vineri, 10 aprilie 2009

Simple constatări

Făcând un scurt bilanț al zilei de joi, când am publicat aici (vezi mai jos) un banc auzit în cursul dimineții, constat următoarele:
1. Un banc a trezit mai multe reacții decât zeci de postări despre cărți, evenimente din alte țări, descrieri de monumente și expoziții, considerații teoretice etc.
2. Numeroși cititori nu au văzut în bancul cu pricina problema (interesantă, zic eu) pe care o punea, ci doar o ocazie ca să mă jignească. E păcat. Timpul nu trebuie consumat cu acțiuni care dizolvă încrederea pe care o avem în semenii noștri. Recomand abandonarea unei asemenea atitudini, care nu face bine pe termen lung. Hobbes a scris pagini memorabile despre asta.
3. Numeroși cititori nu au aflat că nu mă intimidează vulgaritatea pe care ei o asumă, mai cu seamă atunci când au drept adăpost anonimatul. Le promit că, dacă insistă, voi delimita o rubrică specială pe blog unde ei să poată afișa orori. Am scris mai demult că nu suport cenzura și că nu o voi folosi niciodată. Trebuie să grădinăresc însă puțin spațiul acesta, care este o parte a spațiului public. Iar eu țin la decența spațiului public.
4. E puțin trist, dar văd că din ce în ce mai puțini cititori au umor. Cred că se iau prea tare în serios atunci când încearcă să profite de spațiul virtual pentru a poza în apărători ai unor principii pe care nu le pot, de altfel, verbaliza. Dispariția gustului pentru umor e îngrijiorătoare. Așa că, dacă mai aud bancuri bune, le voi posta aici. Umorul e semn de sănătate socială.
5. I-am învățat pe studenții cu care am lucrat de-a lungul anilor să facă deosebirea dintre spațiul academic și cel pur politic, oferindu-le criterii și explicații. Cei care folosesc acest blog pentru a-și afișa – chipurile, ca foști studenți – dezamăgirile față de „politicianul Preda”, fie nu au înțeles deosebirea pe care am făcut-o, fie sunt niște mincinoși care știu doar că sunt profesor, dar nu m-au auzit sau citit niciodată. Regret să le spun acestora că nu sunt deloc naiv. Traducere: nu mă trage nimeni pe sfoară! Iar în politică am intrat, cu nervii tari, pentru a face un parcurs lung și, sper eu, ascendent.
6. Le mulțumesc detractorilor din presă și în mod cu totul special echipei Gâdea de la Antena 3, pentru sporirea semnificativă a traficului pe acest blog. Sunt convins că, atunci când vor avea curajul să mă invite în emisiunea pe care o păstoresc seară de seară, le va spori și lor audiența.
7. Vineri de la 15h, la Librăria Cărturești voi participa la o dezbatere despre chestiunea romilor. Amănunte la adresa http://debate-house.blogspot.com.

53 de comentarii:

Anonim spunea...

eh:), "Omul, inzestrat cu o digestie solida, poate sa indure multe" :)).

dan perjovschi spunea...

danperjovschiDraga Cristian,

moderarea unei liste de discutii nu inseamna cenzura ci cistig de timp. timpul meu fiind pretios te incurajez sa moderezi fara mila timpeniile si vulgaritatile.

in ce priveste reactia la banc si apatia la teorie e normala acolo unde pricipele candideaza la presedintia republicii

dan

Cristian Preda spunea...

Îți mulțumesc mult, Perjo!

Anonim spunea...

Eroare,
o reactie care nu a generat un comentariu nu este în mod obligatoriu o reactie invalida ci doar o reactie "en sommeil".
O replica din excelentul documentar al lui Alexandru Solomon, Europa Libera, vazut asta seara la Paris : "Poti minti o lume un timp, dar nu poti minti pe toata lumea si la nesfârsit". Deci...
Nota despre "Platon şi ornitorincul intră într-un bar..." scris de Thomas Carthcart şi Daniel Klein, mi-a ramas în minte pâna la a deveni o obsesie, putinele fraze despre carte mi-au trimis interesul.Propun chiar celui sau celei interesante un schimb ca la laptaria lui Enache! Primul care ajunge la Paris si vrea sa dea cartea contra "Où va l'Europe", de Philippe Moreau Desfarges, sa dea un semn.
O mica dovada astfel, umila si umana, ca uneori un blog poate furniza materie de reflectie si de aducere aminte. Ceea ce înseamna, implicit, ca este un bun blog.
P.S. Nu e un banc.

