luni, 26 ianuarie 2009

Calcul liberal

Nu sunt foarte incantat de tipul de analiza care apare indeobste in presa. E prea impresionista. E mult prea departe de cifre. Uneori, acestea spun foarte multe. Ca sa iau un exemplu, voi discuta un aspect al votului dat PNL la alegerile parlamentare.
In Bucuresti, de pilda, liberalii au sapte alesi. Cinci deputati si doi senatori. Din totalul de 524 de mii de bucuresteni prezenti la urne, pentru PNL au votat 83 de mii la Camera si 81 de mii la Senat. Circa 15%. Cei cinci deputati alesi au strans in total 18.577 de voturi, in vreme ce senatorii alesi au avut ceva mai putine (15.757). Daca e sa vorbim despre sprijinul direct, cifrele sunt realmente modeste pentru un oras cu 2 milioane de locuitori. Autoritatea de care dispun acesti 7 alesi e limitata, cata vreme nici unul dintre ei nu s-a situat in colegiul in care a concurat pe locul intai. Dintrei ei, doi au fost pe locul al doilea si cinci pe al treilea. Dintre deputati, doi au notorietate mare – Bogdan Olteanu si Ludovic Orban, ceilalti trei fiind putin cunoscuti – Daniel Budurescu, Alina Gorghiu si Cornel Pieptea. La Senat, un politician de meserie – Crin Antonescu e insotit de unul improvizat – simpaticul comentator Topescu. Daca ne uitam la cifre, vedem scoruri derizorii, mai precis intre 3.069 (Pieptea) si 4.749 (Orban). La senatori, voturile sunt ceva mai multe, dat fiind faptul ca aici colegiile au fost mai mari: Topescu a adunat putin peste 6.500 de voturi, in vreme ce Crin Antonescu a reusit sa stranga 9.159.
Daca privim in schimb numele competitorilor, descoperim ca alesii penelisti de la Camera au fost depasiti de necunoscuti, uneori la distanta mare: un exemplu e Bogdan Olteanu care, cu cele 3.793 de voturi, a fost depasit si de Gh. Groza (PDL – 4.828) si de Mihaela Anton (PSD – 4.182). Tot asa, Orban a fost intrecut de Cornel Cristu (PDL – 5.431), fiind totusi cu 36 de voturi peste Marius Marinescu (PC). In schimb, Crin Antonescu, depasit de Ionut Popescu (10.702), a avut mai multe voturi decat Razvan Theodorescu (8.465). In fata acestor scoruri, cele 10.121 de voturi castigate de Tariceanu in colegiul 4 de deputati de Ilfov par o performanta demna de o medalie olimpica. Daca vedem insa ca Sorin Minea, un cvasi-necunoscut, a adunat 8.326, trebuie sa relativizam judecata.
Ce se poate observa privind aceste cifre si nume? Daca presedintele PNL s-a situat pe locul intai in colegiul sau de la marginea Capitalei, trei dintre secunzii sai au avut serioase probleme intr-un oras precum Bucuresti, care a fost un fief de dreapta. Votul liberal din Capitala mai arata ceva. Nicaieri altundeva nu se vede mai bine pierderea de catre PNL a monopolului pe care l-a exercitat asupra identitatii de dreapta din 2000 incoace, adica de la momentul in care PNTCD a fost evacuat de pe scena parlamentara. Disputa de la varf din PNL se va da intre aceste persoane: invingatorul lui Sorin Minea se va bate cu invinsul lui Cornel Cristu, eventual secondat de invinsul lui Ionut Popescu. Cand se va da acesta lupta? Filialele vor avea un cuvant de spus? Ele vor veni in fata partidului cu cifre precum cele pe care le-am insirat mai sus. Ce va face Tariceanu confruntat cu filialele nemultumite ca liberalii nu au ramas la putere? E posibil ca fostul premier sa propuna, asa cum sugereaza presa de azi, ca un congres penelist sa se reuneasca abia la anul, el „sacrificandu-se” intr-o noua competitie, si anume cea prezidentiala. Pe partea stanga, Geoana anunta in schimb, intr-un interviu din Evenimentul zilei de azi, congresul de care are nevoie pentru a unge un candidat.

