marți, 27 ianuarie 2009

Evil paradise

A mai scris si Dan C. Mihailescu pe la inceputul lunii pe tema asta. O reiau. E vorba despre piata din dreptul Cimitirului Bellu. E ceva monstruos. Doi ani de zile, daca nu chiar trei, locul a fost santier. Edilii sectorului au decis ca pietonii vor sa traverseze strada printr-un tunel subteran. Nu, nu i-au consultat pe cetateni. Era atat de evident ca un cetatean din sectorul 4 isi gaseste implinirea – ce zic eu? fericirea! – doar daca merge pe dedesubt, intre metrou si cimitir, incat consultarea li s-a parut futila. Fatada cimitirului a intrat si ea in renovare. Acum s-a terminat si arata onorabil. Pasajul a ramas insa un mister. In principiu nu mai e santier, pentru ca gardurile care blocau circulatia in zona au disparut. Pasajul nu e insa functional. E doar o groapa. In vara s-a petrecut insa ceva. Dupa ce a iesit primar Piedone, o furie a gardurilor de metal a cuprins sectorul. Unde intorci capul, vezi garduri. Langa ele, s-au ivit imediat si ornamente din flori, verdeata si pietre de rau, cele din urma colorate in roz si albastru. Sa nu credeti ca am ceva cu verdeata! Dimpotriva. Sunt foarte ecologist. Numai ca aici nu mai e vorba de natura, ci de o reinventare monstruoasa a ei. E verdeata zoomorfa! Animale preistorice din ramuri verzi isi proiecteaza silueta pe fatada Cimitirului construit pe mosia onorabilului domn Bellu. De Craciun s-au adaugat beculete care nu s-au mai stins nici pana azi. Pe o latura a pietei e montat un tren. Acesta are o singura functiune: cu litere mari pe el sta scris ca tocmai ai intrat in sectorul 4. E fundamental! Pentru ca mesajul sa fie mai convingator, trenul e pazit de siluete care au cate un tarnacop deasupra capului. Langa tren cateva panouri confirma informatia ca esti in sectorul 4. E un peisaj de cosmar. Trebuie sa inchizi ochii cand treci.
Stanga radicala de azi este foarte critica la adresa oraselor ultra-moderne, zise si neoliberale. In acest sens, o lectura utila – inclusiv pentru informarea stangistilor de la noi – e cartea coordonata de Mike Davis si Daniel B. Monk si intitulata Evil Paradises. Dreamwolrds of Neoliberalism. Ironic, vazand peisajul din sectorul 4, am putea spune ca si conservatorii autohtoni au, prin numitul Piedone, propriul lor „evil paradise”. Langa Bellu!
PS 1. A propos de Bellu: unul dintre membrii familiei – care si-a luat numele de Georges de Bellio, un mare colectionar – a avut parte de un portret facut de Grigorescu. Panza respectiva poate fi vazuta in expozitia consacrata lui Napoleon III, care mai e deschisa cateva zile la Muzeul National de Arta. Ca si altadata, Roxana Theodorescu a facut minuni, de data asta colaborand cu Muzeul din Compiegne, unde expozitia va si pleca de la Bucuresti.
PS 2. Am citit cu placere comentariile de la textele publicate. Observatiile critice sunt perfect indreptatite. Skortzy are dreptate ca votul nu a fost uninominal. Ironiile lui Bleen pica bine in context. Fuck You tovarasi face o distinctie importanta intre a te declara de dreapta si a gandi in acest fel. Nicole si Babilonul imobiliar par dezamagiti de liberali, dar nu si de liberalism. Accept criticile facute de Anonim si de Mihai Badea. Au dreptate: concluzia cea mai puternica e aceea ca votul a depins de partide. Sper ca atmosfera destinsa sa fie mentinuta si in continuare. Voi incerca sa intervin zilnic pe blog.

13 comentarii:

Anonim spunea...