Cristian Preda spunea...

Cartea e tradusa si in franceza. Asa ca problema lecturii poate fi rezolvata si fara schimb...

Ovidiu spunea...

Iar în politică am intrat, cu nervii tari, pentru a face un parcurs lung și, sper eu, ascendent.

Mi-a plăcut declaraţia asta, o strategie de bun simţ în 20 de cuvinte, felicitări, sper să vă ţineţi de ea.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Sunt de acord intru totul cu partea referitoare la cei care se iau prea in serios. Aceia sunt intr-adevar afectati, nenaturali si cu frana de mana trasa la nivel cognitiv.
As remarca totusi, daca-mi permiteti, ca aveti un ton destul de acid in critica asupra celoralalti, uneori usor superior.
Spor in tot ce faceti si succes in cariera politica.

Anonim spunea...

Stimata domnule Preda,

Ati gresit foarte tare cu bancul acela total nepotrivit pentru o persoana care se vrea intelectual.

Partizanatul politic nu ar trebui sa fie promovat de un profesor universitare care incearca sa prezinte obiectiv diferite doctrine si sa initieze diferite dezbateri (debate = discutie in contradictoriu).

Obsesia pentru un singur personaj (Dinu Patriciu, Hitler, Dalai Lama, Allah) care trage sforile din umbra nu poate decat sa indice prezenta unui complex patologic total nepotrivit (pentru un om pus sa ghideze destinele unui popor, fie el si din postura de consilier care are un cuvant greu de spus in diverse chestiuni.

De asemenea, promovarea ideilor in spatiul virtual prin intermediul unei pagini de blog nu este potrivita cu situatia dumneavoastra. Este ridicol felul in care postati mesaje de multumire la mesaje de incurajare.

Elevii de gimnaziu, elevii de liceu, adolescentii si studentii procedeaza in acelasi fel si nu au pretentia ca sunt europeni, cu studii postuniversitare si "profesori doctori docenti academician inginer chimist Elena Ceausescu".

Stimate domnule consilier, invatati sa acceptati critica si invatati sa recunoasteti ca sunteti om, deci supus greselii.

Faptul ca nu apreciati decat mesajele laudative nu reprezinta decat primul pas spre dictatura si instaurarea camarilei de aplaudaci.

Ati gresit profund domnule Cristian Preda.

Bancuri proaste de acest gen se aud si de la oameni cu 4 clase care beau o cinzeaca la bodega satului.

Cristian Preda spunea...

Completare pentru Anonimul interesat de volumul lui Cathcart şi Klein, "Platon şi ornitorincul intră într-un bar": volumul în franceză a apărut la Seuil în aprilie 2008, în traducerea Sylviei Taussig.
Completare pentru toată lumea: aceiaşi doi autori au publicat şi un volum despre politică. Acesta va apărea în română, tot la Nemira, sub titlul "Aristotel şi furnicarul merg la Washington. Mic anti-tratat de abureală politică".

Cristian Preda spunea...

Anonimului care îmi reproşează că spun bancuri pe care le-ar spune şi cei cu 4 clase. Ţin seama, evident, şi de reacţiile negative. Nu mă intimidează însă impostorii. Pe de altă parte, bancurile sunt ceva foarte democratic, în sensul în care înţelegerea lor nu depinde de nivelul studiilor sau, în general, de nivelul experienţei. Puţin umor....

Anonim spunea...

Domnule Cristian Preda, sunteti pur si simplu arogant.

Cristian Preda spunea...

Cum este prima dată când mi se spune că sunt arogant, v-aş fi recunoscător dacă aţi putea detalia...

Anonim spunea...

Domnule anonim, se pare ca dvs nu sunteti PUR, ci doar un SIMPLU anonim.

