duminică, 8 martie 2009

Cinci candidaţi, poate şase

Ieri, PSD a produs două candidaturi – Geoană şi Năstase, iar PNL – trei, dintre care două asumate în chip direct (Tăriceanu şi Antonescu) şi alta doar sugerată de vicepreşedintele liberalilor Meleşcanu, care l-a propus candidat pe primarul de la Sibiu, K.Johannis. În schimb, Oprescu, care e o combinaţie de pesedism şi de penelism, a anunţat că nu va ceda presiunii prietenilor de a candida la Preşedinţie. Partidele înfrăţite la guvernare până în decembrie au lansat, de fapt, concursul “cine-l poate înfrânge pe actualul Preşedinte?”. Deocamdată, toţi candidaţii la candidatură folosesc apropiatele congrese de partid, dar e evident că în curând vor folosi alegerile europene ca pe o precampanie prezidenţială. Confuzie maximă….

12 comentarii:

Anonim spunea...

Eu cred că se va repeta, până la un punct, situaia de la alegerile pentru Primarul General. Crin va juca rolul lui Orban, Geaonă pe al lui Diaconescu şi Oprescu pe al lui Oprescu. Numai că Băsescu nu va juca rolul lui Blaga. Geoană adună pesedişti, Crin penelişti şi Oprescu nemulţumiţi (antibăsescieni, nemulţumiţi de Geoană şi de PSD - în general fani ai lui Năstase şi Iliescu, nemulţumiţii din tabăra lui Tăriceanu, care probabil va fi învins la Congres de Crin). Oprescu îşi va lansa candidatura pe ultima sută de metri, după ce va face mutre şi va refuza până atunci. Se va da drept victimă a PSD/Geoană şi PD-L/Băsescu. Va avea probabil mai multe voturi decât Crin şi Geoană iar în turul 2 va primi sprijinul acestora (al lui Geoană, mai mult subînţeles decât manifest). Însă, spre deosebire de locale, aici nu va porni din pole-position şi va trebui să fie ofensiv.
Asta ar putea fi o strategie (necăştigătoare, dintr-o serie de motive pe care nu le dezvolt aici).
Nici Geoană, nici Năstase, nici Crin, nici Oprescu şi nici Johannis nu au puterea să-l învingă pe Băsescu.

PS. Va fi prima oară când alegerile prezidenţiale nu se ţin concomitent cu cele parlamentare ceea ce va face ca mobilizarea făcută de aparatele de partid să fie mai mică, mai ales în cazul PSD-ului (PNL-ul oricum nu stă prea bine la capitolul ăsta şi nici nu va mai fi la putere, să câştige voturi pe seama bugetului).

Anonim spunea...

Bleen, de ce l-ar lăsa Iliescu pe Oprescu să candideze anul acesta la prezidenţiale ? (doar ca să-şi facă încălzirea ?, nu are rost)
De ce ar risca Geoană anul acesta, când poate să-l lase pe Năstase să-şi spargă ouăle ?
Într-adevăr, PNL nu are nicio şansă cu Tăriceanu sau Antonescu.
..oricum, interesantă poveste :)

Cristian spunea...

Scenariul lui Bleen este cel care pare cel mai credibil! Adaug totusi si impresia mea ca Oprescu isi va anunta candidatura din postura de "salvatore della patria" rugat de cateva partide sa opreasca "dictatura" Presedintelui Basescu. Intrucat populatia Romaniei nu poate fi impresionata la fel de usor ca cea a Bucurestiului, Sorin Oprescu nu va mai putea repeta scenariul de la alegerile pentru Primaria Bucurestiului. Mesajele transmise prin intermediul unei parti a mass mediei pregatesc de ceva vreme campania Basescu-dictator si impresia mea este ca se va acutiza in lunile premergatoare campaniei pentru alegerile prezidentiale. Oprescu va trebui sa aiba un motiv "serios" pentru a "se lupta din nou cu sistemul ticalosit".

