vineri, 27 martie 2009

Istoria votului meu

Pentru a nu exista nici o confuzie, ţin să precizez care e istoria mea electorală. Am votat PNL în 1990 (şi Raţiu la Preşedinţie), CDR în 1992, 1996 şi 2000 (respectiv pe Constantinescu şi Isărescu în cursa pentru Cotroceni), Alianţa DA şi pe Traian Băsescu în 2004, respectiv PDL în 2008 la legislative. Nu sunt singurul care are o asemenea istorie electorală. Ceea ce m-a împins întotdeauna să fac respectivele opţiuni a fost credinţa că partidul/alianţa şi candidatul prezidenţial menţionaţi reprezentau cea mai consistentă ofertă politică modernizatoare în momentele indicate. Nu mi-e ruşine deloc cu opţiunile mele. Regret că un partid nu a fost suficient de durabil şi de coerent pentru a-mi permite să votez cu maximă fidelitate.

15 comentarii:

Anonim spunea...

Eu am votat cu Iliescu impotriva lui Vadim in 2000...

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

E un vot de dreapta axat probabil pe teza anti-comunista, a alternativei reformiste nealterate de ramasitele PSD. In 2004 ati ales Basescu pentru ca probabil aveati si aveti incredere in capacitatea lui de a reforma sistemul politic. Vom vedea daca asa va fi. Ce respect in mod deosebit este votul pentru Ion Ratiu. Imi permit sa va intreb, pe Petre Roman (including vechiul PD) nu ati simtit niciodata nevoia sa-l votati? De ce?

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Erata: In comentariul precedent, a se citi "ramasitele FSN" in loc de "ramasitele PSD".

Cristian Preda spunea...

Pe Petre Roman nu l-am votat in 1996 pentru ca era pentru mine mult mai putin coerent decat Constantienscu. L-as fi votat insa cu siguranta in turul al doilea, daca ar fi intrat el si nu cel care l-a invins pana la urma pe Iliescu. In 2000 am fost in echipa de campanie a lui Isarescu, iar in 2004 cand Roman a candidat din nou mi s-a parut ca e vorba doar despre o ambitie, nu despre un proiect. Roman a incercat atunci sa se apropie si de PSD si de DA. Cred ca asemenea istorii personale ale voturlui sunt foarte utile. Ne pot ajuta sa vedem cum s-au agregat marile blocuri electorale de-a lungul vremii.

Anonim spunea...

Am votat si eu exact la fel . Mai putin pe Ratiu in 90 si Constantinescu in 92. nu aveam drept de vot :)).
Eu l-am vota si pe Iliescu in 2000 ca asa mi-a zis Liiceanu :)).
Pana in 2004 nu puteam sa-l suport pe Basescu (am votat Alianta DA pentru liberali), dar din 2005 nu mai pot sa-i sufar pe liberali shi am ajuns sa-l "inghit" pe Basescu si PDL-ul...Si am o intrebare am evoluat sau am involuat? :))

Anonim spunea...

Si eu am votat la fel; pana in 2004 am votat din datorie pt. ca am fost la revolutie (dar nu am crezut ca se poate schimba cu adevarat ceva); in 2004 am votat pt. ca am crezut. Acum nu mai votez, nu mai cred si nu mai am nici o datorie.
daca sub basescu s-a putut fura Insula Serpilor iar PNL a fost iertat pt. deficitul bugetar pe vreme de criza, atunci nu mai are importanta cine castiga alegerile -
Mona Musca are dreptate.

Codrin Scutaru, Blog de analiza politica si personala spunea...

Da, intr-adevar. O colectie de istorii personale a votului ar fi extraordinara.

Anonim spunea...

1990: PNL + Ratiu
1992: PNL + Constantinescu
1996: CDR + Constantinescu
2000: CDR + Isarescu, apoi Iliescu
2004: DA + Basescu
2008: nu am votat, am fost in vacanta

Ionut spunea...

96 locale t1: PL'93
96 locale t2: CDR
96 parlamentare/prezidentiale: CDR
98 locale (Bucuresti): CDR
2000 locale t1: PNL
2000 locale t2: PD (Basescu)
2000 parlamentare/prezidentiale: PNL
2000 prezidentiale t2: n-am votat intentionat (Iliescu vs Vadim)
2004 locale: DA
2004 parlamentare/prezidentiale: DA
2007 referendum suspendare: n-am votat intentionat
2007 referendum majoritar/proportional: n-am votat intentionat
2008 locale: PNL
2008 parlamentare: PNL


Imi cer scuze daca am facut spam.

Anonim spunea...

96 - CDR, Constantinescu (ambele tururi) - am şi fost reprezentant CDR în secţia de votare (am fost membru PNL din 93 până prin 97-98)

2000 locale - Chiriţă în turul 1 la PMB şi UFD la primarul de sector şi la CGMB şi CL, în turul 2 nu am votat.

2000 generale - PNL,Stolojan în primul tur, Iliescu în al doilea (chiar am luat îns erios posibilitatea ca Vadim să câştige alegerile).

2004 - ADA şi Băsescu (ambele tururi)

2007 euro - PLD

2008 - locale PDL pe toată linia, parlamentare PDL pe toată linia.

