miercuri, 8 aprilie 2009

Conservatoarea britanică Norica

Citesc un interviu cu Crin Antonescu in Revista 22. Preşedintele penelist avansează ideea că miza confruntării cu PDL este salvarea valorilor liberalismului şi ale dreptei. Dl Antonescu nu poate explica un lucru simplu, solicitat de gazetarul care îl intervievează, şi anume de ce PNL se declară la dreapta în ţară, deşi a integrat un grup de stânga în Parlamentul European. Aflăm, în schimb, de la dânsul că "PNL e mai degrabă un partid de tip conservator, în sensul britanic al termenului". Ne-am liniştit. Suntem, în fine, luminaţi. Norica, şefa peneliştilor într-un grup de stânga din PE, e o conservatoare de tip britanic... Iată de unde vine salvarea dreptei! Şi a liberalismului!
PS În acelaşi număr din Revista 22, trebuie neapărat citit articolul dlui Alexandru Zub din dosarul consacrat lui Richard Wurmbrand, articol care începe aşa: "Nu am avut niciodată ocazia de a-l cunoaşte. Am stat însă în "camere" vecine în închisoarea din Gherla, unde reputaţia de rezistenţă a pastorului Wurmbrand îi asigura un interes real din partea noilor veniţi".

26 de comentarii:

bogdan spunea...

Crin e cam buimac, in afara de discurs anti-basescu nu are nimic concret in discurs
din pacate insa, dupa ultimele evolutii, n-are nevoie sa faca nimic ca sa castige capital electoral

bogdan spunea...

scuze pentru repetitie....

Ramstein spunea...

Este foarte bine ca - macar - se poate scrie CEVA despre "Norica Nicolai si PE" - fie chiar si acest memorabil si profund articol de blog.
Ma intreb, insa, ce s-ar putea scrie (la nivel de... politica) despre "E.Basescu si PE"?! Un titlu potrivit: "Liberala bielorusa Lenuta" ?!

Anonim spunea...

@Ramstein

Asa cum si dl. Preda a explicat, domnisoara Basescu nici nu va atrage electoratul PDL, culmea, va fi probabil aleasa de tinerii transpartinici sau apartinici, de al carui mediu nu e strain cineva ca dl. Ponta de la PSD.

In ce priveste optiunea politica a domnisoarei Basescu, nu ma intereseaza. Eu nu votez persoane independete in parlamentul european ci doctrine si partide. Dicutia despre Elena Basescu nu ma intereseaza.

serban spunea...

Norica,politic vorbind,umbla pe o sarma(funambula de ea!)care a facut de mult burta docrinara...
Stimate d'le Preda dati in plata Domnului toate rasuflaturile liberale si ocupati-va de hienele in exercitiu,rogu-va,cu armele lor si, daca se poate,cu mitocania aferenta..
Riscati,daca nu dati replica,sa ramaneti politicianul "in pampersi"(Orban dixit)sau sa-l secondati pe Catalin Avramescu(principialul mizilean/mizilic?)
Cui prodest?
A bon entendeur salut.

Gabi Dumitrescu spunea...

D-na Norica Nicolai e la fel de aproape de conservatorismul britanic cum e Ion Iliescu. Poate in curand o sa-si zica "Doamna de Fier a II-a" insa de fier sunt numai ambitiile sale nu si competentele.
Chiar d-le profesor de ce ne pierdem timpul cu alde N. Nicolai?

sym spunea...

Domnule Preda,

Am râs cu lacrimi, mulțumesc.

Mai există în România un partid care folosește termenul "conservator". Bănuiesc că la același înțeles se gândea și d-nul Antonescu, si anume cel de "conservă".

Urmărind-o cu atenție pe d-na Nicolai, îmi dau și seama ce fel de conservă. E una de "spam", termen cred eu potrivit unui personaj ce pare coborât direct din britanicul "Monty Python's Flying Circus".

Ramstein spunea...

@Anonim: E.Basescu este tot atat de independenta de PDL si "marele carmaci" precum Rep.Moldova de resursele Rusiei. Iar "electoratul PDL" este destul de volatil - daca "marele carmaci" ar rupe legatura cu acest partid cea mai mare parte a "electoratului PDL" s-ar evapora instantaneu.
Intr-adevar, o "discutie" despre E.Basescu ar fi extrem de scurta si deloc interesanta dar... sa nu uitam de vorba aceea cu "paiul din ochi".