26 de comentarii:

Anonim spunea...

Calcule asemanatoare se pot face si pentru celelalte partide. Si acolo veti identifica indivizi votati de o mana de oameni care ajung in Parlament.

In opinia mea, problema se pune un pic gresit. Se pleaca de la premisa gresita ca votul a fost uninominal. O fi gost el asa (dupa nume), dar imparteala in Parlament a fost proportionala, asa ca s-a ajuns la ciudatenile pe care le-ati mentionat.

Datorita faptului ca UDMR a castigat in fieful sau, iar alegatorii liberali (desi 18%) sunt imprastiati pe tot teritoriul tarii, sistemul de vot a facut sa se ajunga la astfel de situatii.

Anonim spunea...

Cifrele spun multe când e vorba despre performanţa electorală a liderilor liberali.

Ăsta e şi motivul pentru care presa tace. Băsescu a suferit o înfrângere usturătoare în 19 mai 2007, când nu a avut decât 6 milioane de voturi (jenant, penibil), în schimb Bogdan Olteanu a avut o performanţă electorală senzaţională - 3793 de voturi, cam cât strânge CS Otopeni la meciurile de acasă). Acelaşi Bogdan Olteanu care spunea despre Cătălin predoiu că a avut o performanţă electorală lamentabilă (locul 2 în colegiu - 7718 voturi).

Anonim spunea...

Completare (scuze pentru mesajul incomplet):
Datorita concentrarii voturilor UDMR in acel fief, nu s-a ajuns si in cazul lor la situatia in care se afla liberalii.

Dar, daca vreun alt partidulet ar fi trecut pragul, atunci cred ca ati fi vazut mai multi parlamentari alesi cu cateva zeci de voturi.

Anonim spunea...

Identitatea de dreapta a preluat-o in mod fals de catre PD. Cat de falsa este aceasta preluarea se dovedeste in aceasta ultima luna de coabitare cu PSD.

Cat priveste numarul mic de voturi este o consecinta a prezentei mici la alegeri. Comparatiile ar trebui facute intr-un tabel aratand si rezultatele celorlalti competitori. Se poate minti si prin omisiune, jumatatea de adevar fiind mult mai nociva de o minciuna intreaga si se numeste manipulare.

Anonim spunea...

@ a fost preluata in mod fals ... (erata)

Anonim spunea...

Nu e vorba doar de numărul de voturi, ci şi de locul ocupat în colegiu. Cei mai mulţi dintre liderii liberali, numele cele mai sonore, au ieşit pe locul 2 sau 3 în colegiile în care au candidat (Orban - 2, Antonescu -3, Haşoti -2, Chiuariu -2, Ghişe -3, David -2, Frâncu-2, Ţopescu-3).

PNL mai are o problemă: rezultatele slabe în fief-urile dreptei, oraşele mari. PNL a avut rezultate peste medie în rural şi în urbanul mic (pseudo-urban,de fapt, un fel de no man's land). Un electoral volatil şi dependent de subsidiile date de putere, un electorat care nu are nicio legătură cu dreapta.

Anonim spunea...

Romania nu are un electorat de dreapta consistent. Nu trebuie doar sa te declari de dreapta, ci sa si gandesti de dreapta.

Nicole Tudor spunea...

Electoratul de dreapta din Romania nu se mai identifica de ceva vreme cu PNL-ul, care a devenit numai o eticheta, o placuta la poarta sediilor sale opulente.
Trebuie chiar sa fii legat la ochi ca sa nu vezi catre ce a migrat actualul PNL, catre ce fel de stanga, cu ce mijloace, cu ce lideri. Daca am incerca o analiza a fiecarei "personalitati" din staff-ul actual al PNL, am putea sa ne intrebam, dupa listarea unor "puncte tari/puncte slabe" ale fiecaruia, PE CINE REPREZINTA EI AZI, CARE SUNT ACELE MASURI LIBERALE propuse si adoptate de acesti indivizi, in timpul periplului lor la putere.

Sa facem fiecare exercitiul asta. Suntem in stare sa ne raspundem onest noua insine?
Tu poti, @FuckYouTovarasi.blogspot.com?

