luni, 23 februarie 2009

ХЛЯБ БЪЛГАРИЯ

ХЛЯБ БЪЛГАРИЯ înseamnă „pâine Bulgaria”. E numele unei franzele care poate fi cumpărată de la chioşcurile din Berceni. E produsă de vecinii noştri de la sud, la Strajiţa (adică СТРАЖИЦА) şi importată de o firmă din Giurgiu. Are 500 de grame şi costă 1 leu şi 70 de bani. Strajiţa e mai aproape de Veliko Târnovo decât de malul românesc al Dunării. Nu vă grăbiţi să spuneţi că doar bulgarul câştigă de pe urma acestei afaceri! Într-adevăr, în afara producătorului care coace şi ambalează pâinea, e nevoie de o firmă care s-o cumpere şi s-o distribuie, de chioşcuri care s-o pună în vânzare şi, evident, de cumpărători. Nu strică nici puţină publicitate: vânzătorul de la magazinul în care am văzut-o îi face reclamă zicând că „se vinde mai bine ca pâinea turcească, pentru că ţine mai mult”. Pâine de la bulgari în loc de pâine turcească – e şi asta o formă de europenizare...
PS De astăzi, pot fi gasit pe facebook.

7 comentarii:

Anonim spunea...

scumpă nu e pîinea,
ci broasca noastră cea de toate zilele

Anonim spunea...

Domnule Preda,
(că veni vorba de bulgari)
Vă rog să NU-l temperaţi pe preşedinte doar din reflex de sfătuitor.

Băsescu e cel mai bun politician pe care îl avem.

Intuiţia lui e imbatabilă (şi bună).

Anonim spunea...

Ei, asa da; vorba cantecului...

Fie painea cat de rea
Лека нощ, деца (Leca noşti deţa)

Anonim spunea...

Da, dar nu ne-ati spus un amanunt semnificativ. E buna painea aceea? A noastra nu prea are gust...din pacate!

Unknown spunea...

aia turceasca o fi facuta de turci, da' in Romania, adica tot UE, ba! chiar asa?

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

Painea, ca e lucrata in Bulgaria, e "turceasca" sau...neaosa, romaneasca, depinde de cine-i "lucrata" (ingrediente, inclusiv...).

Anonim spunea...

Domnule Preda, prin europenizare ar trebui sa intelegem, poate, si un salt in ceea ce priveste calitatea produselor romanesti, precum si exportul de branduri proprii in UE, nu doar importul de tot-ce-se-mai-poate de prin vecini sau de la mii de kilometri (cum este cazul - fara legatura cu UE, desigur - celebrului usturoi importat din... China). Nu stiu altii cum sunt, dar eu unul nu mai pot auzi despre produse importate sau, oricum, nu despre paine, a carei fabricare nu presupune tehnologii echivalente, sa spunem, celor pentru producerea energiei prin fusiunea nucleara. Romania chiar nu mai e in stare sa produca nici paine de calitate? Nu am nimic cu vecinii de la Sud, dimpotriva, merita admirati pentru initiativa lor, dar pentru noi este o rusine. Pe cand vom bea apa importata din... Israel?