@serban: "hienele in exercitiu" se impart intre PSD si PDL (cu tot cu "familionul" prezidential in frunte). Este greu de crezut ca un membru PDL ar ataca ceata din care face parte

Anonim spunea...

@Ramstein

Pai sa fim onesti pana la capat ... nu ma intereseaza pe mine, nu va intereseaza nici pe dvs. E.Basescu, sa o lasam atunci deoparte. Paiul din ochi l-am scos. A avut grija coada de topor a lui Patriciu, Alina Mungiu, sa ne ajute.

sym spunea...

@Ramstein

Deci care este argumentul dvs, nu înteleg?

Da, E. Băsescu are legături cu PDL-ul, mă rog, probabil că se va reîntoare în PDL, asta e. Nu există partide fără personalități care ne produc diverse regrete, mai mici și mai mari, mai subiective sau nu.

Asta nu are nimic de-a face cu d-nul Preda sau cu "conservatorismul britanic" (iar mă umflă râsul) al d-nei Nicolai.

Ramstein spunea...

@Anonim: amuzant! Acum, pentru ca nu s-a "imbinat armonios" cu PDL si "carmaciul" lui, Alina Mungiu a devenit - brusc si deodata - "coada de topor a lui Patriciu". S-a pierdut "icoana Mungiu"!... Eh, cel putin cu "independentii si onorabilii" TRU & M.Macovei, PDL merge la sigur!

@sym: asta are de a face cu... "liberalismul bielorus" si PDL

Anonim spunea...

trebuie sa dau un citat exact in cea ce o priveste pe dna Nicolai. am auzit-o graind (in timp ce butonam) in contextul Becali in cadrul emisiunii dnei Firea "comunismul avea o oarecare decenta in a respecta viata individului nu ca acuma..."
concis si foarte graitor

sym spunea...

@Ramstein

Deci ca să înțeleg bine punctul dvs. de vedere:

Îl acuzați pe d-nul Preda că este susținătorul "liberalismului bielorus" (!?) din cauză că d-șoara Băsescu este asociată cu PDL-ul?

Îmi sună a aberație specifică lui L. Orban.

Andra spunea...

Ramstein

Sa inteleg ca PSD si PNl se afla sub genunchiul lui EBA dpdv al criteriilor lui mungiu – daca mungiu nici nu s-a gandit macar sa candideze pe listele lor?

e stupida discutia despre Elena basescu si liberalism. Daca vroia sa candideze pt. “liberalism” candida sub sigla unui partid: PDL sau PNL

cred ca ea nu candideaza pt. liberalism (asa cum nici eu n-am sustinut PDL pt. liberalism).
cred ca ea candideaza pur si simplu pt. ca niste copii (cum sunt si copiii din Moldova) sa inteleaga ca au o sansa in politica

eu personal am sustinut PDL pt. crestin democratie de ex. - nu pt. liberalism; liberalismul furios se vede acum ce-a facut in lume...

spre deosebire de elena basescu insa, NORICA va candida sub chiar steagul “liberalismului” -

acum intelegi de ce aceasta mirare in legatura cu liberalismul noricai ?
Nicolai va "reprezenta" liberalismul romanesc in PE

...si nici macar acum dupa 4 ani de prezenta in media SI LA PUTERE - n-am ajuns sa stim care-i "liberalismul" lui Nicolai

that's the point - ca sa citez un clasic :)

Andra spunea...

and btw, un partid mare de centru-dreapta are electorat de toate felurile; nu toti sunt sharp, smart asses tineri siguri pe ei si de invidiat cum sunt cristian padre, sever voinescu, etc.

un partid mare se adreseaza multor tipuri de oameni, cu diverse niveluri de educatie, pur si simplu pt. ca nu toti se nasc in lumea asta ca sa ajunga Cei Trei Muschetari (s. voinescu, c. preda si t. paleologu).

Andra spunea...

scuze. la comentariul anterior am vrut sa spun "cristian preda".

Thor spunea...

