Adrian Cioroianu e în mult mai mare măsură atașat de principiile liberale decât este Crin Antonescu. Așa că a fost obligat să plece din PNL.
Unii vor spune că e o urmare naturală. E, în orice caz, prima dezertare din partid după alegerea noului șef penelist.
Personal, regret îndepărtarea lui Adrian de pe lista PNL pentru Parlamentul European. Era un interlocutor serios, chiar dacă atunci când a fost ministru de externe și-a pierdut o parte din reputație. Aș fi preferat o dispută cu el unei confruntări cu, zic și eu la întâmplare, Norica Nicolai.
Îl și invitasem să facem în campanie o dezbatere la Grupul pentru Dialog Social, ai cărui membri suntem. Ar fi fost simpatic ca doi colegi de Grup să aibă o confruntare electorală. În orice caz, ar fi fost o premieră. Într-adevăr, deși sensibilitățile politice și opțiunile electorale ale membrilor GDS au fost si sunt și acum diverse, o confruntare electorală între membrii acestei organizații nu s-a realizat niciodată.
sâmbătă, 4 aprilie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
11 comentarii:
Domnule Decan,
Domnul Adrian Cioroianu nu a fost obligat sa plece din PNL, chiar a primit locul 8 pe lista PNL pentru Europarlamentare. Domnul Cioroianu considera ca merita mai mult si sunt sigur ca ar fi fost mult mai sus pe lista daca nu facea gafe de natura sa afecteze PNL in timpul cat a fost ministru de externe. Practic problema domnului Cioroianu este data de gafele pe care el isusi le-a facut.
In al doilea rand, domnul Cioroianu a demisionat, nu a fost exclus, desi dupa acele atacuri incalificabile pentru o persoana care ar fi trebuit sa fie atasat de PNL ar fi putut fi exclus pe buna dreptate.
De pe vremea CPT orice voce care nu era de acord cu VOCEA era un atac incalificabil la valorile liberale. Au rămas în penele numai răgușiții. Dacă Cioroianu este cu adevărat liberal a riscat o decizie greșită legată de liberalism și de-aia a făcut acum corecția necesară. Să zicem că a fost naiv.
Eu voiam sa spun ca plecarea lui Adrian Cioroianu din PNL e inca o dovada ca liberalii nu au un loc in acel partid. Daca Norica Nicolai e pe 1 si Cioroianu pe 8, arunci PNL are o problema de identificare cu liberalismul. Cinic vorbind, mie imi convine ca Norica e pe locul 1. Daca e sa judec insa din perspectiva decentei publice, l-as fi preferat pe Cioroianu.
Da' muierea lu' Crin, "parfumu' cel mai fin"...? Esteeeee, loc 2, dupa madam Norica!
Pute. Si Crin, acest sef de "lot 2" Patriciu la sefia PNL (sau ce a mai ramas din el; traseul PNTcd?).
Dincolo de (unele) gafe impardonabile ca Ministru de Externe, unde as pune in prim-plan una mai putin comentata: stradania...ca si inexistenta ca romanii din afara sa poata sa voteze, stiuta fiind "simpatia" de care s-au bucurat conducatorii PNL si ideile lor printre romanii din strainatate, Cioroianu este un istoric reputat, un om de cultura autentic.
Si e un om cu convingeri liberale clare, neintinate de..."memoria PCR" (ptiu, drace!), de "prezenta marelui conducator-sponsor Patriciu".
Ceea ce nu stiu care dintre cei care erau si sunt inaintea sa pe lista pentru Europarlamentare intocmita de Crin Antonescu.
Madam Nicolai, ce sa..., in afara de oftica de moarte ca nu i s-a "servit" Min.Justitiei pt a continua smenaria Justitiei "Chiuare" :) ..., repudiata de la PNTcd si aciuita la PNL pe "traseul" stiut, va contribui desigur la "propasirea PNL" in actualele alegeri europarlamentare.
Despre economistul reputat Daniel Daianu..., despre ce se aude ca i se pregateste seful Tineretului PNL Csibi Gabor ("adus" pe locul lasat liber de Cioroianu, 8, pt..."incurajare si mentinere")...? Manevre. Cu siguranta de (mare!) succes si pentru nou-instalata conducere.
Deh..., acu' nu mai merge cu smenu' aranjat de Mihai Voicu pt 30 nov 2008, cand mai toata conducerea PNL a intrat in Parlament pe usa din dos, de pe locurile 4, 3 si 2 (doar 44 parlamentari actuali ai PNL au castigat efectiv alegerile..., din 93, restul s-au aciuit cu smenu' de asa-zis uninominal regizat de M.Voicu si Hrebe).
Se voteaza pur politic la Europarlamentare, pe liste de partide si, pare-se..., la ce a "practicat" in guvernarea sa caltabosita si la ce a "produs" post-alegerile parlamentare si post-alegerile interne de partid,
PNL are toate sansele unui PNTcd2.
