joi, 19 februarie 2009
Al şaselea?
Din 1990 până în prezent, PNL a avut cinci preşedinţi. Radu Câmpeanu a fost primul lider post-revoluţionar al acestui partid inventat în secolul al XIX-lea. I-a urmat Mircea Ionescu-Quintus, după Congresul din februarie 1993. Al treilea lider PNL a fost Valeriu Stoica, ales opt ani mai târziu. A venit apoi la şefia liberalilor Theodor Stolojan, desemnat de Congresul din august 2002. După celebra retragere a acestuia, Călin Popescu-Tăriceanu a ajuns la cârma peneliştilor, în cadrul unui congres ţinut la început de februarie 2005. Acum se pregăteşte un alt congres, anunţat pentru luna martie. Există deja trei candidaţi: actualul lider se va confrunta cu Crin Antonescu şi Ludovic Orban. Auzind că doi colegi şi-au depus candidatura, Tăriceanu a exclamat: „Întotdeauna, în cadrul PNL, la Congres a fost o competiţie”. Memoria îi joacă feste fostului premier. Ca şi primul lider postcomunist al liberalilor, Tăriceanu însuşi nu a avut contracandidaţi în momentul câştigării cursei electorale din sânul PNL. De altfel, ales cu 1.110 voturi pentru şi 161 împotrivă în 2005, Tăriceanu a fost reales de un nou congres PNL ţinut în ianuarie 2007, cu 1.194 de voturi din cele 1.305 opţiuni exprimate, fără a avea vreun opozant. În schimb, M.I.Quintus, V.Stoica şi T.Stolojan au avut, într-adevăr, contracandidaţi atunci când s-au impus la şefia organizaţiei naţional-liberale. Primul dintre ei i-a înfrânt pe Radu Câmpeanu şi Viorel Cataramă. Valeriu Stoica a avut cei mai mulţi adversari, şi anume trei, adunând 509 voturi faţă de cele 248 obţinute de C.P.Tăriceanu, cele 179 adunate de Crin Antonescu şi cele 11 acordate unui necunoscut (Florin Pandele). Stolojan a avut de înfruntat un singur coleg, şi anume pe Ludovic Orban, impunându-se în faţa acestuia cu 944 la 193. Este evident că Antonescu şi Orban vor încerca pe toate căile să împiedice realegerea lui Tăriceanu. Propuneri de amendare a statutului, retrageri strategice, înscrierea mai multor candidaţi care să disperseze opţiunile etc. – nici un mijloc nu va fi lăsat la o parte de adversarii lui Tăriceanu. Dacă acesta nu obţine majoritatea în primul tur, el pierde partidul. În acest caz, PNL va avea al şaselea lider de după 1989.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
PNL nu mai are preşedinte.
Tăriceanu n-a fost decît administratorul partidului.
Patronul e altcineva.
Care nu are nici un contracandidat.
:)
De ce vorbiţi despre istoria PNL? Eu sunt un neofit şi aş dori -am aflat că sunteţi profesor de ştiinţe politice - să ne vorbiţi despre istoria PDL. Aştia sunt la putere. Cum, nu veţi publica opinia mea oricum, mă rezum la o întrebare:ce o să le spuneţi la studenţi? Ei nu au nicio vină...
tot idiotul de Tăriceanu va fi ales preşedinte al partidului:)
...problema e ce va face "patronul" dacă rezultatele la alegerile euro-parlamentare vor fi nesatisfăcătoare:D?!?
Cred ca e foarte important de urmarit felul in care Partidul National Liberal va evolua in opozitie.
In definitiv, alianta PD-L- PSD nu este vesnica iar al treilea actor, care va veni intr-o formula sau alta la guvernare in anii urmatori, este Partidul National Liberal.
Interesul pentru istoria PNL este si unul sa ii zicem "stiintific": PNL, cu toate suisurile si coborasurile sale, s-a dovedit a fi formatiunea politica in care ceea ce numim "democratie de partid" a functionat cel mai bine. Nu perfect (ruptura PLD de PNL e un exemplu) dar bine.
Fata de atmosfera incarcata din PSD (unde grupurile de interese sunt bine consolidate si chiar au identitati ideologice de stanga bine asumate), sau de atmosfera din PD-L, unde...stim cu totii ca unii sunt la conducere dar Unul conduce, "aerul" din sediile liberale e mult mai....relaxat.
Bogdan Ducă
(acum) mă bucur că PNL - în fine, Dinu Patriciu - n-a vrut să se alieze cu PDL
şi aş fi dezamăgit, mai dezamăgit decît de alianţa cu PSD, dacă PDL ar reface alianţa cu PNL
@Gabriel
Sincer vorbind, si eu ma bucur de acelasi lucru. Desi, probabil, nu din acelasi motiv...Eu, ca sa imi expun motivul, sunt mai conservator si cred ca nicaieri nu e mai bine decat acasa. Or, atat pentru PDL cat si pt PSD, acasa este tot la FSN... Chiar daca Bunicuta isi mai cearta nepotii si nu toti verisorii sunt la fel de cuminti pe cat isi doreste domnul Basescu...