Am uitat aseara , sa va felicit pt. performantza de a tzine piept ! ;) mai ales tipesei aleia de la psd -via prm ...

Va urmaresc cu interes si-mi place ce vad .. de la timiditate excesiva - la replica taioasa dar plina de bun simtz si corectitudine ...
Sper ca im locul lui Prigoana (sau a lui Dudu Ionescu - mai nou) pedalistii nostri sa va foloseasca mai mult la dezbateriin studiourile diversioniste ale mogulilor ..

Succes si vorba antenistilor de la Impact : sa tzinem aproape ! eheeee!!

Andra spunea...

Cred ca oamenii exceptionali si atipici (care in Romania sunt oricum extrem de putini), prin care un partid se poate individualiza fata de toate partidele de pe scena politica, trebuie folositi numai la nivelul valorii lor, si nu la nivel de purtatori de cuvant.

Sandel spunea...

Am si eu o intrebare, care desi pare provocatoare, e foarte sincera, si pe care o voi repeta si la alte postari, daca cumva discutiile de aici sunt deja inchise:

inteleg ca liberalii nu sunt de dreapta.dar, poa sa imi spuna si mie cineva (ideal, domnul Preda), de ce sunt pedelistii de dreapta?

Cristian Preda spunea...

Pentru Sandel. Eu nu am sustinut ca PNL n-ar fi un partid de dreapta. Dimpotriva, din noiembrie 2007 incoace, ma straduiesc sa impun punctul de vedere potrivit caruia cele doua partide de dreapta din Romania - PNL si PDL - trebuie sa colaboreze. Ideal ar fi ca asta sa se intample si in Romania, si in Europa. Penelistii au refuzat insa: in Europa ei s-au dus intr-un grup de stanga. iar in Romania, in decembrie 2008, au pus drept conditie absoluta numirea lui Tariceanu ca premier, dupa care, la cateva luni, l-au debarcat de la sefia PNL. Atunci era singura solutie pentru tara, acum nu a mai fost nici macar pentru PNL!

Sandel spunea...

Multumesc de raspuns dar nu era ce asteptam. Ce doream era sa stiu care sunt valorile in virtutea carora democrat liberalii (si liberalii) pot fi considerati ca fiind de dreapta? O chestie scurta.
Problema mea e ca politicienii nostri imi apar cam la fel: nu fac diferenta intre guvernari decat la nivel de nume proprii...

Ramstein spunea...

@sym: nu l-am acuzat pe C.Preda ca ar fi sustinatorul "liberalismului belarus"; doar aminteam de un vechi proverb - cu "aplicatie imediata si apasata"; si in cazul PDL nu putem vorbi de un simplu "pai in ochi" - este vorba de ceva mult mai voluminos.


@Andra: "Sa inteleg ca PSD si PNl se afla sub genunchiul lui EBA dpdv al criteriilor lui mungiu – daca mungiu nici nu s-a gandit macar sa candideze pe listele lor?"

Logica acestei fraze nu este corecta. A.Mungiu a conditionat acceptarea invitatiei lansata de PDL de a candida din partea acestuia cu excluderea beizadelei E.Basescu de pe liste. Asta nu implica cu nimic PSD sau PNL (nici nu am cunostinta de faptul ca vreunul dintre aceste partide ar fi lansat vreo invitatie in acest sens pentru A.Mungiu).

sym spunea...

@Ramstein

Vorbiți în cilimituri. Calitatea extrem de scăzută a enunțurilor dvs. este dată de faptul că nu aduceți argumente, ci numai insinuări.

Un soi de:

"adică dacă era... da, da... vezi că ăla și cu aia... serios? mamăăăăăă.... nu știam, și ăștia? și ăștia! da' să-l vezi pe ăla!"

dar cu pretenții.

Nu ma impresionați deloc, văd exact același tip de pseudo-argumentație la L. Orban. Nici domnia sa nu mă impresioneaza deloc. Văd că în ultima vreme își recită diatriba anti-Băsescu cam "dead pan", cred că a inceput să se plictisească singur.

Andra spunea...

Ramstein

CRITERIILE lui Mungiu

La nivel PUBLIC - ca si-n diplomatie - nu se fac "invitatii" despre care se stie dinainte ca vor fi refuzate.