De dorit ar fi si ca la urmatoarele alegeri pentru Parlamentul Romaniei sa existe vot uninominal autentic, locul 1 efectiv sa reprezinte oamenii din colegiul respectiv in Senat/ Camera, nu...sa fie ineptiile consemnate anul trecut, cand multi romani au dat castigatori pe cineva in colegiul lor si...a ajuns un ins pe care l-au respins categoric (ex: guralivul politruc Ioan Ghise-PNL, la Brasov, a fost huiduit la propriu, a pierdut lamentabil alegerile, dar ajuns de pe locul 3 deputat, cu vreo 10 si ceva la suta!).
Daca imi permiteti o ironie, dupa atatea articole intitulate "Liberalismul domnului X", poate va gasiti timp sa analizati si relatia domnului prim-ministru Emil Boc, presedintele PDL, cu ideologia populara europeana. Eventual folosind drept material de lucru interviul acordat aseara pentru Antena 3, in care a repetat de zeci de ori, in mod absolut obsedant, cuvantul "solidaritate" care, din cate stiu eu, este notiunea de baza a unei alte doctrine politice...
Am si eu o mica nedumerire.
Faptul ca PDL are lideri liberali de foarte buna calitate nu este un secret.
Ce ma mira insa este ca acest liberalism nu pare sa percuteze politicile economice ale partidului, care sunt mai degraba de factura social-democrata. E un liberalism intelectual, mai mult al bunelor intentii la nivelul liderilor de opinie liberali din PDL, care par in mare masura ignorati de liderii de-facto (Berceanu, Videanu, Blaga etc).
Iata ca acum (dupa foarte multe asigurari de ne-crestere a impozitelor si sprijin a IMM-urilor), d-nii Pogea/Videanu/Boc planuiesc un impozit forfetar, obligatoriu cu o suma minima destul de piperata pentru toate firmele, inclusiv cele care nu reusesc sa faca profit sau ies in pierdere. Deci un impozit pe existenta firmelor, ceva - cred - rar intalnit in lumea civilizata.
Pe de alta parte, se anunta niste (adevarat, mici) majorari de pensii si salarii pentru sectorul public. Bine ca mai luam niste bani de la sectorul privat!
Asta in conditiile in care - din experienta mea - serviciile publice oferite de stat pentru firme sunt de foarte proasta calitate, nu exista nici un fel de sprijin pentru IMM-uri (va rog, vedeti Irlanda, ca sa vedeti ce poate face un stat competent care e interesat de ecosistemul micilor afaceri).
De exemplu prima problema majora de care se loveste o microintreprindere este sediul social. Business park-uri practic nu exista, nu exista nici acele "pepiniere de firme" ca in vest, chiria in putinele cladiri de birouri este stratosferica (de regula spatiile disponibile sunt prea mari si in plus se cer leasing-uri pe ani de zile), asa ca multe microintreprinderi pornesc ca firme de apartament, unde trebuie sa treaca prin experienta umilitoare a semnaturilor vecinilor, nu intotdeauna binevoitori. Asta e nivelul de sprijin al IMM-urilor in Romania, o chestie pur romaneasca.
Tot in tarile civilizate, statul opereaza corect cu TVA-ul. Trimestrial, firmele platesc TVA (daca au de plata) sau factureaza statul (daca au de incasat). La noi, este unidirectional (va las sa ghiciti directia). Sunt penalitati severe pentru intarzierea platilor. Firmele care exporta in UE nu incaseaza TVA, dar platesc TVA in stanga si-n dreapta. Aceste firme sunt cele care aduc euro in tara.
Darile la stat, la noi, sunt calculate la momentul emiterii facturilor, si nu al incasarii lor. Imaginati-va ca poate nu va luati salariul cateva luni (e criza!) dar statul pretinde in continuare partea lui de impozite, pe care trebuie sa-l platiti din buzunar, si va umple si de penalitati. Eventual va blocheaza conturile, ca sa nu puteti macar sa mergeti la supermarket, sa cumparati lapte.
Va suna a liberalism economic?
Si din cate am vazut, ca sa discutam despre corectitudinea statului, as avansa chiar ipoteza ca 100% din contractele pe bani publici sunt masluite intr-un fel mai mic sau mai mare. Ca sa spun invers, o firma care pur si simplu are capacitatea de lucru, a trecut prin licitatie cu cea mai buna oferta, dar nu cunoaste/nu da spaga/nu are legaturi politice nu va castiga, indiferent de circumstante.
Pot sa continui cu diverse chestii absurde. Iata ca think-tank-ul economic PDL planuieste si sa faca cheltuielile cu automobilele nedeductibile (masura discutabila), dar pe alta parte, firmele au obligatia sa plateasca niste taxe radio/tv extrem de piparate, indiferent de inexistenta radioului, respectiv tv-ului. Eventual de doua ori, cum fac microintreprinderile de apartament (care mai platesc taxele radio-tv o data prin factura electrica). E o ramasita de la guvernul Nastase cu care PDL pare sa se impace foarte bine.
Sigur, C. Antonescu, N. Nicolai, C.P. Tariceanu si multi altii nu ofera o alternativa liberala de dreapta.
