marți, 14 aprilie 2009

Întâlnire electorală şi emisiune la Realitatea TV

Alături de alţi doi candidaţi la alegerile din 7 iunie, mă întâlnesc cu cetăţenii de la 18h, la Cinema Gloria, str. Bucovina nr 6 (Baba Novac). De la 20h, sunt invitat la Realitatea TV.

23 de comentarii:

Gabi Dumitrescu spunea...

Domnule Preda, ati avea curajul sa va intalniti cu taranii care fac branza, acei ciobani care isi vand produsele proprii in piete si care acum se plang ca UE ii va scoate din circuitul economic? Si ei trebuie sa traiasca nu numai marile firme de procesare. Cum ii puteti reprezenta pe micii producatori cand ei nu se vor ridica niciodata la standardele UE?

Andra spunea...

Stiu ca Presa nu este domeniul care va preocupa pe dvs., dar as vrea - daca nu e prea mult - sa va r0og cu aceasta ocazie (pt. ca va intalniti cu colegi din PDL), sa-i intrebati daca vor putea face ceva si pentru europenizarea presei din Romania.

Presa este - in absenta reformei in educatie - motorul care schimba cel mai rapid (si absolut radical, adica i-reversibil) mentalitatile in Romania, din pacate insa - numai in rau.Astfel, Presa a intrat de 4 ani (deja) in logica militar-comunista in care numai lucrurilor negative li se atribuie valoare , si anume: pedeapsa (pentru ca ele reperezinta o NE-ASCULTARE fata de "sistem") - pe cand lucrurile pozitive nu sunt recompensate niciodata, nu li se atribuie nicio valoare (se cuvin, sunt datorate "sistemului" - nu individului).
Astfel am intrat intr-o nebunie a negativismului (unii spun: a nihilismului), pentru ca am ajuns sa avem practic numai o presa de distrugere.

Poate fi preocuparea pentru democratizarea si europenizarea Presei romane o preocupare valida a candidatilor PDL in Parlamentul European ?

Ramstein spunea...

Andra... credeam ca "indoctrinarea de partid" are, si ea, niste limite ale bunului-simt; PDL se straduieste constant sa demonstreze contrariul. Inainte de alegerile din 2004, pe vremea cand era in opozitie, "vajnicul carmaci" elogia presa (un mijloc de lupta politica esential, prin care cei aflati la putere atunci erau atacati pe buna dreptate). Astazi, cand este la putere si este criticat (pe buna dreptate!), acelasi "vajnic carmaci" adreaseaza presei tot felul de insulte pentru atitudinea acesteia. De vina este... presa, nu-i asa?!
NU presa este cea care trebuie sa fie "europenizata".

Anonim spunea...

@Ramstein

Eu incerc sa ma plasez la mijloc in acest caz; totusi, cand pe toate posturile TV se discuta numai daca presedintele Basescu a comandat sau nu arestarea lui Becali pentru a abate atentia de la problemele familiei sale (probleme inventate de ziaristi, de genul "fratele presedintelui dezvolta o afacere gen Popoviciu"), incepi sa crezi ca e o problema cu presa ...

Cititorul Anonim

Ramstein spunea...

@Anonim: apartamentul acela "stramt", "socialist", de peste 400mp "und ein Million", asociatiunea in participatiune a acelui individ cu limbaj de mahala, M.Basescu, nu sunt tocmai niste inventii. Dar... de aceasta data nu s-a "autosesizat" nimeni (asa cum s-a intamplat in alte cazuri).
Acest spectacol al arestarilor a inceput asa... subit. A mai fost un puseu atunci cand lupta dintre PNL si Basescu devenise acuta (cazul Atanasiu - nevinovat, doar o penibila demonstratie prezidentiala de "idependenta" a procurorilor; cazul Pacuraru, Remes). Timp de aproape cinci ani s-au intamplat putine - iar uneltele principale (Parchetul, DNA, serviciile) au fost in mainile aceluiasi Basescu si in 2008, si in 2007 etc.. Anul acesta avem alegeri prezidentiale si a sosit momentul de bilant - au trecut aproape cinci ani si in povestea cu "lupta impotriva coruptiei" nu s-a ajuns la un rezultat concret: cateva spectacole televizate si... mai nimic concret in instanta. Ne intereseaza rezultatele concrete si nu arestarile spectaculoase (cazuri ce se "dezumfla" rapid) care se inscriu in formatul "panem et circenses pentru prostime"

sym spunea...