Plus două referendumuri (de suspendare şi ptr uninominal - la cel ptr Constituţie, de pe timpul lui Năstase nu m-aş fi votat nici cu pistolul la tâmplă).

Cătălin Timofciuc spunea...

2007 referendum suspendare: DA pentru suspendare
2007 referendum majoritar/proportional: NU pentru majoritar
2008 locale: PNL, tur 2 PD-L (Dumitru Oprea - sunt din Iasi)
2008 parlamentare: PNL

S. spunea...

'03: DA la referendumul pt Constitutie. Primul meu vot, plus ca mi s-a parut ca modificarile ameliorau constitutia.
'04 locale: Basescu. Adica totusi nu era sa-l votez pe Geoana. La sector cu Anca Boagiu, desi stiam ca n-are nici o sansa.
'04 generale: A.D.A. + Basescu. Mi se facuse greata de Nastase, Mischie, Cozmanca si alti asemenea pesedisti de trista amintire.
'05 locale: Videanu. Doar nu era sa-l votez pe Vanghelie.
'07 referendum suspendare: DA, desi si aici stiam dinainte care avea sa fie rezultatul, dar incepuse sa mi se faca greata de Basescu, de cand a inceput sa faca tam tam in primavara '05 cu alegerile anticipate. Romania nu poate avea un presedinte ca-n Franta, pentru ca n-avem nici cultura lor politica, nici ENA (recte o clasa special scolita de politicieni, doar urechisti cu tendinte dictatoriale).
'07 referendum vot uninominal: nu m-am dus intentionat, pentru ca n-am fost de acord ca Basescu sa se foloseasa de referendum ca sa faca campanie electorala pt PD.
'07 parlamentul european: PNL. Chiar am o gandire politica de dreapta, PD sunt cel mult de centru iar Stolojan mi s-a parut tot timpul respingator.
'08 locale: Orban si PNL in primul tur, Oprescu in turul 2, pentru ca Blaga mi s-a parut un mancator de ceafa de porc similar cu baronii locali PSD din 2000-4 si pentru ca mi-am gasit masina facuta picatele cu zmoala dupa operatiunea Borduriada by Videanu. Plus ca un pic de patriotism local.
'08 parlamentare: PNL (evident), mai mult pt scorul general al partidului pt ca la mine in colegiu au fost niste pitpalaci necunoscuti de la toate partidele.

Concluzie: Oricat m-ar incerca ideea de vot pozitiv, totusi am vazut ca ofertele partidelor sunt numai de forma, n-au pic de fond, sunt doar vorbe in vand si spun ca cel mai des am votat sa nu iasa unul dintre catindati. Si pentru ca-mi place joaca de-a alegerile, o sa ma duc in continuare la vot, si o sa votez tot negativ. Si nu cred c-o sa fiu singurul care o sa faca asa.

Dl Preda probabil n-a remarcat ca ofertele politice la noi sunt dupa cum bate vantul, cam ca la licitatie. Nu exista oferte mai consistente decat altele din simplul motiv ca o data ajunsi la ciolan politicienii ori uita de promisiuni ca sa-si umple conturile ori nu sunt destul de competenti pentru a le pune in aplicare, ori ambele. Si nu m-a napadit mirceabadismul, chiar am pliante electorale de la alegeri inca de prin 96 si le-am comparat cu realitatea dura.

Shadow spunea...

Eu am votat cu PNT pana in 2000 inclusiv. Nu am fost membru al nici unui partid. Nu sunt nici in continuare.

La iliescu - vadim nu m-am prezentat. Nici una din alegeri nu reprezenta "raul cel mic" ci doar raul cu majuscule.

Am votat Ciuhandu si ADA initial apoi Basecu pt presedentie in 2005.

Am votat pt suspendare(legea serviciilor facuta la Cotroceni) era exact un astfel de caz de "imixtiune" in competentele altei puteri.

Am votat PNL la europene.

La locale nu am votat nici oprescu si nici blaga, nu m-am prezentat la al doilea tur (l-am votat in primul tur pe Orban).

La nationale am votat PNL dar si pe Paleologu in locul dnei Campeanu pt ca am crezut ca este mai bun.

Nu voi mai vota pt basecu asa cum nu voi vota pdl sau psd decat daca oferta PNTCD si PNL este mai slaba.

Razvan spunea...

Ar fi interesant de precizat si numele candidatului pentru care ati optat la ultimele alegeri legislative. Ca politolog, ar fi trebuit sa faceti o optiune nominala, nu sa va confesati votul politic. Deci: Razvan Ionescu, fostul PSD-ist convins, renascut in spiritul pedelismului de conjunctura? Si la Camera? Liviu Codirla... Domnul care la PRM nu era ok, dar venit in marea familie PDL e tocmai bun? Sau poate erati in celalalt colegiu si ati optat pentru Mircea Raicu, din Clanul Raicu? Vestitul conducator al REBU, cel care prin tentaculele famigliei sale a reusit sa paraziteze intreaga administratie locala? Sa nu-mi spuneti... dvs. ati dat un vot politic!

alecs spunea...

1990: PNL + Campeanu
1992: CDR + Constantinescu
1996: CDR + Constantinescu
2000: PNL + Stolojan - am refuzat sa votez in turul 2
2004: ADA + Basescu
2008: PDL
...
2009: Basescu