A.Constantinescu

victor L spunea...

Ma repet de la postarea cu bancul: pare ingrijoratoare lipsa de umor.
Cum zic unii :"intr-o tara trista plina de umor".
Si altceva pare plin de umor: au gasit ca bancul la adresa printului Duda e o atingere la maiestate, uitind ca Duda candideaza la vulgara Republica.

E doar un banc @Anonim de la ora 09;10

maria spunea...

D-le Preda ,
Cea mai mare parte dintre anonimi scriu ceea ce-au fost instruiti sa scrie .Eu cred ca va pierdeti timpul acordandu-le atentie .
N-ati remarcat ca au navalit in haita ,cu tema bine invatata ?
Si asta e doar inceputul ,se pare ca e mare forfota prin subsoluri !

Unknown spunea...

Cred că va trebui totuşi să introduceţi într-un fel sau altul moderarea, pentru că riscaţi să fiţi copleşit de nr. de comentarii fără rost. 80 de comentarii, nu va sta nimeni să le citească. Din punctul meu de vedere, valoarea unui blog este dată în egală măsură de autorul lui, cât şi de comentarii.
Pe de altă parte, ştiţi ce se spune despre troacă şi porci, riscaţi să vă murdăriţi. Din păcate, spaţiul online românesc seamnănă mai mult a troacă.

Anonim spunea...

Dom'le, trista tara mai e si asta ... face unul un banc si toti sar in capul lui. Da' sensibili mai sunteti mai ... cand o dovedi nea Duda asta de-l laudati toti ca e ceva de capul lui, da' nu asa, la bratul ASR principesa Margareta, ci singur, pe picioarele lui, va dau dreptate. Pana atunci, mai vedem.

Republicanul monarhist.

Anonim spunea...

dle preda constat in continuare ca nu intelegeti prea multe...

Ca sa va luminez: reactiile pe care le primiti pe blog sunt exact ceea ce atrage atitudinea dvs.

Glume proaste si bancuri = reactii pe masura.
E simplu.
Aroganta = reactii pe masura.

Daca vreti sa gradinariti acest "spatiu" e ca si cum ati intoarce oglinda cu fata la perete.

Sunteti un simplu om care da cu bidineaua pt seful sau.
De ce va luati chiar Dvs prea in serios si asteptati altceva de la altii...
Come on...

Anonim spunea...

Pentru Anonimul de la ora 10:52:

Jos palaria!
Ai tot respectul meu!

Andra spunea...

10 aprilie 2009 10:52
@Anonim

Prietene, gluma e chiar situatia in care s-a pus Duda singur si nesilit de nimeni, si e o gluma tare proasta - aici sunt de acord.
dar daca el a ales ridicolul, eu ce sa fac, sa ma prefac ca nu observ – ca pe vremea lui Ceausescu ?
:)

pai daca incepem sa ne fie frica sa "vorbim" ce facem ?

Anonim spunea...

dle preda, daca tot va uitati pe hotnews poate ati observat si poll-ul care il arata pe Radu Duda egal cu Traian Basescu.

Seful Dvs este intr-un declin abrupt.
Altii urca...

Umorul s-ar putea sa va ajute sa treceti mai usor prin asta

Anonim spunea...

Pentru Andra:
Draga Andra, cred ca te grabesti cand te referi la Radu Duda.
S-ar putea ca viitorul sa iti ofere o surpriza (mare).

Oricum, daca nu iti plac surprizele iti ofer de acum o certitudine: Traian Basescu nu va mai fi presedinte.

Nu a zis nimeni sa nu vorbim - cred ca ai inteles gresit - toti sunt liberi sa isi exprime toate punctele de vedere.

Anonim spunea...

pai, pe bune, stimate domn preda, daca tu arunci cu gunoaie in aer (sau pe blog), ce te astepti sa ai in jurul tau, flori de iasomie, miresme de trandafir...?

Are dreptate ala de mai sus - what you give is what you get!

Andra spunea...

