vineri, 30 ianuarie 2009

Politicieni-vedete

In ultima vreme, la TV apar multi politicieni care nu dispun de un sprijin politic semnificativ. E vorba fie de membri ai unor partide care n-au intrat vreodata in Parlament, fie de politicieni care au fost refuzati de electorat, dupa ce au fost o vreme senatori sau deputati. Buruiana si Funar, Lavinia Sandru si Codrin Stefanescu, Bolcas ori Pavelescu au devenit prezente mediatice constante. Uneori, scena e ocupata doar de asemenea personaje. Ultima tendinta e reinventarea unora care disparusera de multa vreme, asa cum se intampla cu fostul premier Ciorbea sau cu fostul ministru D.V. Ursu. Aici avem o problema. In nici o tara din lume, partidele neparlamentare nu au primul plan. Cu atat mai putin zi de zi. La noi se poate.
Sa observam insa ca acesti politicieni nu au un proiect. Ei nu sunt invitati pentru a infatisa o viziune sau macar o critica sistematica a unei politici. Sunt chemati pentru a comenta. Pentru o opinie.
Acesti politicieni se alatura in platourile de televiziune unor jurnalisti. Cum uneori acestia din urma nu sunt neutri, ci partizani, confuzia e maxima. Se mai intampla ceva: de multe ori, jurnalistii sunt mai inteligenti si mai simpatici decat politicienii cu pricina. Discursul politicienilor delegitimeaza astfel politica.
Exista o singura ratiune a existentei unui asemenea mecanism. In lipsa unei legitimitati electorale, in lipsa unei credibilitati intelectuale, e vorba exclusiv de dorinta unor oameni de a fi vedete. Avem insa nevoie de vedete din lumea politica? Nu ajung cele din sport si divertisment care le-au inlocuit, de altfel, pe cele clasice, din teatru si cinema?
PS In aceasta seara, voi fi decorat cu Legiunea de onoare. Ceremonia va avea loc de la 18h, la Ambasada Frantei. Sunt foarte bucuros pentru aceasta recunoastere externa.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Felicitari pentru primirea Legiunii de Onoare!

Din pacate, mass-media tinde sa confunde viata politica cu un spectacol mediatic. Politicienii sunt conditionati "ontologic" ("fiinta" lor de politicieni, bat-o vina!) de nevoia de a comunica. De aici: cercul vicios!

Problema pe care o sesizez eu este alta: nu orice politician este considerat de catre mass-media ca fiind o potentiala vedeta. Se investeste doar in imaginea celor care pot oferi show "de calitate".
Lavinia Sandru, Daniela Buruiana, Codrin Stefanescu sau Pavelescu pot sa produca prin prestatia lor publica (limitata doar la aparitii la televizor) ratinguri comparabile cu cele obtinute de OTV.
Cazul Ciorbea este, din punctul meu de vedere, edificator. Domnia sa a fost "descoperit" de televiziuni doar dupa ce, invitat la niste emisiuni unde fusesera chemati toti fostii premieri ai Romaniei, a avut ocazia sa demonstreze ca poate sa fie agresiv si amuzant. Cu alte cuvinte: capabil sa faca show!

Domnul Victor Ciorbea a dobandit astfel prilejul de a-si expia frustrarile si nervii in public, retraind gloria de altadata. Televiziunea X (R. pt cunoscatori) are sansa de a face rating fara sa fie nevoita sa investeasca in programe gen "Schimb de mame" sau "Din dragoste". Iar poporul are parte de circ...serios (nu sunt mai seriosi politicienii nostri reciclati prin emisiuni decat vedete gen Mircea Radu sau Dan Negru? Desigur ca da).
Toata lumea castiga! Dar, ca sa preiau o intrebare a lui Horia Roman Patapievici: ce se pierde atunci cand se castiga?
Daca aceasta intrebare va deveni interesanta si pentru marele public atunci sunt sigur ca posturile noastre de televiziune se vor grabi sa o integreze intr-un concurs cu premiu de un milion de euro. Sau ii vor ruga pe doamnele si domnii mai sus-mentionati, sa raspunda la ea in cadrul unor talk show-uri...