Dar, din pacate pentru amandoi (iar motivele difera din nou), aceasta alianta nu va tine si atunci oricare din aripile FSN vor trebui sa apeleze la unicul aliat disponibil: PNL.
@Bogdan Duca
la unica balama disponibilă, domnule Duca
PNL, ai lu' Tariceanu (actuala conducere..., cea mai perfida din istoria sa, caltabosita
) si-au batut joc de voturile romanilor din 2004, dar si de cele din 2008. Cand dreapta a castigat alegerile, in esenta.
Dupa ce a stat atatia ani...sub PSD, ca sa guverneze, dupa ce si-a (mai) luat si teapa cu intentia demiterii presedintelui, dupa ce a guvernat stil-smen, blocand si justitia, praduind cam tot ce a acumulat tara asta..., cauta si placeri noi, in opozitie. Deh..., unde nu e cap...?!!...
In fond, liberalism e doar cu numele la PNL, doar in denumire. Din pacate pentru multi care au simpatii de dreapta in tara asta, in genere, si anticomuniste si anti-secu.
Nu ştiu în ce măsură PNL de azi mai poate spune că este continuatorul acelui partid înfiinţat acum circa un secol şi jumătate, dar ceva din specificul acelei formaţiuni politice tot are: frecventele sciziuni, disidenţe, "aripi" desprinse din partid (şi, multe, revenite după o vreme). Chiar de la început, formarea partidului propriu-zis a fost întârziată de înseşi divergenţele dintre diferitele grupări: liberali radicali, liberali moderaţi... Apoi, la cumpăna veacurilor XIX şi XX a apărut o primă disidenţă, a lui Nicolae Filipescu, sub numele de... Partidul Liberal Democrat. Liberali disidenţi - aliaţi şi cu Partidul (Conservator) Democrat al lui Take Ionescu - au candidat separat de PNL la alegerile de după Unirea din 1918... Apoi, după 1930, vreme de aproape un deceniu a existat disidenţa PNL-Gheorghe Brătianu, iar după 1945, fostul lider al PNL, obedientul faţă de Carol al II-lea, Gheorghe Tătărăscu a rupt şi el o aripă, ca să o afilieze la Blocul Partidelor Democrate, controlat de PCR (şi spre a mai avea loc sigur în guvern). Iar după 1990, dacă la primele alegeri PNL a reuşit să intre singur în Parlament, apoi nu a mai făcut-o vreme de un deceniu: în 1992 n-a intrat deloc, iar în 1996 a primit locuri în cadrul CDR. Nu mai vorbim de numeroasele facţiuni liberale din primul deceniu post-decembrist: PL '93, PNLAT, PNLCD, PAC... Ultima a fost PLD, unită ulterior cu PD, spre a forma actualul PDL.
Dar partidul a şi atras fie alte partide, fie părţi desprinse din alte formaţiuni politice. Astfel, după 1895, aşa-numiţii social-democraţi "generoşi" au intrat în PNL. Apoi,la câţiva ani după 1918 au fuzionat cu PNL două din partidele care au contribuit la Unire: Partidul Democrat al Unirii din Bucovina şi Partidul Ţărănesc Basarabean. După 1996, o aripă desprinsă din PDSR, devenită Alianţa pentru România (condusă de Meleşcanu), a fuzionat după 2000 cu PNL.
Iar în ce-l priveşte pe Tăriceanu, merită să nu mai fie şeful liberalilor după câte prostii a făcut. Ar merita el mai multe, dar, de-acum, asta e treaba justiţiei...
"Rotirea cadrelor" este doar o solutie de avarie, menita sa distraga atentia votantilor de la adevarata situatie. Il dai jos pe dracu' ca s-o pui pe muma-sa!
Daca PNL vrea sa supravietuiasca trebuie sa renunte definitiv la quintetul consacrat - Tariceanu, Antonescu, Orban, Norica, Hasotti.
Daca nu vor face acest lucru e ca si cum PDL l-ar schimba pe Boc cu Basescu sau PSD pe Nastase cu Iliescu.
Poate ca liberalii se vor trezi pana la urma din catalepsia in care i-a aruncat Patriciu.
Cea mai buna iesire din criza pentru PNL e sa o convinga pe Elena Udrea sa se intoarca in partid si sa candideze (evident, cu succes) la functia de presedinte. In felul asta, am putea realiza in scurt timp si mult visata reunire a dreptei.
De acord cu amendamentul Cititorului Anonim! Iar daca doamna Udrea devine presedintele PNL, putem fi siguri ca PNL va obtine din nou functia de premier... Iar Presedintele Basescu va redeveni (dar cand o fi fost?) om politic de dreapta.
Oricum, este important sa scape si liberalii astia de Patriciu si sa isi faca niste cercuri de interese serioase, cu care se pot face afaceri "de infrastructura"(o bordura, o asfaltare, o parcare sau, mai de curand, o statiune balneoclimaterica, ceva...)
Cum rămâne cu istoria PDL?
geotax
de asta se ocupă 24 din 24 antenele
(dacă n-aţi observat)
Trimiteți un comentariu