10 aprilie 2009 11:17
@Anomim

Prietene, eu vorbesc despre situatia in care s-a pus duda in prezent - tu imi aduci argumente din viitor

Cine are o problema aici...? :)

Injuraturile si atacurile la persoana nu sunt discutii - sorry to break this to you.
Gluma dlui Preda nu contine astfel de lucruri - in schimb tovarasii aparuti din subsoluri au luptat exclusiv cu arme murdare... ceea ce spune f. multe... :)

nu ma intereseaza duda, de fapt... e doar un pretext ca sa-l facem pe Dl. Preda si mai interesant...:)
(a castiga pe serviciul adversarului se numeste asta, doar ca cei care nu inteleg o gluma, nu pot sa se prinda nici de asta :)))
Trebuie sa plec acum. Numai bine.

PS: anyway, s-a marcat: e rau de tot daca glumesti pe seama tov-ului duda.
Ce ne facem daca-i intra-n cap sa-l "joace" si pe Carol al II-lea ?

Anonim spunea...

au aparut deja informatii pe surse ca Radu Duda are sustinere mai mare decat pare la prima vedere...

Anonim spunea...

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-5570220-principele-radu-duda-candidatura-unui-independent-presedintie-este-garantia-exercitarii-nealterate-mandatului.htm

asta e informatia fantastica de pe hotnews despre sansele lui Duda ?

Hai sa facem revista presei:

http://revistapresei.hotnews.ro/stiri-revista_presei_politic-5572564-politic-show-principele-lui-patriciu-vrea-fie-presedinte-mihaela-geoana-jurnalistii-interesat-viata-privata-fiului-meu-png-cauta-inlocuitor-pentru-becali-iar-sase-politicieni-sub-lupa-unui-expert-fbi.htm

http://www.cotidianul.ro/principele_radu_tradeaza_monarhia_ca_sa_cucereasca_republica-80095.html

http://www.cotidianul.ro/lansare_cu_strigate_la_presedintia_romaniei_a_principelui_radu_video-80102.html

http://www.cotidianul.ro/duda_de_romania-80074.html


http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/846855/RODICA-CULCER-Actorii-mogulilor/

Mie mi se pare ca presa nu a primit cu prea multa simpatie candidatura dlui Radu Duda. Unii au fost chiar nepoliticosi ... "Duda de Romania". Dl. Preda a fost elegant chiar, in comparatie cu cei de la Cotidianul sau Evenimentul Zilei.

Dar sa vedem ce zice Gandul ...

http://www.gandul.info/actualitatea/un-nou-candidat-la-presedintie-de-la-cine-fura-printul-republican-radu-duda.html?3927;4192806

uite un subtitul+ sectiune
din articolul asta:
Sondajele nu-l creditează pe Radu Duda cu şanse reale

Ultima măsurătoare făcută de sociologi, în iunie 2008, îl credita cu un capital de încredere de doar 2,6 la sută. O cercetare mai recentă realizată în octombrie 2008 de către CSOP pentru PD-L arată că doar 10 la sută dintre repondenţi se declară monarhişti, faţă de 90 la sută – republicani, întrebarea fiind relevantă doar pentru capitalul de simpatie al românilor faţă de regalitate. Democrat-liberalii au aflat că doar 5 procente dintre votanţii lui Băsescu sunt monarhişti. Extrapolând, preşedintele în funcţie ar pierde, procentual, la vot direct, doar 2,5 procente. Calculând în mod similiar, specialiştii au stabilit că PNL ar pierde 1 la sută şi PSD – 1,5 la sută. Aceste calcule sunt însă teoretice, pentru că nu se ştie dacă un simpatizant al monarhiei ar vota un candidat al Casei Regale la Preşedinţie. Regele Mihai stă mult mai bine în sondaje, el având, tot într-un sondaj CSOP din ianuarie 2009, o cotă de încredere de 20 la sută.

Sa vedem ce zice Adevarul:

http://www.adevarul.ro/articole/dinescu-principele-radu-figura-pe-o-lista-cu-persoane-de-sprijin-ale-securitatii.html

http://www.adevarul.ro/articole/principele-radu-aspira-la-presedintie.html
(asta are toate datele unui articol de reclama, in particular)

Anonim spunea...

cristian preda - am fost la o tiganca ieri si a dat in carti!

a vazut clar ca Traian Basescu va pierde alegerile.

ai putea sa te reorientezi de acum pt un nou job, de ex. sa te agati de Corneliu Vadim Tudor - tu stii sa aplauzi bine si lui ii plac oamenii ca tine

Anonim spunea...