Indraznesc chiar sa afirm ca Sorin Oprescu va fi un candidat comun al 3 partide inca din primul tur, in spiritul sacrificiului comun facut pentru indepartarea "dictatorului"!

Parerea mea!

Anonim spunea...

Va fi o luptă geografică, cred eu. Centrul versus Provincia (vezi şi legea descentralizării, lege care dincolo de efectele economice şi sociale are şi efecte politice, mai ales întărirea poziţiei anumitor grupări din PSD).

Nu cred că Oprescu va fi candidatul comun la PSD şi PNL din primul tur. Băsescu are mai multă influenţă în PSD decât Oprescu.

Nu sunt foarte mulţi pesedişti aceia care şi-ar sacrifica poziţiile pentru ambiţiile personale ale lui Năstase (prin sine însuşi) sau Iliescu (prin Oprescu).

Cristian spunea...

Bleen,

Daca supozitiile tale se vor dovedi corecte, nu cred ca Traian Basescu ar putea pierde alegerile.

Temerea mea provine tocmai din faptul ca se constientizeaza deja aceasta problema la nivelul conducerilor PSD, PNL si UDMR (De ce nu? Nu vor avea candidat propriu.) si vor alege un scenariu care sa uneasca fortele si sa mareasca sansele.

Banuiesc ca se pune problema ca Sorin Oprescu - "independent de profesie", sa nu treaca de primul tur in cazul in care vor fi mai multi candidati...

Oare Domnul Preda care ne-a lasat sa ne "jucam" pe blogul Domniei Sale, ce parere are?

Cristian Preda spunea...

Eu cred ca Traian Basescu nu are un contracandidat serios. Desi sunt de aproape doua decenii in politica romaneasca, nici unul dintre cei mentionati in articol nu are in trecutul sau politic sau la nivelul proiectelor expuse, un argument impotriva actualului Presedinte. E vorba exclusiv de forme de manifestare a urii. Tariceanu exprima aceasta ura cu aerul unui burghez decazut, Crin - cu un sarm cautat-rebel, in timp ce echipa celor trei pesedisti vine cu infatuarea din diverse colturi ale cartierului Primaverii. Nu stiu nimic despre primarul Sibiului.

Anonim spunea...

Cred că..PSD-ul şi PNL-ul vor juca doar theatru. Aceştia vor încerca să mimeze o scenă a politichiei româneşti din timpul lui Caragiale. Înfrângerea în alegeri a unuia dintre candidaţi (Geoană sau Tăriceanu) va însemna pierderea preşedenţiei partidului. Cred că vor fi aruncaţi în luptă doar anumiţi pioni.
Oprescu are timp 5 ani de zile să-şi facă campanie electorală:)
După mine, problema alegerilor prezidenţiale 2009 va fi prezenţa scăzută la urne,care va pune sub semnul întrebării legitimitatea puterii preşedintelui Băsescu:)

Anonim spunea...

Cred ca Oprescu e doar in perioada de "testare" pe Antene, mai vedem...
Indiferent cine va fi contracandidat, trebe sa isi joace bine "handicapul" ca in sport.
Nici pozitia lui Base de candidat dominant nu este una usoara si trebe sa o joace foarte intelept, pentru moment nu demonstreaza ca intelege adevaratele riscuri.

Anonim spunea...

poate, dar la criza asta mă îndoiesc că PSD-ul va avea bani în toamnă să cumpere voturi pentru 2 candidaţi:)
Campania d-lui Băsescu va avea de suferit doar dacă Leana ajunge la Bruxelles:)
Sincer, mi-au plăcut noile tehnici de marketing politic introduse de Felix Tataru...au cam produs dureri de cap analilor politici de la Anetene:)

Anonim spunea...

Si sa mai spunem ca daca contracandidatii lui Base vor opta pentru o competitie atipica atunci vor trebui sa o transheze inainte de campania electorala.
Base si-a construit destul de mult din viitoarea agenda, sa vedem cat si cum va contracara din agenda alternativa a PSDului si PNLului.