De ce - iata de ce:

PDL = un partid mai curat decat altele, pana in ziua de astazi

Alina Mungiu: "Eu am crezut în ultimele două alegeri, citind multe biografii, că există un partid mai curat decît altele, care acum se numeşte PD-L.

La nivelul anului 2004 pot chiar proba acest lucru.
Şi sînt convinsă că şi astăzi e încă adevărat.


http://www.catavencu.ro/alina_mungiu_pippidi_elena_basescu_este_o_victima_de_predilectie-6759.html

Deci, daca PSD si PNL se afla sub genunchiul lui EBA dpdv al CRITERIILOR lui Mungiu, atunci problema intregii clase politice este faptul ca de 20 de ani se raporteaza la doua partide - PSD si PNL - care ar trebui sa demisioneze in massa, si sa o ia din nou de la inceput adica de la munca de jos - ca EBA.

Asta-i rolul CRITERIILOR in general, si al CRITERIILOR lui Mungiu in special ele arata ca: "nu-toti-sunt-la-fel" :)))

EXACT din acest motiv sunt ele atat de evitate... :)

Ramstein spunea...

@sym: folositi cu incredere "c-i-m-i-l-i-t-u-ri"! Pentru ca "cilimituri" nu este folosit decat, probabil, in cercul restrans al "savantilor portocalii" - un motiv in plus pentru ca sa am mari indoieli in privinta capacitatii dvs. de a evalua "calitatea enunturilor" mele. Daca nu intelegeti un "lucru" (sau nu va preocupa, sau... nu va place) nu inseamna ca acel "lucru" nu exista.

@Andra: opiniile (si "criteriile") A.Mungiu ii... apartin. Ele nu se constituie - in niciun caz - intr-un sistem de referinta; lor li se pot opune alte opinii (si criterii) cel putin la fel de demne de luat in seama. A.Mungiu nu este decat o victima a propriei naivitati politice - spre deosebire de personaje mai "pragmatice" de teapa acelui TRU. Si iata cum, pentru ca a suparat un basescu/pdl, A.Mungiu s-a transformat subit, in "viziunea portocalie", dintr-o "icoana a PDL", intr-o "coada de topor a lui Patriciu" - la fel cum PDL s-a autodeclarat peste noapte ca nemaifiind "de stanga" ci... "de dreapta".
Dar exista si o constanta: mai jos de... crestetul (nu genunchiul!) E.Basescu NU se mai afla nimic.

Andra spunea...

Daca Mungiu nici nu s-a gandit macar sa candideze pe listele PSD si PNL, ai dreptate, PSD si PNL se afla mai jos de genunchiul Elenei :)

1. Criteriile AMP sunt pana acum singurele care la randul lor intrunesc criterii: sunt 1. obiective si 2. au fost aplicate in cel putin 2 alegeri parlamentare succesive 2004 si 2008.

2. Criteriile lui Andra sunt criterii pe care le-am gasit eu incercand sa vad cum arata criteriile cu care judeca "presa" daca le aplic la nivelul TUTUROR partidelor, pentru TOATA activitatea lor, si pentru toata perioada de evolutie, adica si la putere si in opozitie.
Criteriile lui Andra au dat urmatorul tablou, care coincide cu ce spune Alina Mungiu - dupa metodele ei:
PSD-si-PNL-sunt-la-fel
http://axum1.wordpress.com/

3. CRITERIILE in progress, sunt criteriile noi care se construiesc in functie de faptele partidelor incepand cu 2008 – data aplicarii pt. prima oara in istoria Romaniei a VU:
- clientelismul
- democratia interna
- agatarea de putere
- respectarea propriului program
- respectarea promisiunilor electorale
- gradul de innoire la varf
- gradul in care partidele promoveaza oamenii de valoare si femeile la varf
- doctrina
- capacitatea de a face aliante
- relatia cu societatea civila
- comunicarea cu propriul electorat

(…) CRITERIILE fac diferenta – de aceea, toti cei dezavantajati de aplicarea CRITERIILOR, toti cei care nu se pot lauda cu nimic in ultimii 20 de ani, vor prefera insultele, “josbasescu”, si in general scandalul de orice fel care sa reduca in vreun fel orice diferenta.