Am o poezie (autor, Tuca@Caracal):

Esti o Duda,
Esti un Crin,
Esti Patriciul cel mai fin.

Anonim spunea...

Hi hi hi
Au inceput sa scrie analfabetii insulte. Ashtia sunt simpatici, ca sunt asa de prosti incat cred ca toata lumea se ataca la injuraturile lor. Pentru ei, pentru anonimii de la pranz, am un raspuns pe masura: puneti mana pe carte mai tremuricilor, nu va mai dati rotunzi pe aici, ca inteligenta nu e contagioasa ca prostia cu care v-ati molipsit de pe blogul lui Ciutacu.

Cititorul Anonim

Anonim spunea...

Catre omul cu revista presei:
Imi place de voi - tineti-o tot asa!
Bucurati-va mult si tineti-o pe caterinca.
Asta ii va ajuta si mai mult pe ceilalti.
Uitati de nenumaratele calcule ce pot aparea in urmatoare luni si fiti convinsi ca asa va fi cum credeti voi azi.
Mai vorbim prin august...
Sper sa aveti si atunci umor

Anonim spunea...

... avem Crin, Duda, Ge(o)ana ... Doamne, ce va urma? Sper sa nu ne pomenim cu unul Ficat, Rama sau Dumicat ca o sa candideze la prezidentiale ...

Anonim spunea...

nimic interesant pe acest blog!!!!!!!!!!!!!

asa autor - asa replici...

Adio

Anonim spunea...

@Anonim@12.09

Eu constat ca in presa, AS principele Radu e tratat fara deferenta,e numit ba Duda, ba Duda de Romania, ba principele Radu Duda. Asta inseamna ca nici pozitia sa, nici calitatea de membru al Casei Regale nu impresioneaza pe nimeni din presa. Poate e si un rezultat al ignorantei. E absurd sa recunosti calitatea de membru al Casei Regale pentru principele Radu in timp ce il numesti Duda de Romania. Vreau sa semnalez ca presa care ii e, in ultimele luni, devaforabila presedintelui Basescu, nu are nici o problema sa batjocoreasca pe AS principele Radu. E, as zice, o atitudine cel putin ostila. Stiu ca e frustrant, dar e inevitabil. E si o chestiune de educatie.
In acest context, bancul spus de Cristi Preda mi se pare mai degraba respectuos la adresa AS principele, pentru ca ii pune o problema grava, aceea a credibilitatii, problema pe care nu sunt sigur ca cei apropiati lui i-au semnalat-o. Opinia mea, sustinuta si de atitudinile presei, e ca principele Radu pierde prin gestul de acum capitalul de incredere pe care l-a adunat prin activitatea dintre 2002 si 2008, ca reprezentant al Romaniei.

Cititorul Anonim

Sneezy spunea...

Domnule Preda,

De ce nu vreti sa acceptati ca exista si bancuri proaste, chiar daca-s spuse de un profesor universitar?

Iar eventualele explicatii ale "bancului" (reteta esecului unui banc) trimit catre explicatia "filosofica" a conceptului de "pleasca" apartinand unui paleologician deja celebru.

Anonim spunea...

Si mie mi s-a parut ca bancul e prost. Cu toate acestea, ridica o problema grava.

Cititorul Anonim

Anonim spunea...

mie cel mai prost banc mi se pare urmatorul: apare un om decent in fata noastra, o varianta mai ok decat ce am avut in trecut dpdv candidati, si noi romanii, majoritatea noastra - ce facem??
Pai: incepem cu bancuri proaste precum dl preda, cu jigniri, aruncam cu noroi inainte ca omu sa zica ce are de zis s.a.m.d.