Eu, de exemplu, pot, dupa ce i-am votat pana in 2004. Eu, de exemplu, pot sa le spun: fuck you, tovarasi!

Anonim spunea...

@nicole
Nu sunt de acord cu ideea:
"Electoratul de dreapta din Romania nu se mai identifica de ceva vreme cu PNL-ul".
Corect ar fi poate:
"o parte a electoratului de dreapta din Romania nu se mai identifica de ceva vreme cu PNL-ul"
Dar nici aceasta afirmatie nu se bazeaza pe o analiza statistica coerenta, e numai o afirmatie fara acoperire.
Daca reveniti cu cifre (cum face Preda in articol), discutam.
Pana atunci, raman al Dvs. atent cititor ...

Anonim spunea...

Explicatia e simpla: alegatorii au votat partide si nu persoane (cu foarte putine exceptii).
Lasand la o parte inexactitatile (Cornel Cristu e de fapt Irinel si e femeie), orice candidat PDL a luat in jur de 35% sau mai mult, in Bucuresti. La fel si PSD, restul PNL. E normal pentru un partid liberal sa fie pe placul doar a 15-20 % dintre electori, daca nu ar fi asa, nu ar mai fi partid liberal. Slabut, domnule profesor, slabut.

Anonim spunea...

Explicaţia poate fi simplă când vorbim de procentajul partidului la nivel naţional. Nu mai e aşa de simplă când vorbim de Bucureşti, capitala ţării, fief recunoscut la dreptei, şi când vorbim de procentajele celor mai importanţi şi vizibili lideri ai partidului. Problema stă în structura votanţilor partidului şi în performanţele electorale ale liderilor acestuia.

Anonim spunea...

@ nicole ->
Am demarat o activitate noua pe firma mea si am angajat 10 someri. Ar fi trebuit sa primesc 10.000 de euro pentru asta ceea ce pentru mica mea afacere insemna destul de mult. Nu i-am mai primit pentru ca era masura PNLului.

Eu asa analizez politica de dreapta, prin perspectiva unui mic antrepenor si nu ca unul care mananca chipsuri in fata televizorului sau care sta pe bloguri in timpul programului de serviciu si injura guvernul liberal ce nenorocit este.

Anonim spunea...

Shit! Ar trebui să renunţ la chipsuri. Ştiam eu că-mi fac rău.

Anonim spunea...

Cât despre aia cu 1000 de euro, e o măsură socialistă, nu una de dreapta.

N-are rost să lansăm subiectul aici şi să discutăm acuma subvenţionarea mascată a salariilor promisă de PNL în campanie.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

PNL si-a batut joc de dreapta romaneasca si dupa alegerile din 2004 (cu ceva...intarziere, calculata sau nu) si in 2008.
Daca ar sti Bratienii s.a., "istoricii" liberalismului romanesc, ce "au infaptuit" cei din actuala conducere PNL (mai toata pierzatoare in alegerile trecute...; PNL avea nici jumatate din actualul numar de parlamentari, daca era vot uninominal "real", nu aranjat de M.Voicu & PSD, au intrat cei mai multi de pe locurile...4, 3 si 2 in alegeri), pai...probabil s-ar rasuci in mormant!

Cand esti...a treia roata de la bicicleta, da'...de-al naibii te vrei "buricu' pamantului", dupa ce ai facut prapad in bugetul tarii (praduind, jefuind la propriu, cu deficit de 5,2..., cu record mondial de ordonante date de un guvern, dintre care "tone" in ultimele luni, cu dedicatie!...- am amintit si eu de cateva ori...), CE cauti tu, Tariceanu, ce cauta actuala conducere PNL sa zica "a..., e unire a FSN" etc? Apropo: pe unde e Petre Roman? Care "aripa" a PSD (Ilici, Nastase etc) a fost (si e) "contra" guvernariia actuale, nu aia la care a "stat" capra PNL cativa ani?!

