sâmbătă, 21 martie 2009

Van Mieu-Quoc Tu Giam şi Muzeul Etnografic

Van Mieu-Quoc Tu Giam este numele unui templu închinat lui Confucius, dar şi al primei şcoli vietnameze de la Hanoi. Fondat în 1070, templul a găzduit în timpul dinastiei Le (1428-1788) 82 de generaţii de elevi, care erau pregătiţi, vreme de trei ani, în sistem mandarinal, pentru a gestiona regiunile din care proveneau. Una dintre cele trei curţi ale templului este marginită de stele care cuprind numele celor 1307 absolvenţi, data şi locul naşterii lor, ca şi numele profesorilor care i-au îndrumat. Fiecare dintre aceste stele este aşezată pe o broască ţestoasă, totul fiind sculptat în piatră. Broasca ţestoasă este unul dintre cele patru animale sacre din cultura confucianistă. Pe una dintre stele stă scris : « Omul talentat şi virtuos e sufletul patriei sale ». Cred că orice cultură birocratică se vrea orientată de un asemenea crez. Muzeul Etnografic din Hanoi este, în schimb, o combinaţie de Musee Branly şi Muzeul Satului de la noi. Creat, de altfel, ca şi muzeul de pe Quay Branly, la iniţiativa lui Jacques Chirac, Muzeul Etnografic cuprinde piese care descriu cultura celor peste 80 de etnii care trăiesc astăzi în Vietnam, ca şi mai multe case tipice pentru locuirea vietnameză actuală. În curte, muzeul găzduieşte un teatru de marionete pe apă, o expresie culturală tipic vietnameză, marionetele fiind mânuite de artişti-scafandri. Muzeul este important şi dintr-o perspectivă pur politică, pentru că participând la montarea lui, autorităţile vietnameze au recunoscut existenţa minorităţilor, multă vreme ignorate, dacă nu de-a dreptul discriminate.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Interesantă idee, "omul talentat si virtuos e sufletul patriei sale". Mă întreb cum ar interpreta politicienii români această idee ?
...mdea, ştiu, cer prea mult :)

Anonim spunea...

ps: "virtus" şi "omul virtuos" sunt întâlnite şi în lucrările lui Aristotel despre politică.

Anonim spunea...

Domnule profesor ,

Mi-ati adus aminte de 2 expresii ce apartin lui Dostoievski : L ART SAUVERA LE MONDE si VIVRE SANS ESPOIR , C EST CESSER DE VIVRE .