Intr-un interviu dat Adevarului, Crin Antonescu vorbeste despre o problema importanta: identitatea de dreapta. Spre deosebire de politicienii sau comentatorii care cred ca asa ceva e secundar. Antonescu e constient ca problema e însemnata atat pentru PNL, cat si pentru PDL. O trateaza însa în mod eronat. Ca o problema de viata si de moarte: „Ceea ce avem noi de facut este ca PDL sa ajunga la 1%.... Cineva dintre noi trebuie sa moara politic”. Tinta pentru PNL ar fi, pe de alta parte, 30%. Liderul liberal leaga aceasta moarte de intrarea în familia populara europeana: nemultumit de apartenenta la ALDE, Crin Antonescu considera ca PNL se poate duce cu cererea de adeziune la PPE doar daca ucide PDL!
Viziunea mea e diferita. Nu pot sa subscriu ideii ca în loc de 55-60 la suta, cat au actualmente partidele de drepta, ele ar trebui sa faca în asa fel încît unul sa ajunga la cota 30 dupa ce l-a ucis pe adversarul sau de pe acelasi culoar. PNL poate merge la PPE si daca PDL are un scor mai bun de 1%. N-ar fi singurul caz în care mai multe partide de dreapta din aceeasi tara adera la cea mai importanta familie politica din Europa. Din Romania, PPE a inclus deja PDL si UDMR. Sistemul electoral e un instrument determinant pentru exprimarea optiunilor (inclusiv a celor de dreapta), dar si pentru stimularea unei anumite forme de amenajare a guvernarii. În 2007 si 2008, cand a fost vorba despre aceste chestiuni, PNL a preferat sa se gandeasca doar la sine, nu la partidele de dreapta si la posibila lor guvernare. O spune acelasi Crin Antonescu. Sa fi devenit egoismul principala trasatura a liberalilor de la noi care se revendica de la traditia secolului 19?
În perioada urmatoare, ceea ce va determina identitatea de dreapta va fi perfomanta la guvernare a PDL, ca si felul în care PNL se va situa ca partid de opozitie. Daca national-liberalii vor face o critica de dreapta, ei vor împinge PDL spre centru si vor da aripi PSD. Daca PNL va face o critica de stanga, el va lasa loc la dreapta pentru democrat-liberali, dar va pierde în competitia cu PSD. În vremuri de criza, e greu sa faci opozitie... Daca erau constienti de acest fapt elementar, liberalii ar fi fost ceva mai disponibili pentru negociere atunci cand s-a facut guvernul. Ei au preferat solutia penibila care consta în a spune: daca nu-mi dai pozitia de premier, esti dictator. E ceva infantil în aceasta pozitionare.
sâmbătă, 24 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Vreau sa comentez asupra ''derivelor autoritare'' sau ''dictaturii'' in Uniunea Europeana
Aceste ''derive autoritare'' sau '' dictatura'sunt foarte putin probabile in conditiile in care exista articolele 2, 6 si 7 din Tratatul asupra Uniunii Europene. Articolul 2 prevede ca numai statele democratice care respecta drepturile omului, statul de drept, drepturile minoritatilor pot fi membre ale Uniunii Europene. In conditiile in care un stat nu se respecta in conditile articolului 7 se pot institui sanctiuni cu un efect disuasiv important.
Acest articol nu a fost aplicat pana acum dar atunci cand Partidul Libertatii a fost la guvernare in Austria s-a reactionat rapid prin sanctiuni bilaterale de catre statele membre din februarie 1999 si pina in septembrie 2000 si dupa au existat sanctiuni bilaterale impotriva Austriei.
Pozitionarea vizibila a PNL fata de negocierea guvernului imi pare mai putin infantila cat primitiva, in sensul englezesc al termenului, respectiv "primal". Pentru ca, atunci cand discursul public dominant este eminamente ad hominem si din ce in ce mai bantuit de linia Schmitt "noi cu voi, ei cu ei", cu implicatia unei alegeri finale si existentiale "noi sau ei", era de asteptat ca emotiile asociate instinctului de supravietuire sa ajunga in prim plan. E adevarat ca din fericire am evoluat cat sa nu mai fie o problema de eliminare fizica a adversarilor, dar aceasta diferenta imbunatateste mai degraba 'individual prospects' decat sistemul ca intreg.