Cu respect,
Bogdan Duca

Anonim spunea...

Sunt curios, sunt platiti pentru aceste aparitii? Daca da, cam cu cat?

Anonim spunea...

Felicitari pentru decoratie, intr-adevar o onoare! Poate faceti o poza, sunt curios sa vad cum arata asa ceva.

Anonim spunea...

Felicitari!

ps
L-ati uitat pe senatorul Serban :) . Cred pe de alta parte ca televiziunile in esenta nu sunt vinovate. Pur si simplu castiga audienta cu investitii minime. In plus nici nu cred ca exista persoane cat de cat onorabile care sa fie dispuse zi de zi sa stea prin platouri. Pur si simplu au si altceva de facut.

Eu cred ca singura solutie e ca langa 2-3 din categoria aia sa apara si cineva care sa ii puna la punct sau sa ii umbreasca.

Anonim spunea...

Domnule profesor, din păcate, aceşti oameni reprezină adevărata opoziţie. PNT-CD, PRM, au fost partidele scoase pe usa din dos (stim prea bine cine a facut acest lucru):)

Anonim spunea...

Felicitari pentru decoratie.

Si eu ma intreb ce cauta la TV toti expiratii pe care ii enumerati. Probabil ca sunt acolo ca sa transmita mesajele unora sau altora. Acesti oameni, care au demonstrat in timp lipsa lor de valoare, sunt o metoda relativ simpla si ieftina de a spune lucruri pe care altii s-ar jena sa le afirme. Din motive de etica de exemplu.

In colt de lume spunea...

Se stie si se apreciaza mult ce ati facut si inca faceti pentru francofonia mondiala. Recunostinta meritata. Felicitari!

Anonim spunea...

La lista de mai sus mai pot fi adaugati Emil Constantinescu, Mugur Ciuvica, Cozmin Gusa, Adrian Paunescu si alte asemenea personaje iesite prin usa din dos a politicii. Impresia mea e ca joaca mai multe roluri, cel mai important fiind acela de a critica in mod constant pe presedintele Traian Basescu si pe PDL.

Dintre acesti critici de buzunar, cativa mi se par cu adevarat abjecti. Orice om care urmareste trioul Constantinescu - Ciorbea - Ciuvica este perfect constient de campania pe care o duc impotriva lui Basescu. Nu zic, putem fi pro sau contra ideilor sefului statului si nu e nici o problema in asta, dar respectivii se comporta de parca singura si marea amenintare la adresa democratiei romanesti este Traian Basescu. Acesti oameni sunt atat de porniti impotriva sefului statului, incat sunt gata sa se frate cu oricine, inclusiv cu Necuratul. Amintiti-va, domnule Preda, de emisiunea lui madam Firea, de acum o saptaman-doua, de pe Antena 3. Nastase si Iliescu, intre ei Ciuvica, toti profund preocupati de soarta democratiei romanesti amenintate de tiranul Basescu. Ce repede a uitat maestrul Ciuvica de arestarile lui Nastase!

Asta este tara in care traim.

P.S. Felicitari pentru decoratie, domnule profesor!

Anonim spunea...

Urmeaza Basescu pe lista ratatilor politici.

P.S. Sunt de DREAPTA, nu de stanga. Dar sunt mai radical decat neoconii. Si culmea, nici legionar nu sunt, teapa.

Ramane cum am stabilit: urmeaza Basescu.

Anonim spunea...

Cat curaj! Ai "semnat-o" anonima! :))

Anonim spunea...

@Anonim
Sunt putine sanse sa prevedeti corect evolutiile viitoare ale actorilor principali ai scenei politice; vedeti, Presedintele va e superior macar prin asta: are viziune :-).