@Ramstein

E adevărat că Puterea (acum PSD + PDL) trebuie să facă obiectul principal al investigațiilor si criticilor presei.

Ce omiteți dvs. este că în ultimii 2 ani, când PDL a fost în opoziție (singura opoziție adevărată guvernului din 2007-2008), a fost și inamicul public nr. 1 al presei. Nu puterea PNL-UDMR, cu sprijin PSD, aceasta a fost menajată. Ci opoziția, PDL-ul.

Ori asta nu mai e normal, arată o disfuncționalitate profundă a presei care nu mai funcționează potrivit interesului public ci unor interese de gașcă, cu scopuri politice, și anume de discreditare a adversarilor.

Nici nu mai vorbim de totala lipsă de profesionalism si transformarea presei în "presă de ficțiune", unde speculația și bârfa iau locul investigației si analizei.

Anonim spunea...

@Andra

Aici ati atins un punct foarte dureros: "Nici nu mai vorbim de totala lipsă de profesionalism si transformarea presei în "presă de ficțiune", unde speculația și bârfa iau locul investigației si analizei."
E inadmisibil ce se intampla, se fac acuzatii grave pe baza unor supozitii, fratele presedintelui, altfel o persoana extrem de discreta, este pus la zid si i se face proces de intentie (ar vrea sa dezvolte o afacere "gen" Popoviciu), se abordeaza cele mai triviale teme, cu tonul cel mai grav cu putinta si se iau in ras teme importante ale actualitatii ...

Ramstein spunea...

@sym, in perioada 2007-2008 PDL a fost intr-un fel de "opozitie" de tipul "nici calare, nici pe jos", din care incercau sa colecteze capital electoral si atat - presedintia (cu tot cu servicii, parchet, dna...) era a lor, iar in teritoriu aveau oamenii plasati in functii.
In privinta presei, imi amintesc ca in acea perioada trustul Realitatea avea o nuanta puternica de portocaliu - lucrurile s-au schimbat, insa, in 2009.

@Anonim: intr-adevar, in afaceri "tunurile" se trag cu... discretie.
Am fost mai putin impresionat de discretia lui M.Basescu decat de vocabularul acestuia - similar cu al fratelui.

Andra spunea...

Pt. ca presedintele sa fie criticat "pe buna dreptate" ar fi trebuit ca in ultimii 4 ani macar UNA dintre acuzatiile rostogolite la nesfarsit in presa de politicienii "vedete mediatice" sa fi fost vreodata confirmata de – macar – o singura institutie a statului.
Insa atat vedetele politico-mediatice care acuza (numai in presa) – cat si presa insasi, fug de institutiile statului ca de tamaie.

Ramstein: "anul acesta s-au intamplat putine"Asa este. S-au intamplat "putine" pentru presa “obiectiva” din Romania, pt. ca persoana lui basescu – si NU "INSTITUTIILE" statului si functionarea lor fac obiectul constant al presei, asa cum ar fi normal –
Daca Presa s-ar ocupa de ceea ce fac institutiile atunci realitatea ar arata asa:

- TOATE cazurile care au fost oprite de PNL si PSD in parlament intre 2007-si-2008 au ajuns in justitie, in timp ce "invitatii permanenti ai televiziunilor" sustineau ca nu vor ajunge niciodata.
- Odata ajunse in justitie, procesele au fost matematic TOATE amanate (patriciu, Nastase, remes, Seres, nagy, pacuraru, etc.)
- Functionarea DNA inseamna cazuri anchetate si trimise in judecata, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata pana in 2004.
- ANI – mosita de PNl – nu a verificat nicio avere de politician, de functionar sau de candidat in alegeri. Asta e “reforma morala” a PNL, cu care ne-am ales dupa ce PNL a hotarat agatzarea de putere contra renuntarii la orice promisiune electorala.
- O presa ONESTA ar cere acuzatorilor care sufoca spatiul public de 4 ani cu acuzatii la adresa PDL si a lui Basescu (si familiei lui) sa faca aceste acuzatii NU in Presa, ci la la ANI, sau la DNA sub forma de plangeri penale –asa cum a facut Mona Musca in 2004 in cazul Zambaccian. Iar daca acuzatiile sunt REALE, asa cum a fost si cazul Zambaccian - si nu niste minciuni - atunci Presa ar trebui sa mearga mai departe si sa urmareasca rezolvarea cazului pana la capat. Iar atunci, disputa si obiectul Presei ar deveni functionarea Institutiilor statului – si nu cu persoanele – iar din aceste investigatii am castiga TOTI.

Problema “acuzatorilor” este ca, daca acuzatiile duse la DNA se dovedesc niste minciuni, atunci toata gloria lor - intretinuta artificial de presa care nu-i indeamna niciodata sa "acuze" la DNA - s-ar face praf dintr-o data si pentru totdeauna.

That's all; ASA SE CONSTRUIESTE O PRESA DE DISTRUGERE.

De ce e a fost nevoie de crearea unei "presa de distrugere"? Pentru cei care doresc sa conserve "sistemul".
Numai ca odata cu conservarea "sistemului" a fost distrusa si presa si democratia.


Despre activitatea DNA:
"Proba de perseverenta"http://axum3.wordpress.com/
(se opreste la nivelul anului 2008)

Andra spunea...

Opozitie inseamna sa nu poti sa dai jos guvernul PNL cand distruge cresterea si stabilitatea economica pe termen lung (deficitul bugetar PNL).
Serviciile apartin PSD si PNL, iar DNA este considerat INDEPENDENT de Comisia Europeana.

Opozitie mai inseamna sa fii izolat pe scena politica si impotriva ta sa se coalizeze si puterea (PNL) si opozitia (PSD).

sym spunea...

@Ramstein

Nici vorbă, confundați PDL-ul cu PSD-ul.

N-ai cum să fii la putere dacă nu poți să dai jos guvernul. Doar PSD a avut această posibilitate, dar au ales să susțină guvernul PNL-UDMR în fapt, verbal pretinzând că sunt în opoziție.

În privința presei și a trustului (i)Realitatea, nu vă amintiți bine.

Invitații permanenți erau Ghișe, Bolcaș, Ș. Nicolae, Ponta, Buruiană, Fenechiu și multe alte jigodii, în scenarii 5 vs 1. Rar am văzut puncte de vedere echilibrate sau prezentate într-un mod onest.

Ce speculați dvs. în legătură cu Parchetul în mâna Președintelui ș.a.m.d., vechile marote niciodată dovedite în vreun fel, nu are nici o valoare.

sym spunea...

@C. Preda

Ma uit si va aplaud, il vad in corzi pe R. Dumitrescu.

Dupa ce m-am trezit sambata dimineata la 8:30 ca sa va ascult vreo 2 minute la radio (stati linistit, am inteles situatia :), in sfarsit ati reusit sa va impuneti.

Anonim spunea...

@Preda

Excelenta prezenta azi la RealitateaTV; ironic, dar, culmea, rezervat, atacand eficient, dar fara violente verbale, pana si mimica masurata excelenta ... o singura data ati fost cu garda jos, cand ati zambit la laudele lui Bogdan Chirieac ... dar si atunci ati avut asa un fel de zambet usor descumpanit ... apropos, si felicitari pentru munca discreta, colectiva si de calitate a consilierilor prezidentiali.