Au fugit ca lasii..., din orgoliu stupid, din rusinea infrangerii si prestatiei lamentabile a actualei conduceri a PNL (inclusiv in alegeri), "la placinte...inainte, la razboi...inapoi", cand era huzur si "economia duduia" (speculativ, supraevaluat totul..., consumism paroxistic, minciuna...si imprumuturi masive ale statului si cetateanului, iar fondurile UE...aprox 0% !!), hotia si minciuna vosganiano-tariceana era maxima, iar dupa...bir cu fugitii! Ce sa le mai ceri astora din actuala conducere a PNL, sunt praf...!
Da'..., s-au "scos", ce mama naibii :) !

Anonim spunea...

Conform rezultatelor alegerilor parlamentare este normal sa fie mai putini votanti liberali aici fata de cei ai FSNului.

Anonim spunea...

@FuckYouTovarasi.blogspot.com

Hai sa fim seriosi cu mia de euro. Nu de pomana de doi lei are nevoie sectorul privat, ci de dezvoltare sustenabila.

Tot ca intreprinzator, va spun ca 1000 euro pomana pentru un angajat somer nu face aproape nimic (am citit cu atentie conditiile). Si tot ca intreprinzator, va spun ca acest guvern liberaloid nu a facut practic nimic in sprijinul sectorului privat. O reducere de un procent la asigurarile sociale, si centralizarea platilor la stat, sa fac 3 OP-uri in loc de 7. Pentru doi ani de guvern 'liberal', este groaznic!

Mai ales ca in Romania se pot face atat de multe lucruri - liberale - pentru sprijinul sectorului privat:

- sprijinirea firmelor start-up pentru obtinerea unui sediu social, la fel ca in occident, unde exista "innovation centers" unde o firma la inceput poate sa primeasca, eventual contra unei chirii foarte mici (< 500 euro!) un mic spatiu si servicii aferente (copiator, internet, receptie etc). Noi ne chinuim oribil in apartamente de bloc, cu semnaturile vecinilor.

- business-park-uri dezvoltate de stat, cu infrastructura, cladiri de birouri etc.

- avantaje fiscale pentru intreprinzatori (de. ex. scutiri de impozite in primii ani la valoarea impozitelor platite personal de intreprinzatori in ultimii X ani)

- birocratie minimala si consultanta pentru proiecte pe bani EU, de unde se puteau introduce sume extrem de importante in tara

- corectitudine in gestionarea TVA-ului - plata la incasare (nu la facturare), si rambursarea TVA-ului platit, cum se face in lumea civilizata, nu luatul si pastratul cu japca si amenintarea controlului de fond

- avantaje la reinvestirea profitului, lucru pe care ne-liberalul Videanu se pare ca-l va face

Pot sa continui mult si bine. Nici nu vorbesc de co-actionariat de stat, grant-uri de cercetare etc., chestiuni inaplicabile in marasmul coruptiei romanesti intretinut cu brio de clica PSD-PNL.

Guvernul Tariceanu (II) a fost pur si simplu un guvern de paie, corupt si clientelar, cu doua directii majore de actiune: pomana electorala (pensionari => voturi, good) si razboiul cu justitia (DNA => judecata, puscarie, bad). Atat si nimic mai mult.

Anonim spunea...

sofisme, domnule profesor, sofisme ...
as spune, ca este chiar rusinos ca decanul facultatii de stiinte politice sa faca astfel de speculatii, vadit partizane.
nu sunt un sustinator al pnl-ului, din contra, dar cred ca democratia este mai importanta decat partizanatul politic.
din acest motiv as fi curios sa aflu daca domnul profesor considera ca este important ca numarul de voturi obtinute de un partid sa fie relativ proportional cu numarul de mandate parlamentare. cum se ajunge aici se poate discuta, dar acest principiu este esential. restul e praf in ochi ...
daca ar fi dupa domnul profesor, am avea acum doar 2 partide mari care ar fi obtinut mandate in parlament, iar cele 20% din totalul voturilor exprimate care au fost acordate pnl-ului ar fi fost bine sa nu existe.
ceea ce nu mai spune domnul profesor este faptul ca optiunea de vot a fost in masura covarsitoare politica, asa cum au aratat toate analizele stiintifice, asa ca discutiile despre cate voturi a luat un candidat sau altul sunt cvasiirelevante in conditiile unei optiuni de vot preponderent politic. sunt evident si exceptii, dar foarte putine.