Dar va spun sincer, din cate vad, nici PDL-ul. Exista promisiunea unei justitii mai bune (promisiune cred eu, in acest moment, ratata cu actualul ministru al justitiei, alt "liberal" din lunga serie), si cam atat.
@sym: "Faptul ca PDL are lideri liberali de foarte buna calitate nu este un secret."
Ba, sa-mi fie cu iertare, este un foarte mare secret! Atat "liberalismul" cat si "calitatea" sunt un mare secret acolo, in PDL
Nu postez un comentariu propriu ci analiza unui prieten. Eu personal ma abtin sa comentez demisa sa in vreun fel si apreciez fraza de final, referitoare la faptul ca exista viata si in afara politicii.
"Demisia asta arata si infantilismul lui Cioro. Ramanea in partid, chiar pe locul 8, facea campanie, lumea uita de presatia sa lamentabila ca ministru. Redevenea ideolog / intelectual public si poate in timp isi refacea pozitia. Asa a pierdut totul pe nimic. Mai mult, arata si atitudinea fata de partid: un fel de jucarie din care primeste o functie. Si inca un lucru: din presedinte de organizatie a terminat ca nimeni politic."
Ce parere aveti?
Va apreciez activitatea si pozitiile dar ma intreb daca ne-ati putea spune ce fel de 'animal' este PDL-ul. Practic, nu ce scrie in statut.
Intreb asta pentru ca din cate vad din activitatea guvernului, pare a fi unul socialist.
S-o spun pe sleau. Poti sa elucubrezi cat poti despre doctrine politice, poti sa le dezbati la infinit la nivel intelectual, dar la nivelul politicii pure si dure (in sensul de practica) acestea au o importanta minima. Dupa cum poate sigur v-ati convins si pana acum, cel putin la noi, practic guvernele, indiferent de partidele din care au fost compuse, au facut aceeasi treaba. Au luat masuri atat de dreapta, cat si de stanga mai mult fortati de imprejurari decat de propria lor doctrina si, cel mai important pentru politicieni, au furat cat au putut din bugetul statului ca sa-si scoata banii investiti in campanii si sa mai puna si pentru anii de dupa pierderea ciolanului.
In consecinta, apreciez consecventa cu care dl. Preda face campanie electorala pentru partidul dansului, incercand (si reusind uneori) sa-i fraiereasca pe unii care inca mai cred in legatura dintre o doctrina politica si politica romaneasca contemporana, dar totusi hai sa nu ne lasam pacaliti.
Iar, de dragul discutiei, liberalismul din PD se opreste la lipirea L-ului ala in coada numelui partidului, ca-n rest ei sunt un partid popular (as opposed to liberal, judecand aici dupa afilierea sa europeana) si sunt aliati cu socialistii la guvernare. Asta dupa cum nici Cioroianu nu cred c-a fost, este sau va fi vreodata vreun apostol al liberalismului ci doar membru al unei gasti care nu s-a inteles cu noul sef pentru ca acesta i-a refuzat pozitia de primadona (lucru perfect justificabil de altfel dupa prestatia sa ministeriala) si apoi si-a luat jucariile si a plecat. In consecinta nu cred ca are vreun rost sa discutam aceasta chestiune care e la mintea cocosului si sa-i dam tenta pe care dl Preda i-o da in mod malitios.
Nu il cunosc personal pe domnul Cioroianu (desi ii citesc articolele de peste 10 ani), dar din dezbaterile de la televizor s-a aratat mai degraba a fi un Mircea Basescu apretat,nu un interlecutor serios (in loc sa apeleze la argumente si logica in discursul sau, le transmitea mai mult sau mai putin subtil faptul ca sunt prosti si ar trebui sa taca atunci cand vorbesc cu el). Nu mi se pare o atitudine serioasa fata de un partener de dialog, indiferent de partener si chiar daca nu se poarta un dialog social.
Cat despre cariera politica, a avut foarte multe sanse sa se dovedeasca un om politic de valoare. In schimb, s-a facut mai remarcat prin gafe decat prin realizari. Caci in final nu conteaza daca e un infatuat arogant superficial si infantil sau un istoric reputat, un om de cultura autentic, ci cum s-a facut remarcat in calitate de om politic.
Si sincer, m-a surprins pana si faptul ca era pe listele de europarlamentari. PNL l-a sustinut mai mult decat ar fi fost cazul. Eu nu l-as fi votat ca sa ma reprezinte si sa reprezinte Uniunea Europeana, dupa esecul ca reprezentant al Romaniei in lume.
Faptul ca a plecat din partid considerandu-se neindreptatit, in loc sa incerce sa isi repare imaginea cred ca ii releva caracterul foarte bine.
Si ce e mai rau, e ca nici nu considera ca ar fi facut vreo gafa in cariera lui, sau ca ar fi fost altceva decat un ministru de externe excelent.
Nu imi place mai mult Norica Nicolai, dar macar ea isi respecta partenerii de dialog si incearca sa argumenteze, chiar daca nu are cele mai complexe constructii de opinii. Consider ca e un prim pas spre o atitudine de parlamentar onorabil.
Trimiteți un comentariu