Pai intregul sector 4 pare a fi impanzit in ultima vreme de insemne ultra-moderniste si pretentioase pe langa cosuri de gunoi rasturnate sau pur si simplu disparute.
De la Titu Maiorescu incoace nu pot decat sa ma intreb daca romanii nu sunt, de fapt, fani ai formelor fara fond edilitare, al melanjului vizual violent intre ok si not ok. Sa nu uitam ca Pinacoteca si Academia - mult hulite pe vremea Junimistului - au avut un mare succes in istoria Romaniei...

Anonim spunea...

Bun venit in blogosfera. Trebuia sa faceti de mut acest pas.

Anonim spunea...

De ce îi numeşti conservatori? Doar pentru că ei se denumesc astfel? De exemplu, reducerea TVA-ului la alimentele de bază, măsură propusă de "conservatori" nu prea are nimic din principiile dreptei, mai repede este o măsură socială.

Anonim spunea...

Imi cer scuze ca imi ofer parerea mea Calificata de constructor. Am gasit linkul dvs aici Razvan Vintilescu - http://vintilescu.blog.cotidianul.ro/

_________________________________

O groapa este mai mult decat o groapa daca dai atentie. Inteleg frustarea celor deranjati de lucrari de constructie si inteleg de asemenea ca un architect bun este unul mort.

Insa e o adevarata poveste epica in a sapa o groapa - poveste pe care as vrea o impart cu voi, insa imi e teama ca devin ridicol daca am sa o fac.

regards

Anonim spunea...

nu locuiesc in sect 4, nu am drum pe acolo, dar, la rastimpuri regulate, aud/vad stiri despre evolutia urbanistica a zonei. lumea se mira, iar cei cu bun simt estetic se crucesc de-a dreptul.

ei par sa uite (sau n-au vazut) o emisiune tv de acum citiva ani, in care era prezentata casa dlui piedone. un montaj grandios de icoane in format identic, nici una nu iesea din front, asezate perfect paralel cu panta scarii interioare. iar bucataria, un vis monocolor din gresie si faianta maro inchis, lucioase, cu fotoliu si canapea din piele maro inchis, plus niscai icoane pe pereti. astea sint doar amanuntele care mi-au ramas in memorie, detaliile erau cu mult mai multe.

cum va asteptati sa arate sectorul 4, la un edil cu un asa de pronuntat simt estetic?

Anonim spunea...

Descriind aspectul pietei respective, mi-ati amintit de perioada pubertatii cand, multi dintre noi, baieti sau fete, incercand sa compensam lipsa unor tablouri de calitate sau a unui mobilier modern, tineresc, decoram peretii cu o sumedenie de pachete de tigari straine si doze de bere, care mai de care mai colorate si mai "sclipicioase". Desigur...toate goale.

Piedone pare iesit din pubertate, are chiar o statura impozanta si....cam atât

Anonim spunea...

Nu pricep de ce e nevoie de un titlu aşa de preţios pentru genul ăsta de articol. Înteleg ca anunţă ca există o groapă şi că e mizerie în nu piaţa de lângă Cimitirul Bellu, dar nu văd nici o legătură reală cu conservatorismul.Mă rog...e una...pe care încearcă să o impună autorul forţând nişte conexiuni ca să justifice titlul de intelectual cu facultate. Pe marginea temei nu prea ai ce să discuţi, subiectul e deja foarte consumat, societatea civilă pe care se angajase să o sprijine cu ceva timp în urmă domn' profesor nu face nimic, de autorităţi nici nu-mi pun problema, aşa că...daca oricum nu avem ce face măcar să scriem opinii de pe blog. Că asa sunt blogherii noştrii, cum zicea Eugen Ionescu "să trăim şi să ne trăiască. mai bine să trăim"

Anonim spunea...

@Anonim
E o mare legatura intre mizeria si gropile din jurul cimitirului Bellu si conservatorismul conservatorilor.

Mai intai, o observatie: conservatorii sunt conservatori cum erau si umanisti, adica numai cu numele.

Tot astfel, amenajarea urbana comisa de Piedone e doar cu numele asa ceva; santierul perpetuu, solutiile decorative cu iz fie sarbatoresc (craciunesc, era sa scriu, ma refer bineinteles la clopotei, luminite, copacei din beculete si izvorase colorate) fie estival (palmierii tarii zapezilor) reprezinta de fapt refuzul asezarii intr-o forma permanenta; dar gustul pentru futilitatea amenajarii urbane, pentru decorativul nefunctional, e perfect congruent cu lipsa de interes a conservatorilor pentru asezarea in limitele unei doctrine.

