sâmbătă, 21 martie 2009

Con lai la lang yen

Aşa se scrie în vietnameză "Restul e tăcere", titlul filmului recent al lui Nae Caranfil. Pelicula a fost prezentată la Hanoi, cu sprijinul ambasadei noastre in capitala vietnameză. La Hanoi sunt reprezentate 20 din cele 27 de ţări-membre ale Uniunii Europene. România are o ambasadă cu un personal restrâns şi anume ambasadorul plus 4 colaboratori. E foarte puţin. Ţara are 86 de milioane de locuitori. Cred că misiunile diplomatice ar trebui proiectate luând in seamă ca un criteriu determinant dimensiunea ţării. Mediile diplomatice occidentale sunt preocupate zilele acestea de declaraţiile Papei în drum spre Africa, dar şi - bineînţeles - de efectele crizei economice. Un oficial vietnamez mi-a spus ieri că nu mai puţin de 1 milion de vietnamezi au ajuns în şomaj din pricina crizei. Peste tot, personalul pare însă supradimensionat: la aeroport, în hoteluri şi în magazine vezi mereu mai mulţi angajaţi decât pare să fie nevoie. Sporul demografic e enorm. Estimările arată că în 2050 Vietnamul va avea 150 de milioane de locuitori, adică de 5 ori mai mult decât avea în urmă cu un sfert de secol.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Domnule profesor,

Va multumesc ca mi-ati raspuns, si pentru ca imi pasa de aceasta facultate pe care o consider parte a vietii mele , intristandu-ma uneori colegii mei cand spun ca s-au plicitisit de acest parcurs universitar, va rog sa luati , asa cum ati spus , masurile necesare pentru a evita asfel de evenimente pe viitor . Pentru o mai buna apreciere a situatiei , va trimit mesajul care a fost postat , fara a da insa numele studentei/ului care s-a implicat , deoarece nu vizez raul niciunei persoane, ci doresc integritatea facultatii
"Dear all,
I was kindly asked to raise some signatures for mr. Cristian Preda's candidature for the European Parliament. Therefore, I will address only to the Romanian students.
Maine, inainte de inceperea cursului "preastimatului filosof sfarma-piatra" (as some of us loved to call him) o sa impart prin clasa niste formulare pentru sustinerea candidaturii decanului facultatii noastre, dl. Preda, la alegerile pentru Parlamentul European. Cei care doresc sa-si arate sprijinul o pot face prin intermediul acestor liste.

Imi cer scuze fata de cei neinteresati si va multumesc anticipat.
Have a great day! "
Mult succes in calatoria pe care o intreprindeti si va rog sa ne aduceti amintiri cat mai frumoase pe care sa ni le impartasiti, asa cum faceti si zilele acestea , prin mesajele postate .

Cristian Preda spunea...

Va rog sa reproduceti mesajul meu pe situl unde ati gasit anuntul, care nu are nici un sens. Nici legea, nici eu nu am cerut vreodata asa ceva. S-ar putea sa fie o gluma (de prost gust). Inca o data: va multumesc pentru ca mi-ati semnalat acest fapt regretabil.