Despre votul prin corespondenţă s-a mai discutat la noi, fără să se fi făcut, din păcate, şi un pas în această direcţie. În schimb, mai nimeni n-a vorbit despre votul anticipat, folosit de pildă în Statele Unite şi în Canada. E vorba despre posibilitatea oferită unui alegător care ştie că nu va fi disponibil în ziua votului de a-şi exprima opţiunea cu un anumit timp înainte. E vorba, în general, de 2-3 săptămâni. Dacă votul prin corespondenţă ar putea ajuta mult comunităţile de români care nu au domiciliul în ţară, votul anticipat ar putea fi folosit pe scară largă chiar în ţară. Participarea ar creşte, cred eu, în mod semnificativ dacă s-ar putea vota, tot după model anglo-saxon, într-o zi lucrătoare. În Canada, de pildă, angajatorii sunt obligaţi să acorde 3-4 ore libere în ziua cea mare a votului oricui doreşte să îşi exprime opţiunea. Sigur că respectivul este obligat să probeze exercitarea votului, fiindcă nu este vorba despre încurajarea chiulului, ci despre facilitarea exprimării opţiunilor politice. Date despre aceste chestiuni se găsesc şi pe blogul dlui Mircea Roman, unul dintre cei mai harnici consuli onorifici pe care îi are România (îl găsiţi în lista mea de bloguri). E de la sine înţeles că gestionarea votului anticipat şi a votului prin corespondenţă presupune rigoare, înregistrare precisă, birocraţie raţională. Nu e, totuşi, peste puterile omeneşti... În orice caz, merită! Argumentul cantitativ este suficient de convingător: vorbim de 2-3 milioane de cetăţeni români stabiliţi în afara ţării doar în ultimii ani, dar de votat votează, în primul rând din pricina condiţiilor improprii, numai câteva zeci de mii în toată lumea. În ţară, pe de altă parte, circa 10% din numărul total de cetăţeni cu drept de vot se află, în zilele scrutinului, în afara localităţii de domiciliu. Ce mai poate fi adăugat?
P.S. Îmi face plăcere să semnalez excelentul dosar despre conservatorismul american realizat de Mihai Neamţu pentru numărul din februarie al revistei „Idei în dialog”. De curând, a ieşit şi un volum de studii pe tema „Conservatorismul românesc. Origini, evoluţii, perspective”, sub coordonarea lui Liviu Brătescu şi a lui Mihai Chiper, la editura PIM din Iaşi. În fine, salut (re)intrarea lui Sever Voinescu în lumea blogurilor.
vineri, 6 februarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
9 comentarii:
ideea votului prin corespondenta este foarte buna, dar imi exprim indoiala in legatura cu posibilitatea introducerii lui in urmatorii ani. Motivele tin de organizare si de interesul politicienilor romani, cel din urma atarnand cel mai greu in balanta. Aduceti-va aminte, domnule profesor, de toate piedicile puse de guvernul Tariceanu in calea votantilro romani din strainatate. Motivul? Liberalii stiau ca cea mai mare parte a romanilor plecati la munca in afara granitelor nu va vota cu ei. De fapt, nici nu e nevoie sa ne gandim la romanii din strainatate cand romanilor din tara li s-a sugerat ca pot nici sa nu vina, prin stabilirea alegerilor cu o zi inainte de 1 decembrie. S-a mizat pe lipsa de la apel a electoratului.
Nu, politicienii romani nu au nevoie de votanti inteligenti. Tocmai de aceea vor face tot ce le sta in putere pentru a nu permite celor care traiesc in strainatate sa isi exercite dreptul de vot. Respectivii s-au mai "destupat", deci nu sunt de incredere.
In incheiere, salut la randu-mi aparitia dosarului "conservator". :-) Conservatorismul trebuie sa revina in spatiul ideilor.
Numai să nu iasă - atît votul anticipat, cît şi cel prin corespondenţă - ca votul "uninominal".