Cand avem candidati de proasta calitate ne plangem singuri de mila ca e istoria rea cu noi.
Cand apare cineva care pare curat si macar normal - il acoperim repede cu rahat si altele

Asta mi se pare cel mai grav...
Atitudinea noastra, felul noastru de a gandi, cu dl preda in frunte, intr-o functie oficiala

Mai sper inca, ca ne vom schimba in bine

Anonim spunea...

Candidatura lui Radu este inceputul sfarsitului pt. Traian Basescu.

Pt. ca Radu va agita ceva sperante si voturi, care in final, vor ramane fie la el, fie vor merge la alt candidat (probabil Crin) insa garantat nu la Traian Basescu.

Cei care cred azi ca Radu nu va conta in alegeri gresesc.

Cu cateva aliante pe parcurs = sfarsitul erei dlui Basescu.

Freud

Andra spunea...

10 aprilie 2009 12:30
@Aninim

e exact invers, situatia in care s-a pus duda nu-i deloc decenta. daca si presa o spune - atunci lumea ce sa faca, sa ia pozitia de drepti, sa ne prefacem ca n-am vazut, ca pe vremea lui Ceausescu?

prin comparatie - "dictatura lui basescu" incepe sa devina raiul pe pamant chiar inainte de-a se termina :)
incepe sa-mi placa this dude

Anonim spunea...

Ce o tot umflati mai draga cu "sfarsitul erei Basescu"?
Voi nu va mai amintiti nimic ?
Nu va mai aduceti aminte circul din Parlament cu Vadim Tudor si copilul din flori al lui Dumitru Tinu? Nu va mai aduceti aminte de 322+75%?
Nu exista o era Basescu.
Exista un presedinte care a condamnat crimele comunismului, in numele statului roman. Exista o haita de disperati care nu au putut accepta asta, sa-i numesc: Iliescu, Geoana, Vadim Tudor, Voiculescu.
Va mai aduceti aminte zambetul de Mikey Mouse al lui Iliescu, in poza in care ii tine bilele de petanque Elenei Ceausescu ? E din perioada sa de neagra dizidenta, de la Iasi...
Va mai aduceti aminte cum a facut primul milion de dolari, in aprilie 1990, dl. Voiculescu ?
Va mai aduceti aminte ce ode si ce injuraturi scria Vadim Tudor in Saptamana si pe urma in Romania Mare ?
Va mai amintiti declaratia de avere a lui Geoana care a strans din salariul de ambasador (cam 2000 $/ luna) un sfert de milion de dolari in 2 ani ?
Astora le-a spus Basescu ca mama lor comuna a fost cam terorista si s-au oparit...
dupa cateva luni, a inceput "epoca Basescu" adica razboiul in transee intre "fosti" si "noi"... cu 322 etc ... eu asa percep ce numiti voi "Epoca Basescu" ... fragezeilor cu memoria scurta ...

Cititorul Anonim

Anonim spunea...

"Pasarica Andra - ciocu' mic!"

l-am citat mai sus pe dl Traian Basescu

Pacepa

Anonim spunea...

Catre Cititorul anonim:
Dar de ce te enervezi ca si-a zis omu parerea mai sus.

Tocmai va spunea cineva sa va pastrati umorul.

De ce va ofticati ca va pierde dl Basescu alegerile.
Asta e.
Vine altcineva mai bun.

Take it easy...
:)

amiba

Andra spunea...

@Cititorul Anomim

"a gandi" - la specia asta - inseamna "a te enerva" :)))

iar a te enerva din cauza speciei asteia - e pierdere de timp :)

Vali spunea...