BABILONUL IMOBILIAR spunea...

"Obiectivitatea" pro-"petrodolari"=smen "caltabosit", "capra" la aripa "comunisto-securisto" PCR (Partidu' Conserva Roman, desigur :) ...) e stiuta: "economia duduia", "Nicolai se pieptana...", "Vosganian mintea"..., "muncitoru' Pacuraru crestea si dadea de pe tarlaua mamei lui pensii si puncte"..., "Tariceanu :nu e nicio problema, avem cresterea nr 1 din UE, e la americani, acolo...,romanii o sa cumpere case in America!" etc..., iar baietii "destepti" lucrau "la ciordeli"/ OUG pentru "petrol", pentru "drum cat autostrada in Alba pe care trec 10 masini pe saptamana", "70.000 EUR/ Dacia"..., "case pentru salariatii M.I.R.A. ai lu' David..., "sala de scoala cat o...casa noua", "fonduri enorme pentru primariile PNL si ale celor ce au girat guvernarea PNL-PSD inainte de alegeri" si alte...

Astea da, "investitii"!
Deh..., daca s-a luat teapa...drum bun, "PNTcd 2" !?
Ar fi pacat, insa. Liberalismul romanesc merita alta soarta decat cea "directionata" de actuala conducere pierzatoare a PNL.

Anonim spunea...

Babilonul Imobiliar > Nu cred ca e cazul sa deplangem moartea a ceea ce nu exista. Liberalismul romanesc nu are reprezentare partidica. PNL e liberal? Nici vorba, nici economic (am vazut liberalismul in actiune, in ultimii ani), nici politic (centralism democratic, tovarasi! comentezi? afara,ba!). Nu e nici macar "national" si ar fi fost mult mai usor decat "liberal".

Nicole Tudor spunea...

@Cititorul Anonim,

:)

scuze ca am intarziat cu raspunsul, dar am stat 3 ore numai in trafic... :mrgreen:

Corect ar fi fost sa spun:
"cea mai mare parte a electoratului de dreapta nu se mai identifica de ceva vreme cu PNL".

Cand voi avea o analiza statistica (si asta nu e chiar atat de greu de realizat), o sa v-o pun la dispozitie. Pana atunci, priviti in jur, discutati cu oamenii... S-ar putea sa ajungeti la aceeasi concluzie cu mine...

:)

Cine stie, poate dl Cristian Preda va pune la dispozitia celor interesati cateva statistici/cifre cu dinamica si expresia populationala a curentului liberal PNL-ist din Romania.
Sau, de ce nu, poate sare intre timp CCSB-ul cu niste exit-polluri la portile de la sediile PNL...
:lol:

Nicole Tudor spunea...

@FuckYouTovarasi.blogspot.com,

daca asa analizezi tu politica de dreapta, asteptand pomana ca sa faci un new business, da-mi voie sa-ti spun, tovarase, ca ACESTA E INTR-ADEVAR PNL-UL! Bravos!
:lol:

ps: nu mananc cipsuri din principiu, ca nu-mi plac E-urile. Dar, presupunand ca as manca, in acest timp creierul meu naste noi si noi business-uri, din care multi oameni isi iau salarii. Asa ca nu-mi purta de grija, de mine pseudoliberalii n-or sa scape. :lol:

Anonim spunea...

Buna observatie, Nicole :D .

Anonim spunea...

D-mle Profesor, există la ora actuală un partid de dreapta în România?

Anonim spunea...

Mai da ce-l mai inteapa grija de PNL pe un consilier prezidential ?!
Lasa-i dm'le pe liberali , ca ei ce au luat ,au luat pe bune , fara furtisaguri si propaganda mincinoasa .
Chiar nu va e jena acum de faptul ca nu puteti sa va tineti de cuvant ?
Sky

Anonim spunea...

rusine domn profesor! ce ce faceti acum e un fel de speculatie ieftina pe care o fac toti juranalistii pacalici din romania. Nu credeam a veti decadea asa, prin in menghia partizana si in valtoarea blogoreei.Oare ce mai este deontologia?