joi, 29 ianuarie 2009

Despre Presedinti

1. O studenta din Italia nu stie, la examenul pe care l–am tinut ieri la Facultate, numele presedintelui din propria ei tara. Un coleg, caruia ii relatez acest episod, imi da replica urmatoare: „Asa se-ntampla in regimurile parlamentare. Nu stii neaparat numele Presedintelui...”. Un alt coleg gandeste comparativ: „La fel ca si unii dintre studentii romani, si cei italieni fac stiinte politice fara a urmari in mod atent viata politica!”. Fiecare dintre cei doi are dreptate.
2. In schimb, un student din Coasta de Fides, pe care il rog sa imi descrie regimul politic din tara lui, se lanseaza intr-un elogiu nemasurat al Presedintelui Gbagbo. Cand il intreb de ce respectivul nu mai face alegeri pentru propria succesiune, blocand de cativa ani evolutia democratica a tarii, imi raspunde razand ca opozitia e de vina. Mi-au revenit in minte anii 1991-92 de la noi, cand derapajele democratice ale regimului Iliescu erau puse in contul taranistilor si liberalilor.
3. Valeriu Stoica, la dezbaterea de la ISP, a enuntat necesitatea unui referendum care sa preceada dezbaterea din Parlament asupra Constitutiei. Am replicat ca un asemenea gest e inutil, de vreme ce un referendum are, potrivit normelor in vigoare, o valoare pur consultativa. O asemenea consultare risca, apoi, sa fie mai degraba o sursa de demobilizare decat de participare, dat fiind numarul foarte mare de alegeri din perioada 2007-2009. Elegant, Valeriu Stoica a revenit, afirmand ca mai inainte de orice se cuvine redefinit legal corpul electoral, ca si limita de validare a rezultatului unei consultari referendare. Acestea sunt doua chestiuni foarte importante. Tot V. Stoica a adaugat un lucru care e evident, dar care e ocolit cu buna stiinta. Indiferent de momentul in care va avea loc, inainte sau dupa alegerile prezidentiale din acest an, o revizuire nu il va privi in nici un fel pe actualul Presedinte. Acesta nu e tentat sa numere mandatele precum Ion Iliescu in anii de la inceputul tranzitiei.
4. La aceeasi dezbatere, profesorul de drept Liviu Popescu afirma senin ca presedintele american nu este ales prin vot universal, confundand caracterul direct si cel universal al votului! Altfel, dl. Popescu avea dreptate sa spuna ca nu trebuie construit un regim care sa imprumute elemente din tipuri opuse, reunite intr-un ansamblu eclectic. E nevoie de coerenta.
PS Am citit opinia persoanei care semneaza pe blog Anonim, care mi s-a adresat de altfel si atunci cand am fost in redactia Hotnews, in chestiunea monopolului mediatic. Vad lucrurile in felul urmator. E evident ca un asemenea monopol e un adversar al revizuirii, pentru ca e un adversar al oricarui gest liber. In ceea ce ma priveste, eu cred in libertatea de expresie, dar si in moderatie si discernamant. Stiu, de altfel, ca nu sunt singur in aceasta credinta. O asemenea atitudine are, desigur, si costuri neplacute, ingaduindu-le unor semeni sa abuzeze de rabdarea noastra. Inclusiv prin acapararea unor largi zone ale spatiului public. Credinta mea este insa de nezdruncinat. Iata de ce nu voi cenzura opiniile de pe acest blog, chiar daca ele sunt uneori calomnii la adresa mea. Tot ceea ce sper este ca asemenea abuzuri sa fie in timp diminuate, marginalizate si, poate, la un moment dat, descurajate de opiniile chibzuite si decente. Ii rog insa insistent pe cei care abuzeaza de libertatea de expresie sa menajeze terte persoane. Cine vrea sa arunce piatra calomniei e rugat s-o indrepte doar spre mine, nu si spre colegii, cunoscutii sau amicii mei politici!

7 comentarii:

Anonim spunea...

Care sunt şansele ca un absolvent de ştiinţe politice, care nu ştie care sunt cele trei puteri în stat să aibă diferite funcţii prin ministere şi pe la preşedinţie?

Anonim spunea...