Anonim spunea...

Gabi Dumitrescu nu ai mai urmarit piata de mult! Problema oierilor a
fost rezolvata de mult de Ministerul Agriculturii ! Piata este plina de branzari! (Am cumparat chiar azi branza din piata !)Singurii care nu au acces la piata sunt branzarii pe baza de....aracet !
Totul a fost "jocul" unora care -vorba lui Gioana - au sarit calul, dar au fost ...linistiti !
Amenintarea cu UE nu a functionat numai la branza !

Dan Dumitrescu spunea...

Domnule Preda, putem prelua raspunsurile dvs. pe site-ul www.thinkopolis.eu ?

Cristian Preda spunea...

Dlui Gabi Dumitrescu: mi-ar face amre palcere sa ma intalnesc cu taranii care fac branza.
Dlui Dan Dumitrescu: nu stiu la ce raspunsuri va referiti..
In rest, sunt un aparator inversunat a libertatii presei.

Anonim spunea...

Domnule profesor universitar Cristian Preda, corect se spune "al libertatii presei". Mai repetati articolele.

serban spunea...

Domnule Preda,va felicit pentru recitalul din seara asta de la Realitatea unde ati pus cateva intrebari in premiera pentru opinia publica atat de manipulata de moderatorii talk-show-urilor de la posturile de stiri(care se cred in taina formatori de opinie):
-ce sa faca Becali in parlamentul european?
-de ce nu se duce Norica la program(acolo de unde ia banii contribuabilor romani)?
-de ce nu sezizeaza nimeni ca lui Nastase ii fuge PSD-ul de sub picioare (ca singura explicatie la radicalizarea discursului ipochimenului)?
-de ce se da expert(tehnocrat) Corlateanu
la dezbaterile politce si om politic cand il bagi in diplomatie?
-de cand sunt toti experti in comercializarea carnii de miel intru-sfidarea "boporului"?
Imi pare rau ca nu l-ati amendat pe Bogdan Chireac care n-are statura morala sa emita "sentinte" despre nimeni si nimic.
Ca vorbeam de asumarea(si nu evocarea)comunismului cred ca va veti confrunta direct si nemijlocit cu ea la proximele alegeri la care il aveti in fruntea listei pe Stolojan.Cu exceptia miezului dur al PDL-ului nu stiu cine l-ar mai vota in Romania?

Dan Dumitrescu spunea...

Raspunsurile la intrebarile adresate dvs. de CRPE.

Pe site-ul nostru incercam sa prezentam imaginea candidatilor pe baza pozitiilor exprimate in raport cu diferite probleme actuale. Consideram ca un CV standard nu este intru totul relevant pentru alegator.

Cristian Preda spunea...

Pentru Anonimul de la 23.18. Scuze, Graba cu care scriu explica asemenea gafe. Imi pare rau ca nu reusesc sa recitesc cu atentie textele. Si adineauri am sters textul dupe ce am vazut o eroare. P e aceasta nu am observat-o. Desi am facut ani de zile corectura de carte in redactii...

Cristian Preda spunea...

Dle Dan Dumitrescu, aveti libertatea de a prelua ceea ce afirm public. Ar fi, cred, elegant sa mentionati sursa intrebarlor.

Anonim spunea...

Buna seara ,

As vrea sa va rog daca imi puteti raspunde la 2 intrebari :
1 ce parere aveti despre popunerea noului Cod Civil , privind incestul, care nu mai este incriminat
2 in ce fel veti colabora cu Facultatea de stiinte politice dupa ce obtineti mandatul de europarlamentar
As fi recumoascatoare daca mi-ati raspunde
Multumesc

Cristian Preda spunea...

Cred ca incestul trebuie penalizat cu multa asprime.
Voi continua sa predau la FSP in ziua/zilele in care ma voi afla la Bucuresti. Un deputat european e in fiecare saptamana acasa. Nu pot renunta la orele de la Facultate. Aceasta e identitatea mea esentiala.