Domnule Cristian Preda,

Observ că, uneori, vă mai scutură, încă, frisonul perplexităţii. Că vă miraţi, candid, când sunteţi zeflemisit grosier şi scuipat torenţial de comandouri troglodite, histrioni de cloacă, lachei spumoşi sau mormoloci cu veleităţi de rechini. Să nu fi anticipat oare, înainte de plonjonul dvs. politic, această viitură de imondice? Nu ştiaţi că politica, în acest colţ de lume, se face cu şmecheri feroce, admiratori ţâfnoşi, furuncule cu pavoaz şi sofisme ad hominem? E limpede că prezenţa dvs. în treburile cetăţii deranjează, prin exotismul ţinutei, al înzestrării mentale, al competenţei retorice. Şi era inevitabil ca, în lipsa unor exerciţii de cenzură pe blogul dvs., să răsară toate aceste meduze anonime şi ghiduşe care să vă dea lecţii de istorie, de metafizică sau de etică, să-şi facă din ireverenţă tabiet şi din râgâială, blazon de nobleţe. Fiţi, rogu-vă, mai puţin permisiv, mai selectiv cu textele primite, mai atent cu igiena acestui jurnal public. Pe de altă parte, mi-e tot mai greu să vă percep fără o oarecare melancolie. Un cărturar rodat într-un peisaj precum cel în mijlocul căruia aţi ales dvs. să duelaţi, va sfârşi, în lipsa unui anturaj de afinităţi şi calităţi comune, prin a-şi pierde conturul iniţial. Într-un târziu, veţi constata că v-au părăsit, pe nesimţite, entuziasmul, metafora, prospeţimea şi că, de la o vreme, începeţi să semănaţi tot mai mult cu modelul pe care, la începutul angajamentului dvs., doreaţi să-l combateţi cât mai plauzibil.

Cu respect,

Vali

Anonim spunea...

@Au aparut deja informatii pe surse ...

Aici e nevoie de cateva corecturi:

1. Nu se spune "pe surse", "pe avion", "pe troleibuz" decat daca vrei sa spui ceva de genul "am pus cate un voltmetru in paralel pe fiecare sursa" sau "un nebun s-a urcat pe troleibuz si a fost curentat" ... gramatica, manca-v-as ...

2. Ce dracu' e aia "informatie pe surse"; ne dam toti mari ziaristi, de am inceput sa le copiem jargonul de repetenti, studenti cu 3 ani la f.f. ?

3. Nu exista "informatii pe surse"; sunt zvonuri, barfe, soparle, spuneti-le cum vreti, dar tot ZVONURI sunt.

Si o observatie ... AS principele Radu si-a facut o lansare foarte buna ... pentru PD-L :-).

Anonim spunea...

Dl. Goe fata cu reactiunea

Nu-l mai acuzati pe Dl. Patriciu ca e in spatele smecheriilor care incearca sa-l sape pe presedintele Basescu. Nu e el. E Gusa. Bravo, Gusa, buna miscarea cu AS principele; alt naiv sacrificat in jocul tau de dame.

Anonim spunea...

incep sa cred ca toti cei ce sunt prin preajma lui Zeus ajung sa creada ca doar ei sunt detinatorii adevarului, ca ei sunt cei mai destepti si ca nimeni si nimic nu-i poate contrazice. Cred ca dl preda nu are de ce sa-si faca "griji" cu audienta celor de la Antena 3.
Iar in ceea ce priveste "bancu": pun si eu o intrebare: Chiar ne crede pe toti prosti?
Eu unul am fost un mare fan al dlui Preda pe vremea cand era independent si nu dependent de Basescu. Din pacate m-a dezamagit tot asa cum m-a dezamagit si Zeus.
Problema cea mai mare a societatii noastre e ca nu mai avem valori, ca nu mai avem coloana vertebrala, iar daca o avem atunci cand ajungem intr-o pozitie ne-o pierdem. Dar... din pacate nu putem rade tot in tara asta si apoi sa o luam de la inceput...

Andra spunea...

Vali,

Eu cred ca oameni ca dl. cristian preda (la fel ca sever voinescu, th. paleologu, Monica Macovei, TRU, si multi altii) au intrat acum in politica intr-un gest de solidaritate exceptional.
(nu pot sa uit cum s-a inhamat dl. voinescu in 2008, singur impotriva tuturor, cand parea ca toate sansele sunt de partea “celorlalti”).
Eu ii consider aproape providentiali, pt. ca stiu cat de multi multi romani si-au dorit sa vada astfel de oameni in politica in ultimii 20 de ani.
Si mai stiu si calitatea celor care - asemenea lor - au intrat in politica in ultimii 20 de ani: Andrei Plesu de ex. Dansul a deschis drumul pentru tineri ca ei, dar a avut imensul dezavantaj de a fi singur, de a nu avea alaturi si alti oameni de valoare in momente bune pt. tara, si partea buna a baricadei politice (doua conditii foarte greu de indeplinit impreuna in acelasi moment istoric… )

Acum vin cate 5-6 deodata – si nu unul la 20 de ani ca Andrei Plesu - si vor putea la randul lor sa formeze fiecare cate 10-20 de tineri care sa le calce pe urme, care vor intra si ei apoi (hopefully) in politica. E o progresie absolut spectaculoasa.