La putere e şi PSD.
:)
sunt cam sceptica in privinta cresterii ratei participarii cetatenilor romani la exercitarea dreptului de vot in atare conditii, de vot prin corespondenta...neincrederea cetatenilor in politicienii nostri creste din ce in ce mai mult...oricum, eu sunt cam sceptica si in privinta cresterii calitatii politicianului roman...iar „rigoare, înregistrare precisă, birocraţie raţională”...avem sansa sa vedem asta in Romania?
@claudia, @Imperialistul
Dar de ce considerati orice batalie dinainte pierduta ... electoratul nu e deloc ceva abstract, voi sunteti tot ... parte din electorat. Incercati sa ganditi invers, "ce ati putea face sa schimbati situatia de acum?", nu mai incercati sa gasiti piedici peste tot. Credeti-ma, piedici exista oricum.
Cum spunea profesorul meu de matematica din scoala generala, "un obstacol e ceva pe care te sprijini pentru a trece mai departe"
Votul prin corespondenta ca si votul anticipat sunt optiuni excelente pentru completarea actualului sistem de vot semi-uninominal.Problema ar fi in interesarea acestui "partener" care este extrem de iubit in cadrul celor 3 milioane de romani de peste granita si turistii de weekend care numai simpatie pesede nu au.
Ca să merg pînă la Tokio mă costă 40000 de yeni dus-întors (în total 1760Km). Aştept de 10 ani votul prin corespondenţă. Între timp, votul online a devenit tehnic posibil. E şi ceva mai ieftin. Întrebaţi-l pe dl. Pambuccian cum e cu autentificarea la distanţă. Vă pot spune că am trecut prin aşa ceva, şi n-am avut probleme atunci cînd mi-am deschis (online) un cont la o bancă tot online. Dacă se va ajunge la înţeleapta şi ieftina metodă de vot online, merită flexibilizată şi baza de autentificare, fie cu actele de identitate de uz local, fie cu paşaportul, chiar expirat*), fie cu indicarea paginilor personale (doar cele cu DNS cinstit, şi care răspund clar la interogaţia "whois").
------------
*) Paşaportul, chiar expirat, dar fără menţiunea anulat îşi păstrează puterea de document de identitate. Ca dovadă, paşaportul expirat nu m-a împiedicat în reînoirea vizei de şedere. Singura limitare serioasă este asupra libertatăţii de mişcare. Altfel, o eventuală tentativă de fraudă cu ajutorul unui paşaport expirat poate fi uşor demontată prin listarea CNP-urilor identice.
Multumesc pentru complimente dle Preda.
@Marius Delaepicentru In total acord cu cele scrise, problema tine doar de vointa politica, ca sa spunem asa, mai elegant :-)Senatorul din partea diasporei Viorel Badea se agita deja pentru acest drept al nostru, va trebui sa-l sprijinim si sa ne asigauram ca si ceilalti 5 alesi ai diasporei imbratiseaza ideea. Pentru cei interesati sa cunoasca sistemul de vot prin corespondenta canadian va invit pe blogul meu http://mircearoman.blogspot.com/2008/10/majoritatea-tarilor-ofera-cetateanului.html
Sunt absolut de acord cu punctul dumneavostra de vedere. Aceste propuneri si discutii nu sunt insa noi pentru factorii de decizie. Ceea ce nu inteleg este motivul pentru care nu s-au aplicat de atata timp cu toate ca numai eu cunosc mai multe persoane care insista de multi ani in acest sens pe langa autoritati. Cel putin in ceea ce priveste votul prin corespondenta am inteles ca nu a existat interes fiindca romanii din diaspora nu prea au simpatizat pana acum cu puterea.
@Mircea Roman
Viorel Badea, intre altii, se agita de multi ani, insa pana acum nu l-a sprijinit prea multa lume.
Trimiteți un comentariu