Pot sa accept, cu buna credinta, ca Presedintele Basescu are un proiect de modernizare, evident necesar. Si ca orice proiect de modernizare a unei natiuni necesita o concentrare de forte pe masura provocarii asumate si a rezistentei intampinate. Pot si sa incerc sa accept pragmatic ca moralitatea unui viitor mai bun primeaza in fata moralitatii actiunii prezente si a trecutului/onorabilitatii unora dintre participanti.
Nu pot insa sa ma abtin de la temerea ca acest proiect s-a blocat sau se va bloca in etapa intermediara de acumulare de capital politic (putere SI imagine), economic si uman. Mai ales pentru ca discutam de o natiune care istoric a sarit dintr-un proiect de modernizare fortata in altul si intre acestea a simtit, ocazional, doar gustul amar al libertatii si democratiei mai degraba decat beneficiile reale.
Banuiesc ca Dvs. si ceilalti asemenea, de a caror calitate si legitimitate intelectuala nu se poate indoi nimeni, incercati sa dati substanta "programatica", democratica, fezabila, sustenabila etc acestui proiect (si eventual de dreapta...). Sper sa reusiti cat de curand, pentru ca indiferent de rezultat vor fi traume si sechele. Eu raman la parerea ca democratie in Romania se poate in primul rand prin reducerea diferentei incalificabile intre puterea cetateanului si puterea statului in toate manifestarile sale. Si sunt sigur ca fericirea si bunastarea cetatenilor nu se pot obtine prin interventia directa si de neoprit a statului, in numele unei valori a demnitatii umane interpretata, in cel mai bun caz, contextual.
In primul rand, mult succes, domnule Cristian Preda!
Apoi, genul de analfabetism politic de tipul celui reflectat de Crin Antonescu ma indeamna sa cred fie ca liberalismul revendicat de pnl vizeaza cresterea stanga/psd (ceea ce logic ar fi absurd, insa practic - e cel putin imoral), fie se confirma din nou conditia precara intelectualiceste a lumii politice romanesti.
Pe langa aruncatul pietrelor cu prastia de catre niste insi care au fost la conducerea statului roman, ramane un singur lucru la care merita reflectat: ca un deficit de 7 miliarde de euro intr-un an de crestere economica de 7% e raspunsul ca pnl a ajuns la 19% in alegerile parlamentare. Dupa acest lucru pentru care ne tremura sufletul tuturor celor care finantam statul roman cu activitatile noastre (deci mai ales cei care au un profil liberal asumat prin modul de viata), am putea afirma ca PNL este cel care s-ar putea sa se duca asimptotic sub pragul electoral.
Sper sa vina curand si vremea cand raspunderea guvernamentala exprimata prin legi sa ii trimita la puscarie pe cei care ne batjocoresc si ne fura contributia la bunastarea si civilizarea statului roman.
Altfel, vorbim vorbe si o luam tot mereu de la inceput.
Draga Nicole, de mare angajament interventia ta :)
N-ar fi rau sa bagam opozitia in puscarie, am avea mai putine probleme si lumea ar fi mai buna, mai putin agitata :))))
@roaitars,
Eu vorbesc de raspunderea guvernamentala reglementata prin lege pentru faradelegile care nu se taxeaza, si de 20 de ani NU se taxeaza. Singurul meu angajament e acela ca SI din banii mei si ai familiei mele, ai firmei unde lucrez, se joaca "barbut" la guvernare.
In acelasi timp, este ANGAJAMENTUL meu, sa nu las in tacere ca lucrurile astea sa se intample, INDIFERENT cine guverneaza.
Dumneata - daca esti astazi "opozitia", ai avea motive sa stai calm, pentru ca nu te vad prea curand la guvernare. Daca esti SI cetatean, ar fi cazul sa-ti revii din "tupeul" gratuit al ultimului "guvernant".
Ca fost guvernant, ar fi cazul sa-ti tii capul plecat in fata mea si a celor ca mine care ti-au finantat iresponsabilitatea.
Toate astea numai daca...
Draga Nicole, am impresia domnul Roaitars face parte din tabara liberala, caz in care nu l-as lua prea tare in seama. "Liberalilor" de astazi le plac declaratiile tari (a se vedea ce spune mai sus domnul Preda), desi au guvernat in minoritate si au facut praf bugetul national.
