duminică, 22 martie 2009

Noutăţi din Madagascar şi Comore

Deşi mă aflu în Asia de sud-est, sunt atent şi la alte regiuni ale lumii. În două dintre statele insulare din Oceanul Indian sunt în curs schimbări importante şi interesante. Astfel, în vreme ce la Antananarivo, Andry Nirina Rajoelina a depus sâmbătă jurământul ca preşedinte al Înaltei Autorităţi pentru tranziţie, după ce şi-a asigurat acum câteva zile sprijinul militarilor malgaşi, în insulele Comore, cetăţenii sunt chemaţi astăzi la un referendum care ar putea impune islamul ca religie de stat.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Am ascultat vineri la radio bbc o ampla dezbatere privind relatia religie-politica , in contextul in care Tony Blair a tinut un discurs in care a afirmat ca religia trebuie sa joace un rol foarte important in procesul politic , sau alfel spus ca politicianul trebuie sa fie ia in considerare principiile religioase .
Consider ca este un atu pentru omul politic sa fie un om religios , insa cred ca religia in plan politic nu are ce cauta decat in masura in care vine sa sustina valori precum pluralismul , toleranta , colaborarea , etc . In momentul in care un politician ar actiona exclusiv in numele religiei sale sau pentru a o impune , apare o mare problema . In ceea ce priveste islamul , consider ca laicizarea statelor este dificil de realizat , insa ar trebui sa fie un scop pentru viitor . Desi majoritatea , daca nu toate religiile , impartasesc valori nobile , cred ca religia este o afacere personala , si nu un criteriu primordial in aprecierea competentei sau a valorii unui om . Putem sa sustinem o crdinta , dar nu avem voia sa respingem pe celalalt pentru ca are alte valori , atata timp cat nu aduce atingere integritatii celorlalti .

Anonim spunea...

Nu trebuie sa uitam ca unele dintre primele "mandate politice" implicau functii religioase, e drept, in comunitati in care functia sociala a religiei era mult mai importanta decat relatia directa, nemediata, intre omul religios si divinitate.

Anonim spunea...

da da...aşa vb şi bunica mea Maria înainte să moară