Ca sa rezum in mai putine cuvinte, palmierii din piata reprezinta cel mai bine doctrina conservatoare. Un copac fara radacini, adus intr-un ghiveci din patru in patru ani si trantit in curtea PSD, sa ia ochii targului.

Anonim spunea...

Sunt pierdut între atâţia anonimi. Nu mai am cuvinte.

Anunţ important pentru ţară: vine Pieleanu! Faceţi-vă că lucraţi!

Anonim spunea...

@Bleen
Eu nu sunt Anonim ...
Eu sunt Cititorul Anonim :-)

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

...Piedone n-ar nicio treaba cu "politica".
El e un traseist notoriu, am postat si eu despre "domnia" sa.
Daca ramanea la Asociatia lui, inventata dupa ce n-a mai fost in PSD la ciolan (era portavocea fostului primar PSD la S6), era ceva.
Acu', e doar un "Piedone" al PCR (Partidu' Conserva Roman :) , deschizator de culoar pentru a fi ales in Senat tov.Felix.

E "donator" la Oprescu: cum pune Popescu Piedone prin sector palmieri, hopa...si la Oprescu la Universitate, cum pune..."sculpturi" de "pomi de iarba", hopa...si la Oprescu in fata Teatrului National, apoi...brazii s.a.
Cu carnetele, 5 intr-o noapte, e mai greu...
Doctoru' era si el cu 5, da' nu la carnete, ci la salarii incasate de la stat, lunar (Napoleonu'!), pana sa ajunga, (in)dependent, la primarie...

In noaptea alegerilor, la locale, pe langa pupatul euforic reciproc Oprescu-Popescu Piedone (de la fiu de secu', la slugoi de Secu'! - cu aceeasi matca, PSD), la carciuma, Piedone...catre Oprescu: "Ne-am intors, ne-am intors, ma... :) !".

Sunt...praf! Din pacate, pierd bucurestenii, nu ei.

...poate (isi) face o carciuma Piedone la pasaj, "la Bellu"; are experienta, doar asa a cunoscut "lumea buna" si a intrat in politica, pe cand era sef la carciuma ce punea masa in anii '90 la chef "tineretului FDSN" (ma rog, alora "de sus"...) :)

Anonim spunea...

De bellum

Lăsaţi, că ştim noi că sunteţi pizmătar, şi-aţi voi a sta tolănit la umbra logoşă a palmierilor din mahalaua academicilor. Adică, cum? Tăgăduiţi umanismul nostru, conservator de floră zoomarfă, adusă la troc pe rulmenţi şi durde, cu toptanul, tocmai de la Smirna, sub oblăduirea prealuminatului nostru Ilderim Sugiuc? Temenia!

Unknown spunea...

Pasajele astea subterane de care zici mă scot şi pe mine din minţi. Am îndurat degeaba doi ani de trafic imposibil prin intersecţia aia, lucru de care puteam fi siguri de la bun început. În cazul în care s-ar deschide vreodată s-ar aventura cineva în văgăunile alea şi pentru alte activităţi decât satisfacerea unor necesităţi fiziologice care nu suportă amânare? Eu am încredere în cetăţenii sectorului 4 şi zic că nu.
Cât despre noile lucrări de peisagistică, să ştii că au şi admiratori. Copiii mei exprimă maximum de entuziasm când trecem cu maşina pe lângă dinozaurul cu corinţe, dar mai ales pe lângă elefaaantul de iaaarbăăă!!! (Minerii şi trenul nu produc nicio impresie.) Eu, la grupa mea de vârstă, am alte aşteptări. Mi-ar plăcea, de exemplu, să văd din nou capace pe canalele alea deschise de pe Padeşu. Le ştii? Capacele s-au furat chiar din primele zile ale lui Piedone la primaria sect.4. Să pună şi beculeţe pe ele, numai să pună capacele la loc!