Daca inteleg bine, incercati sa schitati o legatura intre regimul politic dintr-o tara si interesul pentru treburile publice ale cetatenilor; de curiozitate, in timp ce citeam articolul dumneavoastra am intrebat-o pe italianca din sud, inginer, consultant de la o multinationala, care ne tine de vreo doua saptamanai un curs despre un limbaj de programare exotic, daca stie cine e presedintele Italiei ... mi-a raspuns ca stie, evident.
Inclin sa cred mai degraba ca studentii care vin spre stiinte politice sunt de fapt mai degraba interesati intr-o cariera usoara in administratie, fara sa aiba un interes real in treburile publice.

Anonim spunea...

Domnule Preda, exact asta remarcasem si eu: Presedintele Basescu nu va fi "beneficiarul" unei eventuale revizuiri a Constitutiei.
Eu cred, daca ma uit in urma la alte reforme(nu neaparat constitutionale)ca mai devreme de 2-3 ani nu vom avea o constitutie noua.
Asa ca de prevederile noi va tine cont Presedintele Romaniei din mandatul urmator(2014-2019 ?).
Nu inteleg de ce, odata cu lansarea dezbaterii asupra reformei constitutionale,nu s-a insistat si asupra acestui aspect. In felul acesta dezbaterea publica ar fi, macar partial, "deparazitata" de eterna obsesie Traian Basescu - dictator.

Anonim spunea...

Decizia de a nu cenzura este nobila, insa din pacate scade foarte mult signal-to-noise ratio-ul. Am suspiciuni ca unii postaci sunt profesionisti, in sensul ca asta e job-ul. Daca urmariti articolele d-nului Avramescu de pe bursa.ro, sau ale d-nului Patapievici din EVZ, veti observa acest lucru si dvs.

Este tolerabil atata vreme cat aveti putine comentarii, dar de la o anumita masa critica am observat ca cele pertinente dispar cu totul. Cine se oboseste sa exprime ratiunea intr-o camera plina cu injurii urlate?

Va doresc mult noroc :)

Anonim spunea...

Un mic fragment din intervenţia domnului Preda la dezbaterea ISP găsiţi la http://razvanbraileanu.wordpress.com/2009/01/28/30/

Anonim spunea...

Dle Cristian Preda
Nu stiu la cine va referiti, eu am postat doar o singura postare sub numele "Anonim" dar la sfarsit am semnat cu numele cu care am semnat si cand v-am adresat intrebarile pe Hotnews (Andra).
(modalitatea de a trimite mesaje e complicata asta e motivul pt. care multi aleg sa trimita postarile cu "Anonim")
Va multumesc pentru raspuns, insa marturisesc sincer ca n-am inteles nimic.
Cum poate exista "libertatea de expresie" despre care vorbiti, in conditiile unui Monopol mediatic? Este tocmai lucrul asupra caruia va ceream parerea. Spuneam ca ati lansat un proiect bun care, in absenta unei Prese libere, va avea soarta rea a celorlalte proiecte bune lansate in ultimii 4 ani (referendumul pt. vot uninominal si primele alegeri uninominale din istorie). Si va mai ceream parerea asupra faptului (despre care vorbeste si dl. Patapievici astazi in EVZ) ca acest monopol media este un adversar al democratiei.

Eu personal nici nu am terminat de citit Analiza regimului Constitutional, si dupa cate vad pan acum, ceea ce citesc e foarte departe de intelegerea unui om de rand fara cultura politica. In aceste conditii, pt. ca oamenii de rand sa ajunga sa inteleaga si ei ceva, ar fi fost nevoie nu doar de o presa impartiala (si nu politizata unilateral cum e presa roman) - ci chiar de o presa binevoitoare de-a dreptul. Altfel – slabe sperante ca acest proiect sa poata deveni unul “national” adica sa fie :inteles cu discernamant de catre toata populatia.
Am sa citesc Analiza urmarind sa vad in special daca exista ceva ce priveste media. Parca in constitutia Elvetiei este prevazut asa ceva.
Va multumesc,
Andra

Anonim spunea...

"Nu cedati santajului znobilor si nu cenzurati!" asa trebuie sa scrie pe frontispiciu oricarui bloggerist ot Carpati...

Caci daca (nici macar) libertate nu e, atunci ce mai e, bre, in Rumania asta ex-pcr... ?