Astfel, foarte curand EI vor constitui massa critica – deci *ei* vor fi cei care vor determina schimbari radicale, asa cum am dorit in 2004 – si NU ceilalti ii vor schimba pe *ei*. Schimbarile vor fi cu atat mai rapide cu cat vor veni de aceasta data chiar *din interior*, din interiorul clasei politice.
Un singur om, doi, sau chiar 3 pot sa greseasca, mai multi - niciodata.
Daca acest pas reuseste, el va fi i-reversibil si va deveni un castig pentru-toti, pentru ca va crea un precedent. Toate celelate partide vor fi nevoite sa atraga astfel de oameni si sa acorde incredere profesionistilor si elitelor.

(ps. am vazut pe site ca Adm. Prezidentiala este plina de astfel de oameni valorosi dar necunoscuti inca publicului larg).

cristian_cv spunea...

Fiind pentru prima oara pe acest blog doresc sa-i felicit pe cei cativa intelectuali de valoare (din pacate numai cativa) care s-au hotarat sa intre in viata politica. Pentru PDL cred ca este o operatiune care pe termen lung ii va da vigoare, cu conditia ca "activul de partid" sa nu-i rejecteze pe respectivii.

Anonim spunea...

oamenii cu bun simt si minima ratiune din tara vor merge la vot anul asta si vor arata celor ca basescu si cristian preda ca a venit timpul pt. altfel de oameni

Vali spunea...

Andra,

Salut surâzător optimismul dvs. săţios şi utopia treptatei contaminări cu elite a politicii româneşti.

Anonim spunea...

Domnule Preda,
in completare la cele cateva cuvinte spuse pe seama candidaturii lui Duda, pot adauga daca nu se mai stie sau tine minte ca in preajma alegerilor prezidentiale din 1992 atunci cand PNL era scos din CDR, Radu Câmpeanu a propus în 1992, din poziţia de preşedinte al PNL, ca Regele Mihai să candideze la Preşedinţie, propunere respinsă(nu-l avea pe Duda) însă de fostul suveran.
Desi evident aberanta,propunerea lui Campenu a fost aprobata cu entuziasm de intreaga delegatie permanenta a PNL din acea vreme. Acestea sunt date certe, verificabile.
Ulterior, într-o conferinţă, Câmpeanu califica propunerea candidaturii Regelui Mihai la Preşedinţie drept "cea mai inteligentă propunere făcută în ţara noastră în ultimul timp". Liderul liberal nu a comentat atunci refuzul fostului suveran, dar a afirmat că "la întrebări similare, Otto de Habsburg şi Simeon al Bulgariei au răspuns categoric ".
Desigur ca Duda ca simplu cetatean si nefiind decat prin alianta in cadrul familiei regale poate indirect sa ingroape monarhia .
Ea trebuia sa moara dar as fi preferat sa moara de moarte naturala in demnitate.
Jalnica soarta i-a oferit in final istoria regelui Mihai si familiei regale a Romaniei.

adrian spunea...

PS. Nu sunt Anonim sunt Adrian

Levente spunea...

Anonimul de la ora 2.24 multumeste pentru precizarea despre cartea cu Platon si Ornitorincul. Cathcart şi Klein au mai câstigat un cititor. Comme quoi...Cât despre rest, orice publicitate, chiar si proasta, ramâne o publicitate (aceasta pentru anonimii care au editat nu note, ci mai degraba insulte, si de care ma desolidarizez, creîndu-mi tout de suite o identitate. Ii invit sa viziteze câteva bloguri din strainatate, doar pentru a se dumiri la ce serveste de fapt un blog si care sunt conditiile de utilizare).