Totusi, o chestiune care se cere indeaproape analizata - inainte de toate - este pozitionarea la "dreapta" in esichierul politic a partidelor mentionate. A te declara de dreapta nu echivaleaza cu a fi de dreapta, precum nici faptul ca te raportezi negativ la "stanga" (care dintre ele?) nu te transforma automat in politician de dreapta. Un centru inform si polivalent este cel care naste multe aberatii doctrinare, inclusiv cele pe care le experimentem de ani buni in spatiul public romanesc.
Cat despre al treilea comentator, Cezar, i-as recomanda sa aprofundeze opera lui Schmitt inainte de a folosi tiparul "Freund-Feind" chiar si acolo unde el nu are nimic de a face cu chestiunea in cauza ...
@Nicole
Nu vad contradictia dintre deficitul de 7 miliarde Euro si cresterea economica de 7%.
Analizand structura acestui 7% crestere economica (in general consum de produse importate, pe baza de creditare fara acoperire), e chiar normal sa fie asa. Adica, daca economia si populatie traiesc pe datorie, de ce n-ar face si Guvernul acelasi lucru ... oricum, cele 7 miliarde nu spun prea multe (or fi investitii in infrastructura?), uite aici un detaliu (comunicat ieri de min, Economiei, Videanu): 0.5 miliarde in 2008 numai pentru electronice, masini, mobilier la Guvern si ministere ... asta e problema, in loc de investitii de infrastructura, sunt bani aruncati pe fereastra pe bunuri de prestigiu si cu durata de viata scurta...
Interesantă teoria că partidele de dreapta au 55-60% din electoratul românesc, poate doar dacă considerăm atât PD-L cât si UDMR ca și partide de dreapta, nu de altam dar PD-L + PNL abia ajung la 52% în condițiile în care doar o treime din alegători s-au prezentat la urne.
Orice ar susține la nivel declarativ anumiți lideri PD-L, partidul respectiv nu este unul autentic de dreapta, migrația din 2005 cred că a fost mai degrabă pentru a se poziționa clar împotriva PSD. În plus încă nu am văzut măsuri de dreapta luate de cabinetul Boc.
@hash
"ca și partide" ... curat stilul lui Geoana ...
mi se pare cel putin discutabila presupunerea implicita cum ca PDL ar fi un partid de dreapta, bazata probabil doar pe faptul ca PDL se declara asa.
poate ca unii uita, voit sau nu, ca PDL este continuatorul de drept al FSN (scrie in statutul lor) si ca FSN este Frontul Salvarii Nationale. In plus, simbolul electoral al PDL este trandafirul, simbol specific partidelor de stanga.
Prin urmare cred ca se pleaca in aceasta discutie de la presupuneri lipsite de argumente.
@Horia C.
Dupa ceva cercetare am inteles ca obiectia Dvs. e fata de "ofensarea" lui Schmitt prin asociere cu o interpretare a prezentului romanesc mai degraba decat invers. Respect insa pentru o pozitionare "ideologica" explicita si concreta; in ultimul timp cam pierdusem din vedere dreapta "Revolutiei Conservatoare" continentale.
Indiferent insa de directia asocierii facute de mine, ea nu se vroia magulitoare pentru nici una dintre parti si exprima, poate prea subtil, opozitia mea fata de o constructie de tipul: 1) The state, governed by the ever-present possibility of conflict and annihilation, requires a sovereign who, in the face of existential uncertainties, incarnates an authority that is superior to that of the law itself. 2) Opposition to the sovereign is opposition to the State; 3) Opposition to the State turns one into Public Enemy, ie Feind.
Scuze blogului pentru ceea ce poate parea off-topic. Zic ca nu e OT pentru ca ideologiile sunt inca printre noi, chiar daca mai bine ascunse. Si ocazional ne fac cu mana chiar si dintr-un discurs aparent 100% pragmatic, rational si transparent. Conditiile sunt propice, criza ne copleseste pe toti...
Extra-point: E evident, cel putin prin exemplul de fata, ca pot fi mai multe identitati de dreapta, intr-o opozitie fundamentala cel putin la fel de feroce ca cea intre dreapta si stanga.
Trimiteți un comentariu