miercuri, 11 februarie 2009

3 euro de cărţi

Dintr-o evaluare a Asociaţiei Editorilor din România rezultă că, la noi, piaţa cărţii înseamnă circa 75 de milioane de euro pe an. Raportat la numărul de locuitori, asta ar însemna puţin peste 3 euro de persoană. Cifra de vânzări a unei singure firme de cosmetice e peste această sumă. La cosmetice ai reclame zilnic la televizor. La cărţi, aproape niciodată. Ar fi şi greu. Importanţa lecturii nu e deprinsă la televizor (dimpotrivă!), ci la şcoală şi în familie. Afli că o carte e importantă de la un profesor sau de la părinţi, nu de la o vedetă TV.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Daca socotim cartea drept un mijloc de informare si nu un mijloc de divertisment sau un instrument de formare intelectuala stam ceva mai bine. De ce ? Pentru ca multi oameni, mai ales tineri, prefera sa se informeze folosind internetul sau televiziunea. Daca socotim cartea ca un mijloc de divertisment, stam si mai bine, pentru ca foarte multi oameni petrec multe ore pe zi cu jocuri pe computer.
Daca insa socotim cartea ca un instrument de formare intelectuala si credem ca o tinerete pretrecuta in biblioteci, printre carti, ne pregateste cel mai bine pentru viata activa, intr-un rol util semenilor nostri, avem motive sa fim ingrijorati. Investim tot mai putin in acest mod de formare, si noi, cetatenii, si statul.
Pe cheiul Dambovitei, la doi pasi de Piata Unirii, troneaza monumentul nepasarii nationale, ruina, de doua ori incendiata, a niciodata terminatei Biblioteci Nationale.

Unknown spunea...

In aceeasi ordine de idei, noul slogan al noii campanii Radio Guerilla este "Daca nu citesti esti prost" :)
si eu cred ca televiziunea poate face foarte mult pentru o carte. totul e sa existe dorinta asta...

Anonim spunea...

Domnule profesor ,

salut initiativa dumneavoastra si da , este pacat ca elevul si studentul de astazi ( pentru ca nu mai indraznesc sa ma refer la romanul zilelor noastre ) nu mai vede in carte un prieten . Am fost acuzata ca folosesc aceasta expresie "comunista" din dorinta de a epata , insa prefer acest apelativ tentatiei de a cadea in prapastia ignorantei caracteristica majoritatii persoanelor care ne inconjoara . Personal , pot spune ca dau mai mult de 300ron pe luna pe carti , in conditiile in care bursa unui student este de 350 ron . Sa stiti insa ca dezinteresul pentru lectura unei carti bune vine si din partea aspectului finaciar . O carte buna trece de 50 ron , si asta o stiti si dumneavoastra . Atunci va intreb nu e oare mai usor sa citim ziarul de la metrou , oferindu-ne astfel falsa satisfactie de a fi citit ceva pe zi . Totodata , exista facultati si profesori care limiteaza procesul educational la memorarea cursurilor universitare , fara a mai face trimitere la alte opere sau surse de informare ( de ce ? raspunsuri sunt multe si cred ca nu sunt greu de aflat ) . E adevarat ca televiziunea ofera din ce in ce mai putine emisiuni prin care sa starneasca apetitul pentru lectura , insa nu putem pretinde asa ceva atata timp cat oricat ai schimba canalul , vulgarul si anticultura promovata de diversi demagogi este omniprezenta .
O intrebare domnule Preda : cati dintre politicienii de astazi dau mai mult de 3 ron pe an pentru o carte ? Tind sa cred , cu tristete , in crearea unui lant al slabiciunilor : romanii nu mai citesc , cativa din ei ajung la putere , vocabularul lor este pe masura pentru ca trebuie sa fie intelesi de majoritatea alegatorilor , acestia la randul lor inteleg in aceeasi masura in care li se vorbeste ; daca vine un intelectual sa vorbeasca la o emisiune , schimba canalul ...
Traim intr-o democratie , insa tocmai aceasta libertate de expresie ne demonstreaza inca odata ca anticii aveau dreptate , ca acest regim devine apanajul celor multi , care intorc capul culturii si prin urmare lipsa unui filtru al manifestarilor democratice duce la adancirea saraciei si coruperii a ceea ce se vrea a fi CULTURA si ELITA ROMANEASCA .
Sper sa cititi acest mesaj , iar daca am spus ceva gresit sa ma corectati .

O studenta care citeste

Anonim spunea...

Fiecare roman da in medie 3 euro pe an pentru carti. Dar pe ce carti?
Apoi, chiar daca iti iei o carte buna, cum o citesti? Ai instrumentele intelectuale necesare unei bune lecturari?
Nu o sa uit de o amica a mea careia oferindu-i cartea lui Traian Ungureanu, "Razboiul lumilor" (o excelenta analiza a conflictului Occidentului cu Islamul) a descoperit plina de incantare ca Traian Ungureanu este... antiamerican.
Cartile au personalitate.Nu te poti apropia de ele oricum. Unele necesita multa precautie, altele multa rabdare, altele pot fi intelese doar in functie de un context.

Dupa mine, cei care dau bani pe asa numita literatura motivationala sau (fals)educationala, de genul: cum sa reusesti sa devii bogat in doi ani sau cum sa iti faci un MBA intr/un weekend, ar face mult mai bine sa cheltuiasca banii dati pe astfel de carti pe....bere.