Anonim spunea...

Strategia nu e totul. Trebuie să ai şi materialul potrivit. Iar adeversarii lui Băsescu nu numai că nu au la dispoziţie contracandidaţi credibili şi "vandabili" electoratului dar nu au nici strategie. Faptul că de ceva timp încoace urmăresc ţinte false e cea mai bună dovadă. Aceştia s-ar putea să câştige bătălia mediatică (au resursele, sau, mai bine zis, aproape toate resursele le aparţin lor) numai că o bătălie câştigată pe un cu totul alt teren decât cel pe care se dă adevărata bătălie e inutilă. l-am auzit pe Bogdan Teodorescu vorbind despre mesajele lui Băsescu şi despre dificultatea acestuia de a le susţine în continuare. Bogdan teodorescu uită că Băsescu nu e challangerul în aceste alegeri şi că nu e obligat să aibă mesaje ofensive. Ceilalţi trebuie să joace acest rol. Ori, la ora actuală, niciunul dintre contracandidaţi nu poate "confisca" aceste mesaje: nici anticorupţia, nici antipesedismul, nici mesajeul naţional/naţionalist. Un contracandidat al lui Băsescu, pentru a câştiga, trebuie să adune voturile tuturor celor cărora anticorupţia şi antipesedismul nu le sună prea bine, ba dimpotrivă. În schimb Băsescu are de partea lui simbolurile puterii. Şi ăsta cred că va fi mesajul lui Băsescu. Nu unul manifest şi vocal ci unul subînţeles. Dacă la această imagine Băsescu va adăuga mesajele care se potrivesc cel mai bine: reforma societăţii, ieşirea din criză, descentralizarea, debirocratizarea, rezolvarea problemelor minorităţilor, modificarea Constituţiei, politica externă, politica resurselor naturale, educaţia, sănătatea, justiţia, sistemul privat, agricultura, schimbarea principiilor, reforma fundamentală a societăţii, Băsescu va câştiga chiar mai uşor decât speră. Aceste mesaje, venite din partea celui care simbolizează autoritatea (este preşedinte şi ştie să joace rolul), fără să reacţioneze la atacurile şi temele pe care ceilalţi vor încerca să le impună (multe dintre ele uzate prin supra-utilizare în ultimii 4 ani) vor fi, probabil, cartea câştigătoare a lui Băsescu. Băsescu are capacitatea să abordeze teme cu un aparentă lipsă de potenţial electoral fără să fie plictisitor.

niku_elektriku spunea...

Din tot ce'am apucat sa vad, ascultindu'l pe B. Teodorescu la emisiunea lui Turcescu, cu un singur lucru sint de acord: cu faptul ca, daca dl Basescu nu reactzioneaza la candidatura fiicei sale ptr. CE, inseamna ca nu'i pasa, si asta'l va costa, probabil, un nou mandat.
Dl Basescu trebuie sa'si dea seama ca nu e in situatzia lui Sirbu care si'a bagat Daciana'n politica fara nici o problema. Nu'i va fi iertata "capatuirea", pe aceasta cale, fiicei, care, de altfel, nu moare de foame nici acum. Si'a facut suficientzi dusmani si asa ! Nu trebuie sa'si indeparteze si prietenii pentru motive de promovare a loazei personale (totzi mai avem cite o loaza careia'i vrem numai binele, nu ?)...

Si in ce'l priveste pe Oprescu, individu' e "obosit" rau de tot, peste 5(6) ani cred ca umbla cu proteza in pahar, sau, doamne fereste, mai rau ! Daca nu'si joaca anu' asta rolu', care nu'i altu' decit sa'l 'ndeparteze pe pirat din fonctzie, atunci rostu' lui nu se mai iexista... se vede, de altfel, si din cit il pasioneaza administratzia Bucurestiului !