitru Dragomir aka Corleone a renuntat (daca asta o fi fost de fapt motivul). daca dvs care sunteti acolo in interior mai credeti in corectitudinea unui partid care pune pe cineva ca dom' Costel secretar de stat repet aveti probleme de perceptie.
si inca ceva ca vad ca va e drag termenul de liberal: nu credeti ca daca un partid isi adauga particula liberal gata este liberal. poate peste un 10 ani asa de liberalism sustinut sa se poata numi liberal. acum dupa nici 2 ani in care folositi aceasta particula care va atrag atentia a fost "importata" cu un grup de oameni (acest import a fost facut pentru ca stiti si dvs ce scandal ar fi iesit daca nu erau primiti) nu cred ca va puteti numi liberali. necum sa sustineti ca locul adevaratilor liberali este in PD-L.
cu Videanu la Economie hahahaha care fugea da dracu de tamaie sa mai candideze la Bucuresti.
oricum ma bucur pt dvs sper sa fiti coleg de lista si chiar de parlament european cu Elena B sigur veti fi ocupat cu meditatiile
in rest daca vreti un debate serios legat de liberalism si PD-L vs PNL name the place and time
ca demonstrez de fata cu martori ca faceti doar propaganda unui partid care se "vrea" dar pana sa se confirme liberal mai are ani buni